Energiatehokas maalämpö suurten kiinteistöjen lämmityksessä

Maalämmön suosio kasvaa yhä enenevässä määrin taloyhtiöiden, julkisten rakennuksien ja muiden suurten kiinteistöjen lämmitysmuotona sen helppouden ja taloudellisuuden vuoksi. Kiinteistön maalämpöjärjestelmän hankinta tarvitsee onnistuakseen huolelliset mitoitukset, hyvän suunnittelun ja erinomaisen toteutuksen käyttöönottoineen.

Isoon kiinteistöön ja omakotitaloon asennettavien maalämpöprojektien erot

”Omakotitalon kokoisille projekteille löytyy maalämpöjärjestelmä, jossa esimerkiksi maalämpöpumppu ja käyttövedenlämmitin ovat yhdistettynä samaan laitteeseen. Suurempiin kiinteistökohteisiin asennetaan yleensä useampi maalämpöpumppu, käyttövedenlämmitin sekä puskurivaraaja erikseen. Hyvänä esimerkkinä on Pirkkalan logistiikkakeskus, aloittaa Gebwellin myyntijohtaja Petrus Monni.

Maalämmön lähteenä toimivia lämpökaivoja on myös huomattavasti enemmän kuin mitä omakotitalon maalämpöjärjestelmä vaatii. Suurissa kiinteistöissä käytetään yksittäisen maalämpökaivon sijaan useasta kaivosta koostuvaa lämpökaivokenttää. Kaivojen syvyys ja paikat määräytyvät muun muassa kiinteistön lämmitysenergian tarpeen ja porattavan maaperän ominaisuuksien mukaan.

Suuren kiinteistökohteen maalämpöjärjestelmää suunnitellessa huomioi seuraavat asiat:

Alhainen äänenpainetaso

Maalämpöpumppujen äänenpainetasosta on hyvä olla tietoinen jo urakointivaiheessa. Lämpöpumpun äänitasojen huomiointi on erityisen tärkeää silloin, kun tekninen tila on asunnon tai toimistotilan vieressä, ala- tai yläpuolella.

”Gebwellin laitteet ovat melutasoltaan erittäin hiljaisia, jolloin ne voidaan sijoittaa kiinteistössä mihin vaan, vaikka asuintilojen viereen. Lisäksi Gebwellin maalämpöjärjestelmät ovat helppoja integroida kiinteistön muuhun talotekniikka-automaatioon”, Mediset Hoivarakentajat Oy:n talotekniikkajohtaja Arto Hievanen kertoo. Hievanen tietää, mistä puhuu – onhan Gebwellin maalämpö on asennettu jo reiluun viiteentoista Mediset Hoivarakentaja Oy:n rakentamaan kiinteistöön ympäri Suomen.

Gebwell Taurus, T2 ja Gemini -lämpöpumput sopivat hyvin suurten kiinteistöjen lämmitystarpeisiin. Gebwellin maalämpöpumppujen suunnittelussa äänenvaimennus on otettu huomioon ja niissä on hiljainen alle 50 dB:n käyntiääni. Esimerkiksi Gebwellin T2-kiinteistömaalämpöpumpun äänenpainetaso on alle 44 dB.

Käyttövedenlämmittimen valinta

Käyttövedenlämmittimen tai käyttövettä lämmittävän energiavaraajan kokoluokan valinta perustuu talon asunto- tai asukaslukumäärään sekä käytettävään vesikalusteiden määrään.

”Esimerkiksi, jos kiinteistökohteessa on paljon kylpyammeita, niin tämä on otettava huomioon maalämpöprojektin suunnitteluvaiheessa. Pahimmassa tapauksessa lämmin käyttövesi voi loppua kesken”, muistuttaa Petrus Monni.

Kiertoveden optimaalinen lämpötila

Maalämpöjärjestelmän optimaalisen toiminnan ja hyötysuhteen kannalta on sitä parempi, mitä alhaisempana lämmönjakoon menevän veden lämpötila pystytään pitämään. Lämmönjakotavalla on merkittävä vaikutus järjestelmän hyötysuhteeseen.

”Jos suureen kiinteistöön on suunnitteilla maalämpöinvestointi, niin talvella on sopiva aika tarkastaa, minkä lämpöistä kiertovettä lämmönjakoon menee. Talvella voi kokeilla hieman pienentää kiertoveden lämpötilaa ja tarkastella, minkälaista reaktiota se aiheuttaa kiinteistön asukkaissa. Näin pystyy vaikuttamaan maalämpöjärjestelmän hyötysuhteeseen ja tekemään siitä entistä energiatehokkaamman sekä mitoittamaan kiinteistölle oikeankokoisen lämpökaivokentän.”, kertoo Petrus Monni.

Kustannussäästöt

Energiatehokkailla kotimaisilla Gebwell-maalämpöpumpuilla kiinteistökohteen lämmityskustannukset saadaan pienenemään pysyvästi. Kauniaisissa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Maisterinkulma vaihtoi kahden kerrostalon kaukolämmityksen maalämpöön ja poistoilman lämmöntalteenottoon. Kiinteistön kustannussäästöt ovat merkittävät:

Lämmityskustannukset ennen maalämpöä ja poistoilman lämmön talteenottoa n. 59 752 €/v (kaukolämmön hinnalla 0,082 €/kWh)
Lämmityskustannukset maalämmöllä ja lämmön talteenotolla n. 25 504 €/v (sähkön hinnalla 0,12 €/kWh)
Säästöt maalämmöllä ja lämmön talteenotolla n. 34 248 €/v (57,3 %)

Lue lisää kustannussäästöistä ja mistä maalämmön hinta muodostuu.

Luotettava kumppani

”Kiinteistömaalämpöjärjestelmä on monimutkaisempi verrattuna omakotitaloon asennettavaan maalämpöjärjestelmään. Täten on tärkeä valita sellaiset kumppanit, joilla on osaamista sekä kokemusta näiden projektien toteutuksessa”, Petrus Monni korostaa ja jatkaa:

”Gebwellillä me pidämme erityistä huolta siitä, että toteutettavat kohteet hoidetaan mallikkaasti ja mahdollisiin haasteisiin, esimerkiksi käyttöönotossa, tartutaan välittömästi. Me tarjoamme muun muassa suunnittelu-, käyttöönotto- ja muita palveluita, jotka tukevat urakoitsijan toimintaa.”

Gebwell on toimittanut Sievin uudelle paloasemalle kattavan maalämpöjärjestelmän.

”Lopputuloksena saatiin toimiva paloasema, johon on asennettu luotettavat laitteet. Omien kokemusteni pohjalta voisin suositella Gebwell-maalämpöjärjestelmää isoihin kohteisiin. Tässäkin kohteessa kävi ilmi, että jos jonkinnäköisiä ongelmia ilmenee, niin Gebwellin asiantuntijat vastaavat aina puhelimeen, ehtivät neuvoa ja antaa apua. Toimitus ja jälkimarkkinointi on Gebwelillä toiminut erittäin hyvin”, kuvaa projektin lopputuloksen Are Oy:n projektipäällikkö Miikka Hiltunen.

Gebwell-jälleenmyyjältä saat joustavasti ja helposti kiinteistökohteesi kokoon ja tarpeisiin mitoitetun maalämpöratkaisun. Gebwell-jälleenmyyjä vastaa suunnittelun ja asennuksen lisäksi myös käytön ohjeistamisesta sekä laitteiden huollosta.