Lämmitysöljyn hinta noususuhdanteessa: näin kannattaa säästää

Nykyaikainen lämmitysjärjestelmä on kustannustehokas, huoleton ja ekologinen. Mutta ovatko kaikki lämmitysjärjestelmät yhtä edullisia ja tehokkaita? Lämmitysöljyn hinta on jatkuvasti nousussa, ja suuri osa öljypannuista on vanhentuneita. Monet pohtivatkin, olisiko maalämpöön vaihtaminen kenties halvempaa, helpompaa ja ympäristöystävällisempää. Mikä on todellinen ekoteko?

Onko tuttua?

  • Kotini lämpenee öljylämmityksellä helposti, mutta pidän lämmitysöljyn hinnan kalliina.
  • Vuosia vanhan öljysäiliön ja kattilan riskit pyörivät mielessäni.

Sanoitko johonkin näistä kyllä? Lue eteenpäin.

Työläät, kustannustehottomat ja ympäristöä rasittavat omakotitalojen lämmitysjärjestelmät ovat vähenemään päin. Nyt valveutuneet kuluttajat ottavat huomioon kokonaiskuvan. Etenkin kustannussäästöt ja ympäristöasiat kiinnostavat yhä enenevissä määrin. Nykyajan ihminen arvostaa helppoutta, energiatehokkuutta ja edullisia lämmityskustannuksia. Lisäksi meille suomalaisille luonto on erityisen tärkeä ja se halutaan huomioida myös energia- ja lämmitysasioissa.

Öljylämmitysjärjestelmän kokonaisuus

Öljylämmitysjärjestelmä koostuu öljykattilasta, öljypolttimesta, säätölaitteista ja öljysäiliöstä. Järjestelmä tuottaa sekä huonetilojen että lämpimän käyttöveden tarvitseman energian, joten erillistä lämminvesivaraajaa ei tarvita. Lämpö jaetaan huoneisiin vesikiertoisella lämmönjakojärjestelmällä. Nykyaikaisten öljylämmityskattiloiden hyötysuhde on erittäin hyvä, noin 90-95 prosenttia, ja palaminen on hyvin puhdasta.

Tästä huolimatta, öljylämmityksen osuus uusissa pientaloissa on tällä hetkellä hyvin pieni, johtuen lämmitysöljyn hinnan noususta ja vaihteluista.

Öljyn hinnalle vaihtelu on ominaista

Välillä voimakaskin vaihtelu on ominaista raakaöljyn hinnalle. Perimmäisiä syitä raakaöljyn hintavaihteluihin ovat öljyn tärkeys maailman energiataloudessa ja öljyvarojen jakaantuminen epätasaisesti eri puolille maapalloa.

Hintaan vaikuttavia tuotantolähtöisiä tekijöitä ovat mm. yllättävät häiriöitä aiheuttavat asiat tuotantoalueilla (esim. poliittiset ja sotilaalliset uhat tai konfliktit, lakot ja luonnonmullistukset) ja tuottajatahojen, kuten öljyntuottajamaiden järjestön Opecin, päätökset tuotantomääristä.

Lämmitysöljyn kuluttajahinnat määräytyvät markkinoilla

Suomessa öljytuotteiden, myös lämmitysöljyn eli kevyen polttoöljyn, kuluttajahinnat määräytyvät vapaasti markkinoilla. Hinnat vaihtelevat kilpailutilanteen mukaan ja mm. asiakassopimusten mukaan. Kuluttajahinnoista noin kolmannes on veroa.

Tilastokeskuksen neljästi vuodessa julkaistavan Energian hinnat -tilaston liitteenä oleva Tärkeimpien öljytuotteiden kuluttajhinnat -diagrammi kertoo kevyen polttoöljyn hintojen vaihtelusta. Vuonna 2018 lämmitysöljyn hinta on noin 1,02 €/litra veroineen, vaikka vielä vuoden 2017 elokuussa lämmitysöljy maksoi alle 0,85 €/litra.

Sen lisäksi, polttoaineverolain muutos on nostanut mm. kevyen polttoöljyn valmisteveroa vuoden 2018 alusta alkaen. Ministeriön arvion mukaan veromuutos nostaisi öljylämmitteisen omakotitalon kustannuksia noin 43 eurolla vuodessa.

Öljylämmityksen korvaaminen

Öljylämmityksen korvaaminen lämpöpumpulla sekä lämpöpumpun asentaminen öljyn rinnalle ovat yleistyneet, kun lämmitysöljyn hinta nousee. Öljylämmityksen korvaaminen nykyaikaisella lämmitysjärjestelmällä on todellinen ekoteko. Lisäksi vaihdon avulla pääsee eroon öljyn riskeistä ja se vähentää lämmityskustannuksia.

Öljylämmitys vai maalämpö?

Öljylämmitys toimii useimmiten ilman ongelmia, kunhan vain muistaa tilata lisää öljyä ennen sen loppumista ja osaa valita oikeaa öljyä. Lämmitysöljyn hinta vaihtelee tänä päivänä paljon, ja koska suuri osa öljypannuista on vanhentuneita, öljylämmittäjän on myös varmistettava pannun kaikkien osien toimivan. Siksi monet pohtivatkin, olisiko maalämpöön vaihtaminen kenties halvempaa, helpompaa ja ympäristöystävällisempää.

Teemme päätöksen tekemisen sinulle helpoksi. Jätä yhteydenottopyyntö maalämpöjärjestelmästä lähimmälle Gebwell-jälleenmyyjällesi tai laske itse säästölaskurillamme käyttökustannukset.

Maalämpö on ympäristöystävällisempää

Koska lähes kaikki öljylämmityksen kuluttama energia on peräisin fossiilisista polttoaineista, ero lämmitystapojen hiilidioksidipäästöissä on hyvin suuri. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöt ovat n. 5,5 kertaiset verrattuna maalämpöpumpun kuluttamaan sähköön Suomen sähkötuotannon keskimääräisillä päästöillä. Koska maalämpöpumpun käyttämä energia on sähköä, valitsemalla ympäristöystävällisen sähköntoimittajan maalämmöllä kotinsa lämmittävä lämmittää käytännössä kokonaan uusiutuvalla energialla. Tämä tarkoittaa, että siirtyminen öljylämmityksestä maalämpöön on suurin ympäristöteko mitä omakotitalon asuja voi tehdä.

Kuinka paljon maalämpöön vaihtamalla voi säästää?

Vaihtamalla maalämpöön on mahdollista säästää jopa 60—70 % lämmityskuluissa. Lue lisää maalämmityksen kustannuksista.

Koska maalämpöpumppu toimii sähköllä, maalämmöllä kotinsa lämmittävä hyötyy myös sähkösopimuksen kilpailuttamisesta. Maalämmöllä lämmittämisen energiankulutusta on myös mahdollista pitää tarkasti silmällä.

Kokeile laskuriamme niin näet, kuinka paljon voit säästää maalämpöön vaihtamalla – siirry laskuriin klikkaamalla tästä!