Maalämpö rivitaloon – arvonnousua ja konkreettisia säästöjä

Suurimpien kaupunkien taloyhtiöiden hyvät kokemukset maalämpöön siirtymisestä ovat vauhdittaneet myös monien muiden taajamien alueilla maalämpöhankkeiden toteutumista. Maalämpö rivitalon lämmönlähteenä voi olla tapa säästää lämmityksen kokonaiskustannuksissa ja samalla nostaa taloyhtiön asuntojen arvoa.

Maalämpö ei välttämättä nosta hoitovastiketta

Kiinteistövälittäjien mukaan ostajat suhtautuvat hyvin myönteisesti maalämpöön siirtyneiden kohteiden osalta. Asunto-osakkeiden arvonnousu nähdäänkin yhtenä keskeisenä syynä mm. rivitaloyhtiöiden maalämpöhankkeille.

Muutaman viime vuoden aikana rivi- ja kerrostalojen vaihtaminen kaukolämmöstä maalämpöön, on huomattu selvästi olevan noususuhdanteessa oleva trendi. Energiateollisuus ry:n vuosina 2015-2016 keräämiin tietoihin perustuen n. 200 uutta kerros- ja rivitaloa valitsi lämmitystavaksi maalämmön.

Maalämpöjärjestelmän hankintaa arastellaan taloyhtiöissä turhaan vastikkeiden nousun pelossa. Investointi maalämpöön ei välttämättä nosta hoitovastikkeen suuruutta. Monissa tapauksissa hoitovastike voidaan pitää samana, jolloin ylimääräistä rahoitusvastiketta välttämättä tarvitse ottaa käyttöön. Hankintaa suunnitellessa kannattaa huomioida seikat, jotka vaikuttavat maalämmön hankintakustannuksiin ja investoinnin kannattavuuteen.

Tutustu artikkeliimme maalämpöinvestoinnin kannattavuudesta »

Ylöjärvellä maalämpöhanke rahoitettiin osittain säästöillä

1970-luvun lopulla valmistunut Asunto-osakeyhtiö Honkakukkula on maalämpöön siirtynyt rivitaloyhtiö Ylöjärven Siivikkalassa. Taloyhtiö kattaa kokonaisuudessaan 4 erillistä taloa, joissa on yhteensä 20 asuntoa sekä lisäksi varasto-/lämpökeskusrakennus.

Honkakukkulan talonyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sami Immonen kertoo, että maalämpöhanke on harkinnan arvoista eritoten vanhemmissa rivitaloyhtiöissä, joissa öljynkulutus on suurta.

”Silloin kun taloyhtiössä oli pelkkä öljylämmitys, lämmityksen vuosittainen kustannus oli n. 30 000 euroa. Maalämmön käyttöönoton jälkeen öljyä on mennyt 1 400 €:n edestä ja sähkönkulutus on noin 11 300 €. Toisin sanoen maalämmöllä koko taloyhtiön lämmityksen kokonaiskustannukset ovat n. 12 700 €, joten vuosittaiseksi säästöksi kertyy 17 300 €”, Immonen laskeskelee tyytyväisenä.

 

As. Oy Honkakukkulan vuosittaiset kustannukset ennen maalämpöjärjestelmää ja maalämmön hankinnan jälkeen:

Pelkkä öljylämmitys (vanha järjestelmä) 30 000 €
Osittainen öljylämmitys 1 400 €
Maalämpöjärjestelmän sähkönkulutus 11 300 €
Vuosittainen säästö 17 300 €

Honkakukkulan asukkaille ei tullut maalämpöremontin myötä ylivoimaisia kustannuksia, koska hankinta rahoitettiin osittain säästöillä.

”Laskeskeltiin, että taloyhtiön remonttilainalla rahoitettu investointi on kokonaisuudessaan maksettu pois 8 vuodessa maalämmön osalta”, Sami Immonen kertoo tyytyväisenä.”

Gebwellin pumpuilla ja varaajilla varustettu järjestelmä on toiminut ongelmitta ja tyytyväiset asukkaat ovat olleet tyytyväisiä riittävän lämmön ja käyttöveden lisäksi säästöistä, jotka eivät ole jääneet vain lupauksiksi.

”Pystymme itse seuraamaan todellisia lämmityskuluja oman mittarin kautta, joka kattaa myös kiertovesipumppujen sähkönkulutuksen. Luvatut säästöt ovat toteutuneet konkreettisesti”, Sami Immonen As Oy Honkakukkulasta kertoo.

Lue lisää Honkakukkulan maalämpöhankkeesta »

Kuinka paljon sinun taloyhtiösi voisi säästää maalämmöllä? Kokeile säästölaskuriamme »