Helteillä maaviileä parantaa asumismukavuutta

Maalämpöjärjestelmää voi hyödyntää kesällä jäähdytykseen sisään puhallettavassa ilmassa. Maaviileä on ympäristöystävällinen tapa jäähdyttää kiinteistö. Moni asiakkaamme hyödyntää helteillä Gebwell maalämpöpumpun tuomaa mahdollisuutta maaviileän käyttämiseen.

Maakylmäjärjestelmässä taloa viilennetään suoraan maaperästä otettavalla kylmällä. Maaviileä on mahdollista toteuttaa kohteissa, joissa on lämmitysmuotona maalämpö. Maaviilennysjärjestelmän asentaminen on edullisinta maalämpöasennuksen yhteydessä.

Viilennys maalämmöllä: näin toimii maaviileä

Tekniikka perustuu siihen, että poratussa lämpökaivossa olevassa putkistossa oleva neste kiertää lämpöpumpun ja erillisen huomaamattoman minivesijärjestelmän kautta puhallinelementtiin. Maalämmön porakaivon keruupiirissä kiertää kesällä n. 0-8 asteinen liuos. Maakylmäjärjestelmässä keruupiirin viileä liuos ohjataan katto- ja/tai seinäasennettavaan puhallinkonvektoriin, josta tuleva kylmä ilma viilentää huonetta. Ylijäämälämpö kulkeutuu takaisin porakaivoon, mikä taas parantaa poratun lämpökaivon tehoa talvisaikaan. Viilennysjärjestelmän voi kytkeä myös ilmanvaihtokoneen yhteyteen, silloin on varmistettava, että ilmanvaihtokanavisto soveltuu järjestelmän käyttöön mahdollisten kondenssivesien kannalta.

Energiatehokas ja vaivaton maaviileä

Helteillä maaviileä tuo energiatehokasta viilennystä kesän kuumuudessa. Keskusteluyhteys maalämpöpumpun ja maaviileälaitteiston välillä lisää järjestelmän tehokkuutta ja käytettävyyttä, mutta ennen kaikkea säästää energiaa.

Gebwell maalämpöpumpun avulla saat maajäähdytyksen edut helposti käyttöösi. Maalämpöpumpuissamme on valmius viilennyksen kytkentään. Gebwell maalämpöjärjestelmiin on mahdollista lisätä maaviilennys myös jälkikäteen, mutta vaivattominta on asentaa viilennys jo järjestelmän asennusvaiheessa.

Lue lisää, miten maaviileä on toteutettu Gebwell Aries maalämpöpumpulla lämmitettävässä paritalossa Tampereella »

Maaviileä tuo tuplasti säästöä

Maaviileää voi hyödyntää suurista kiinteistöistä ja konttoritiloista omakotitaloihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Muita maakylmän käyttökohteita ovat esimerkiksi viinikellarit ja ruokavarastot. Käyttäjät pääsevät nauttimaan miellyttävästä sisäilmasta samalla, kun järjestelmän investointi- ja käyttökustannukset ovat huomattavan alhaiset verrattuna perinteisiin ilmastointilaitteisiin.

Maaviileä on lähes ilmainen tapa sisäilman jäädyttämiseen, koska siinä hyödynnetään maapiirin viileää liuosta. Maaviileän käyttökustannukset ovat hyvin edulliset: käytännössä sähköenergiaa kuluttaa ainoastaan tekniseen tilaan sijoitettava kiertovesipumppu ja mahdollinen sisäyksikön puhallinmoottori, käyttökustannukset ovat alle 20 % koneellisen jäähdytyksen tai viilennyksen käyttökustannuksista.

Maaviileän hyödyntäminen nostaa maalämpöön tekemäsi sijoituksen arvoa.

Tutustu Gebwell Aries maalämpöpumppuun, jolla sekä lämmität että viilennät kotisi edullisesti