Lämpöpumppujen kulutusjoustolla voidaan vaikuttaa merkittävästi sähkön riittävyyteen
Täksi talveksi ennustettujen sähkökatkojen konkretisoituessa joutuu jokainen meistä viimeistään nyt miettimään omaa sähkönkäyttöään. Vastuu painaa erityisesti kiinteistöjen hallinnasta vastaavien ja omakotitalojen omistajien harteilla, sillä niiden lämmitys syö ison siivun energiasta. Lämmitysmuodon vaihdolla ei enää ehdi tänä talvena asiaan vaikuttamaan, mutta lämpöpumppujen mahdollistamaa kulutusjoustoa hyödyntämällä voi osallistua energiansäästötalkoisiin.
Kulutusjoustolla on mahdollista varautua tänä talvena hyvin todennäköisiin sähkökatkoksiin, sillä sitä hyödyntämällä tasapainotetaan sähkönkäyttöä ja tuotantoa, mikä on kriittistä sähkökatkojen ehkäisemisessä.
”Lämpöratkaisut soveltuvat kulutusjoustoelementeiksi erittäin hyvin, mikäli joustoon soveltuvat tekniset ratkaisut ovat käytössä. Silloin ei välttämättä edes huomaa, jos lämmitys loppuu tunniksi tai kahdeksi, sillä kiinteistö itsessään toimii eräänlaisena lämpöakkuna ilman energiavaraajia ja pysyy lämpimänä katkojenkin aikana. Monissa uudisrakennuksissa on esimerkiksi lattialämmitys ja niissä on aika iso määrä betonia, jota lämmitetään. Se varaa lämpöä hyvin, samoin talojen rakenteisiin varastoituu lämpöä”, Gebwellin varatoimitusjohtaja Petrus Monni kertoo.
Yksittäisen kiinteistön tai omakotitalon lämmityksessä tapahtuma kulutusjousto ei vielä ehkäise sähkökatkoja, mutta yhteiskunnallisesti isompi merkitys on sillä, että mahdollisimman moni hyödyntää mahdollisuutta siirtää kulutusta huipputunneilta pois.
”Suomessa on käytössä yli miljoona lämpöpumppua, joista maalämpöpumppuja on noin 160 000. Niillä on yhteenlaskettuna iso potentiaali vaikuttaa sähkönkäyttöön. Jos kaikki maalämpöpumput siirtäisivät kulutusta korkean sähkön käytön tunneilta, olisi sähkön käyttöteho pelkästään niiden vaikutuksesta 500–800 MW alhaisempi kulutuksen huipputunneilla. Suomen sähkön kulutushuiput olivat viime talvena yli 14 000 MW. Lämpöpumppujen omistajat ovat edelläkävijöitä vastuullisissa teoissa ja nyt on hyvä hetki ottaa aikaohjelmat käyttöön, mikäli lämpöpumppuun voi sellaisen asettaa”, Monni toteaa.
Tulevaisuudessa kiinteistöjen merkitys kollektiivisessa energiankulutuksen ohjaamisessa kasvaa entisestään. Gebwellin teettämästä Puhtaan lämmön tulevaisuus -tutkimuksesta selvisi, että kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisista puolet suunnittelee hallinnoimiinsa kohteisiin lämmitystavan muutosta. Kiinnostusta on nimenomaan siirtyä lämpöpumpun sisältäviin hybridimalleihin.
Ajastin auttaa hyödyntämään halvan sähkön tunnit
Käytännössä kulutusjousto tai kysyntäjousto tarkoittaa sitä, että pyritään käyttämään sähköä vähemmän kulutuspiikkien aikana. Pörssisähköä käyttävissä omakotitaloissa tai kiinteistöissä siihen houkuttelee myös energiakustannusten kurissa pitäminen, kun käyttöä ohjataan ennakoidusti halvemman sähkön ajankohtiin.
”Suuresta osasta nykyaikaisia lämpöpumppuja löytyy aikaohjelma, joten niitä voi ohjata toimimaan silloin, kun sähköä on hyvin saatavilla. Yleisesti yöaikaan on enemmän sähköä saatavilla, niin silloin kannattaa lämpöpumppu säätää yöksi isommalle ja päiväsaikaan ruuhkaisimpiin tunteihin pienemmälle”, Monni vinkkaa.
Sama vinkki pätee myös suoraa sähkölämmitystä käyttävillä. Esimerkiksi käyttövesi lämpiää monissa kiinteistöissä sähköllä, joten sen voi aikakytkimellä ajastaa lämpiämään öisin. Aikakytkimen asentaminen ei ole iso investointi ja se on mahdollista saada nopeallakin aikataululla.
”Kulutusta vähentämällä ja esimerkiksi huonelämpötiloja madaltamalla säästetään sähköä ja pienennetään energiakustannuksia, mutta on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, että milloin sähköä kulutetaan. Kulutusta toki kannattaa vähentää, mutta lämpimästä käyttövedestä tuskin tingitään, joten sähkönkulutusta on hyvä siirtää vähemmän ruuhkaisille tunneille”, Monni sanoo.
Osaan uudemmista lämpöpumpuista on saatavilla myös pörssisähköohjaus. Sen avulla lämpöpumpun lämmitystoimintoa voidaan ohjata vuorokauden ajankohtaan, jolloin sähkö on edullista ja pois niiltä tunneilta, kun sähkö on kalleinta. Tämä ei ainoastaan ohjaa sähkönkulutusta ajankohtaan, jolloin sähköä on enemmän saatavilla vaan tuo myös säästöä käyttäjille, joilla on pörssisähkösopimus.
Kulutuksen ohjaamisen lisäksi energiankulutukseen voi vaikuttaa huolehtimalla, että kiinteistöjen lämmönjakoverkosto on säädetty ja tasapainotettu oikein. Myös pattereiden termostaattien kunto on syytä tarkistaa ja laittaa ne kuntoon, mikäli niiden toiminnassa huomaa puutteita.
Puhtaan lämmön tulevaisuus -kyselytutkimuksessa selvitettiin kiinteistöpäälliköiden ja -managereiden, isännöitsijöiden ja LVI-suunnittelijoiden näkemyksiä kiinteistöjen lämmitysratkaisuista tulevaisuudessa. Puhelinhaastatteluina tehdyn tutkimuksen toteutti Innolink Oy kesä–elokuussa 2022. Siihen vastasi kaikkiaan 151 ammattilaista eri puolilta Suomea.
Kyselytutkimuksen raporttiin voi tutustua täällä: https://gebwell.fi/app/uploads/2022/10/Gebwell-Tutkimuskooste.pdf
Aiheeseen liittyviä kuvia median käyttöön löytyy täältä: https://drive.google.com/drive/folders/1hnJsMiDRrDdjplJK3ZSC6RV5Bl2wzK31?usp=share_link
Lisätietoja
varatoimitusjohtaja Petrus Monni, Gebwell, 0400 897 484, petrus.monni@gebwell.fi