Miten säästää energiaa lämpöpumpulla lämmittäessä?

Yleisiä lämmitykseen liittyviä energiansäästövinkkejä riippumatta mikä kotinne lämmitysjärjestelmä on ovat huonelämpötilan tiputtaminen, lämpimän käyttöveden käytön vähentäminen ja huonelämpötilan laskeminen kotoa poissa ollessa.

Huonelämpötilan pudottaminen yhdellä asteella merkitsee noin viiden prosentin leikkausta energiakulutuksesta.

Lämpimän veden käytön vähentäminen, esimerkiksi lyhentämällä suihkuja, pienentää myös suoraan energiankulutusta. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä ja maalämpölämmitteisessä omakotitalossa lämpimän käyttöveden valmistaminen on noin viidennes sähkölaskusta.

Huonelämpötilan pudottaminen kotoa poissa ollessa on mahdollista esimerkiksi lämpöpumpun Poissa kotoa -toiminnolla tai aikaohjauksella.

Energiansäästö Gebwell lämpöpumpulla lämmittäessä

Tiputa huonelämpötilan asetusta yhdellä asteella. Tee säätö lämpöpumpun säätimeltä huonetermostaatin sijasta. Säädä huonelämpötilaa huonetermostaatilla siinä tapauksessa, jos haluat jossakin huoneessa, esimerkiksi makuuhuoneessa, olevan viileämpää kuin muissa huoneissa.

Anna maalämpöpumpun ohjata lämmitystä ja säädä huonetermostaatit korkeimmalle mahdollisimmalle lämpötila-asetukselle. Tällöin huonetermostaattien tehtäväksi jää ainoastaan rajoittaa satunnaista ylilämpötilaa. Maalämpöpumpun ohjatessa lämmitystä vältetään tilanne, että maalämpöpumppu syöttää tietyn lämpöistä vettä verkostoon ja huonetermostaatit rajoittavat lämmityksen kiertoa. Kun maalämpöpumppu ohjaa lämmitystä, tuottaa se mahdollisimman matalalla ja hyvällä hyötysuhteella tuotettua energiaa.

Asettele käyttöveden lämpötilan asetus siten, että se riittää asukkaiden käyttöön olematta liian korkea. Täten minimoidaan lämpöhäviöitä varaajasta ja vähennetään energiankulutusta.

Katso ohjevideo asetusarvojen asetteluun:

Qi lämpöpumpun asetusarvojen asettelu

Aries lämpöpumpun käyttöveden asetusarvot

Hyödynnä lämpöpumpun aikaohjaustoimintoa

Omakotitaloille suunnitelluissa Qi ja Aries lämpöpumpuissa on mahdollisuus hyödyntää aikaohjaustoimintoa. Aikaohjauksella lämmitystoiminto ja käyttöveden valmistus voidaan ohjata tapahtuvan tiettyyn aikaan vuorokaudesta. Toiminnolla voi saada säästöjä, jos kotonasi on esimerkiksi pörssisähkö-, kaksiaikasähkö- tai yösähkösopimus. Aikaohjauksella voit painottaa lämpöpumpun toimintaa esimerkiksi yöajalle, jolloin sähkön hinta on edullisempi.

Katso videosta, kuinka aikaohjaus tehdään:

Qi maalämpöpumpulle

Aries lämpöpumpulle

Pörssisähköohjaustoiminto ohjaa lämmitystoimintoa automaattisesti

Aries lämpöpumpulle on myös saatavilla pörssisähköohjaus, jossa lämpöpumpun automatiikka ohjaa lämpöpumpun lämmitystoiminnon ajankohtaan, jolloin sähkön hinta on alimmillaan. Käyttöveden valmistukseen pörssisähköohjaus ei vaikuta. Käyttöveden valmistusta voit ohjata aikaohjauksella, linkki ohjevideoon tässä.

Pörssisähköohjaus on maksullinen palvelu, toiminnon hinta on 59 € / vuosi (sis. alv 24%).  Lue lisää ja tilaa täältä.

Laske lämpötilaa matkalle lähtiessä

Kun lähdet matkalle, laita Qi lämpöpumppu poissa kotoa -asentoon vaihtamalla käyttötapa Automaatti -tilasta Alennettu -tilaan. Lämmityksen ja käyttöveden Asetusarvot asetellaan säätimen Asetukset -valikossa.

Katso ohjevideot Qi lämpöpumpulle:

Lämpöpumpun käyttötavan valinta

Lämpöpumpun asetusarvojen asettelu

Aries lämpöpumpun voit laittaa Poissa kotoa -asentoon sovelluksen Koti -näytöltä liu’uttamalla Poissa kotoa säädintä vasemmalta oikealle. Lämmityksen ja käyttöveden toiminnon asetusarvot asetellaan sovelluksesta.

Katso ohjevideot Aries lämpöpumpulle:

Poissa kotoa asetus

Lämmityksen asetusarvot

Käyttöveden asetusarvot