Sähkökatko ja maalämpöpumppu – mitä huomioida?

Tulevana talvena on mahdollisesti tulossa suunniteltuja lyhyitä sähkökatkoja. Lähes kaikki lämmityslaitteet tarvitsevat sähköä toimiakseen, niin myös lämpöpumput.

Sähkökatkoihin ei tarvitse erityisesti varautua maalämpöpumppulämmitteisissä taloissa tai kiinteistöissä. Satunnaiset sähkökatkot eivät vaikuta lämpöpumpun toimintaan.

Sähkökatkon aikana maalämpöpumppu lakkaa lämmittämästä ja valmistamasta lämmintä käyttövettä, mutta sähköjen palauduttua lämpöpumppu palaa normaaliin toimintatilaan.

Lyhyen, parin tunnin, sähkökatkon aikaan kiinteistön sisälämpötila ei juurikaan ehdi laskea. Käyttöveden lämpötila laskee sähkökatkon aikaan kulutuksen mukaisesti.

Sähkökatkon jälkeen

Sähkökatkon jälkeen sähköjen palauduttua lämpöpumpun automatiikka ohjaa sen takaisin päälle. Joissain tapauksissa sähkökatko saattaa aiheuttaa lämpöpumpussa hälytyksen, joka pitää kuitata ennen kuin lämpöpumppu alkaa toimia.

Sähköjen palauduttua tarkista ja kuittaa Gebwell lämpöpumppunne mahdolliset hälytykset. Lämpöpumppujen ohjekirjoissa on ohjeistettu hälytysten kuittaus.

Mikäli jokin hälytys ei kuittaannu, käytä lämpöpumpun päävirta pois kahden minuutin ajaksi jollakin seuraavista tavoista:

  • laita päävirtakytkin pois ja päälle
  • laita sulakkeet sulaketaulusta pois ja päälle
  • ota virtajohto irti pistokkeesta ja takaisin

Tämän jälkeen lämpöpumppu palaa takaisin normaaliin toimintatilaan.

Mikäli lämpöpumppu ei palaudu normaaliin toimintatilaan, niin ole yhteydessä huoltoliikkeeseen.

Myös kaukolämmönjakokeskus tarvitsee sähköä toimiakseen. Lue, mitä tulee huomioida sähkökatkon tullessa kaukolämmitteisessä talossa täältä.