Sievin paloasemalle monipuolinen maalämpöjärjestelmä Smart Web -etäyhteydellä

Gebwell on toimittanut Sievin täysin uudelle paloasemalle kattavan maalämpöjärjestelmän. Suunnittelutoimisto Sitowise Oy oli laatinut LVI-suunnittelun kohteelle, jonka pinta-ala on noin 1700 brm2. Kohdekohtaisessa hankesuunnittelussa otettiin huomioon jo alusta asti maalämpöjärjestelmän asennus sekä myös maaviileän hyödyntäminen. Urakoitsijana toimi Are Oy. Mittava urakka alkoi syyskuussa 2017 ja kohde valmistui heinäkuussa 2018.

Kokonaisuudessaan kohteen lämmönkeruuputkisto kerää maaperään varastoitunutta lämpöä 16 kaivosta (yhteissyvyys n. 3,5 km) kahden kiinteistölämpöpumpun avulla. Järjestelmässä on kaksi 2000 litran varaajaa ja lämpö jaetaan kiinteistöön vesikiertoisen lattialämmitysverkoston ja ilmanvaihdon kautta. Myös kiinteistön lämmin käyttövesi valmistetaan maalämmön avulla. Viilennykselle on oma puhallinkonvektoriverkosto.

Suuri varaajakapasiteetti sekä hyvät lisäkustannussäästöt

”Sievin paloaseman lämpöjärjestelmä koostuu kahdesta 90 kilowatin Gebwell Taurus -maalämpöpumpusta sekä kolmesta eri varaajasta: 2000 litran G-Energy EV -lämmityksenpuskurivaraajasta, 2000 litran erikoiskäyttövesivaraajasta, jossa käytetään tws-tekniikkaa, sekä 300L RST varaajasta, jolla varmistetaan käyttöveden lämpötila myös kulutushuipuissa”, kertoo laitekokonaisuudesta aluepäällikkö Petri Poikola Gebwell Oy:ltä.

Paloaseman G-Energy Custom -erikoisvaraaja on kustomoitu kuudella 10 kilowatin sähkövastuksella. Tällöin kohteeseen ei tarvinnut asentaa erillistä sähkökattilaa. Tämä toi Sievin paloasemalle asennuskustannussäästöjä.

Helteillä maakylmästä kaikki hyöty irti

Lisäksi Gebwell toimitti kohteeseen maakylmäjärjestelmän. Nyt Sievin paloasemalla maalämmön lähteinä toimivia energiakaivoja hyödynnetään kesäisin myös kiinteistön viilentämiseen.

Maalämpöjärjestelmä on minun käsittääkseni toiminut moitteettomasti. Lämmintä vettä on riittänyt, mutta lämmössä ei kohteen valmistumisen jälkeen ollut paljon tarvetta, sillä tänä kesänä helteille ei tuntunut näkyvän loppua. Tämmöisellä kelillä maakylmästä otettiin kaikki hyöty irti. Iv-koneen tuloilman lämpötila oli noin 20 astetta, joten jäähdytysjärjestelmä toimi onnistuneesti. Maaviileä on palvellut hyvin jo tänä kesänä”, muistelee kohteen projektipäällikkö Miikka Hiltunen Are Oy:sta.

Maalämpöjärjestelmän toiminta varmistetaan Smart Web -etäyhteydellä

Maalämpöjärjestelmä on yhteydessä taloautomaatiojärjestelmään Modbus-väylän kautta. Lisäksi lämpöpumpuilla on oma Smart Web -ohjausjärjestelmä. Erilliset valvontajärjestelmät täydentävät toisiaan.

Leppävirralla sijaitseva Gebwellin oma etävalvomo takaa huolettoman maalämpöpumpun käytön ja energiatehokkaamman lämmityksen. Etäyhteysjärjestelmää on hyödynnetty Sievin paloasemalla esimerkiksi siten, että lämpöjärjestelmän käyttöönotto suoritettiin Smart Web -etäyhteyden kautta Gebwell-huollon toimesta. Jatkossa tehtaan huolto pääsee mahdollisissa vikatilanteissa auttamaan ottamalla yhteyden paloaseman järjestelmään Smart Web -yhteydellä. Kohteen kaukaisen sijainnin takia se on tähän optimaalisin ratkaisu.

Asennus sujui moitteettomasti, siinä ei tapahtunut mitään poikkeavaa. Käyttöönotto tuli vähän kiireisellä aikataululla, koska piti saada lattialämmitys käyttöön rakennusurakoitsijan pyynnöstä. Joten etäyhteyden välityksellä Gebwellin pääkonttorilta asiantuntijat laittoivat laitteet nopeasti kuntoon. Käyttöönotto tapahtui ihan puhtaasti Smart Web -etäyhteyden kautta”, kertoo Miikka Hiltunen.

Näin ollen Sievin paloaseman maalämpö- ja kylmäjärjestelmä koostuu lattialämmitysverkostosta, puhallinkonvektoriverkostosta sekä iv-verkostosta, jossa on useampi iv-kone mukana. Kokonaisuudessaan kohdekohtainen maalämpöjärjestelmä takaa hyvän varaajakapasiteetin sekä hyödyntää saumattomasti Smart Web -etäyhteyttä.

Minkälaista oli tehdä yhteistyötä Gebwellin kanssa Miikka Hiltusen mielestä?

”Lopputuloksena saatiin toimiva paloasema, johon on asennettu luotettavat laitteet. Omien kokemusten pohjalta voisin suositella Gebwell-maalämpöjärjestelmää isoihin kohteisiin. Tässäkin kohteessa kävi ilmi, että jos ilmestyy jonkinnäköisiä ongelmia, niin Gebwellin asiantuntijat vastaavat aina puhelimeen, ehtivät neuvoa ja antaa apua. Toimitus ja jälkimarkkinointi on Gebwelillä toiminut erittäin hyvin.”