Maalämpö on puhdasta, uusiutuvaa luonnon energiaa

 

 

Lämpöpumpun invertteriohjaus

Miksi lämpöpumpussa on invertteriohjaus ja mitkä ovat invertterin edut?

Perinteisesti lämpöpumpuissa on käytetty kompressoria, joka käynnistyy säätimen ohjaamana ja pysähtyy, kun säätimen pyytämä lämpötila on saavutettu. Tällaisissa ns. on/off-lämpöpumpuissa kompressori käy vakionopeudella, kunnes se pysähtyy. Kompressori käynnistyy uudelleen, kun lämmitysverkoston lämpötila on laskenut tarpeeksi.

Kompressorin ohjaus on oleellisin ero on/off- ja invertterimaalämpöpumpun välillä. Maalämpöpumppujen invertteritekniikka tarkoittaa lämpöpumpussa olevan kompressorin kierroslukuohjausta. Invertteritekniikan ansiosta kompressorin kierrosluku mukautuu reaaliajassa lämmitystarpeeseen kulloinkin sopivaksi. Kun invertterimaalämpöpumpun kompressori käynnistyy, invertteri säätää kompressorin tehoa niin, että kiinteistön lämmityskäyrän mukainen lämpötila saavutetaan. Tämän jälkeen kompressori käy optimiteholla ylläpitäen pyydettyä lämpötilaa.

Gebwell invertterilämpöpumppujen taajuusohjattu Twin Rotary -kompressori säätää tätä periaatetta noudattaen itsensä automaattisesti vallitsevien olosuhteiden ja tehontarpeen mukaan. Aries 6 -maalämpöpumppu säätää lämmitystehoaan (0°/35°) välillä 1,5-7,5 kW; Aries 12 välillä 2,6-12,2 kW; T3 Inverter välillä 9-27 kW; Gemini Inverter välillä 9-57 kW ja Taurus Inverter Pro välillä 40-95 kW.

Tutustu invertterilämpöpumppuihimme:

Tasaista lämpöä kompressoria kuormittamatta

Invertteriohjattu kompressori mukauttaa toimintansa todelliseen lämmöntarpeeseen kiihdyttämällä tai hidastamalla kierrosnopeutta. Kompressori toimii näin tehokkaammin, oli lämmöntarve sitten suuri tai pieni. Invertteriohjatun lämpöpumpun energiatehokkuus korostuu erityisesti huippulämmitystilanteissa.

Invertteriteknologian mahdollistama tehokkuus ja miellyttävän tasainen lämmöntuotto tuovat mukanaan myös kustannussäästöjä. Invertterimaalämpöpumpun hyötysuhde on parempi kuin on/off-lämpöpumpussa, mikä onkin tärkein syy niiden yleistymiseen.

Invertterilämpöpumpuissa kompressorin käynnistyksiä ja virrankatkaisuja on vähemmän, mikä puolestaan vähentää mekaanisen laitteen kulumista ja pidentää sen elinkaarta. Lisäksi kierroslukuohjatun maalämpöpumpun keskimääräinen äänitehotaso on matalampi, vaikka tilapäisesti desibelit voivat nousta kompressorin käydessä suuremmilla kierroksilla.

Kaiken kaikkiaan invertteriteknologia on tullut maalämpöalalle jäädäkseen ja se kehittyy kaiken aikaa. Gebwell Arieksen, T3 Inverterin, Gemini Inverterin ja Taurus Inverter Pron myötä invertterilämpöpumppujen valmistus Suomessa on saanut komean alun.