Kotimaisen Gebwellin maalämpöpumpuilla lämmitetään kokonainen asuinalue Ruotsissa


kuva: lund.se

TIEDOTE

Suomalaisyritys Gebwell on tehnyt sopimuksen ruotsalaisen energiayhtiö Kraftringenin kanssa lämpöpumppujen toimittamisesta Etelä-Ruotsin Stångbyhyn rakennettavaan geoenergilaitokseen. Lämpöpumput muodostavat perustan paikalliselle kaukolämpöjärjestelmälle, jolla lämmitetään kattavasti alueelle rakennettavia koteja.

Kesäkuussa kohteeseen toimitettavat maalämpöpumput ovat Gebwellin ensimmäiset kuntaomisteiselle ruotsalaisenergiayhtiö Kraftringenille myydyt lämpöpumput. Tehokkailla Taurus Inverter PRO -lämpöpumpuilla pystytään vastaamaan Stångbyn asuinalueen laajennusvaiheeseen liittyviin haasteisiin ja tarpeisiin. Perinteiseen kaukolämpöverkkoon ei ollut mahdollista liittyä vieressä sijaitsevan junaradan takia, joten oli löydettävä toinen vaihtoehto. Päädyttiin toteuttamaan lämpöpumppuja hyödyntävä geoenergialaitos, joka lämmittää ja jäähdyttää alueen uudiskodit.

–Gebwellin lämpöpumput auttavat meitä täyttämään alueen ainutlaatuiset vaatimukset, kun rakennamme täydellisen energiajärjestelmän paikallisesti tuotetulla kaukolämmöllä ja -jäähdytyksellä. Laitteiden asuinkiinteistöjen määrän kattava tekninen suorituskyky sekä niiden turvallisuus olivat meille ensisijaiset valintakriteerit. Rakennettava lämpöjärjestelmä sijaitsee asuinalueen välittömässä läheisyydessä, joten lämpöpumpuilla minimoidaan myös esimerkiksi tulipaloriskit, kun niissä käytettävässä kylmäaineessa ei ole poikkeuksellisia paloluokituksia, iloitsee Kraftringenin Stångby-hankkeen projektipäällikkö Jon Svärd.

–Toimitettava ratkaisu ja malli soveltuu kohteeseen erityisen hyvin, koska Taurus Inverter on monin tavoin uuden sukupolven lämpöpumppu. Lämpöpumpuilla pystymme optimoimaan paikallisen lämmöntuotannon asuinalueella sekä korkea- että matalakuormitusten aikana, kertoo lämpöpumppujen myynnistä ja toimituksista Gebwellin Ruotsin tytäryhtiössä vastaava Thomas Lindhstorm.

Viisi lämpöpumppua mahdollistaa lähes 300:n huoneiston lämmityksen

Suomessa valmistetut Taurus Inverter PRO -lämpöpumput ovat invertteriohjattuja eli ne mukautuvat energiatarpeisiin optimoiden lämmitystehoa. Tämä mahdollistaa kustannustehokkaan lämmityksen. Stångbyn laajennettava asuinalue koskee tässä rakennusvaiheessa noin 300 huoneistoa, joiden lämmityksen ja jäähdytyksen viisi lämpöpumppua kattavat. Ne asennetaan kohteeseen syksyn 2021 aikana ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan vaiheittain vuosina 2022-2023.

–Tässä tapauksessa lämpöpumput mahdollistavat kestävämmän käytön, vähäisemmän kulumisen sekä tarkemman säätämisen kykenemällä lisäämään tai vähentämään kompressorin nopeutta älykkäästi. Gebwellin Taurus Inventer on vakiovarustettu ohjausyksiköllä, jonka saa liitettyä ylemmän tason automaatiojärjestelmiin, Lindhstorm lisää.

Gebwellin mukaan Stångbyn kaltaisia geoenergialaitoksia ei Suomessa ole vielä toteutettu, vaikka suuremmissa asuinkiinteistöissä, niin rivi- kuin kerrostaloissakin, maalämpö yleistyy jatkuvasti. Rakennettaviin omakotitaloihin

maalämpö valitaan Suomessa lämmitystavaksi jo yli puolessa kohteista. Ruotsissa on Gebwell Sverige AB:n arvion mukaan puolestaan noin 1,3 miljoonaa lämpöpumppua, joista suurin osa on niin ikään omakotitaloissa.

Lisätiedot:
Pekka Haverinen
Gebwell Sverige AB
+46 70 390 59 70

Gebwell Oy on kasvava kansainvälinen yritys, jonka pääkonttori ja juuret sijaitsevat Leppävirralla. Liiketoimintamme keskittyy ympäristöystävällisten lämmitys- ja jäähdytyslaitteiden myyntiin, valmistamiseen ja kehittämiseen. Olemme Suomessa markkinajohtaja kaukolämpö- ja alkusammutustuotteissa, meillä on lisäksi erittäin vahva markkina-asema lämpöpumpputuotteissa. Hyödynnämme tuotteissamme ja toiminnassamme laajasti uusimpia saatavilla olevia teknologioita.