Pirkkalan VAK Huoltopalvelut Oy:ssa hyödynnetään kiinteistömaalämpöpumpun integraatiota talotekniseen kokonaisuuteen

Pirkkalaan valmistui kesäkuussa 2018 raskaan kaluston huolto- ja korjaamopalveluita tarjoavan VAK Huoltopalvelut Oy:n toimitilat. 2 700 neliön kiinteistö lämmitetään ja jäähdytetään Gebwellin kiinteistömaalämpöpumpulla.

Maalämpökohteen suunnittelusta ja talotekniikkaurakasta vastasi Tammelan Talotekniikka Oy. Kohteen lämpökaivokentässä on 6 kappaletta 300 metriä syviä kaivoja.

Kiinteistön lämmitystä ja jäähdytystä tuottaa energiatehokas 90 kW Taurus-maalämpöpumppu. Järjestelmässä on myös 1 000 litran varaaja. Kohteen maalämpöjärjestelmä hoitaa lattialämmityksen sekä myös toimistojen jäähdytyksen iv-koneella.

”Kiinteistö vaatii erityisen paljon tehoa, varsinkin yrityksen maalaamo, siksi maalämpöjärjestelmän lisäksi kiinteistön lämmitystä täydentää 550 kW öljykattilajärjestelmä”, kertoo Kari Oinonen Tammelan Talotekniikka Oy:sta.

Maalämpöjärjestelmän integroituminen talotekniikkaan

Talotekninen järjestelmä, tai kiinteistöautomaatiojärjestelmä, on yhteisnimitys kiinteistön ja siihen liittyvien teknisten järjestelmien, palveluiden ja laitteiden muodostamalle kokonaisuudelle. Pirkkalan VAK Huoltopalvelut hyödyntää taloautomaatiojärjestelmää, joka auttaa luomaan kiinteistön energiatehokkuuden sekä käyttömukavan prosessin.

Keskeisen osan talotekniikasta muodostavat LVI-tekniikka ja sähkötekniikka. Muun muassa Gebwellin maalämpöjärjestelmä on integroitu VAK Huoltopalvelut Oy:n kiinteistöautomaatiojärjestelmään Modbus-väylän kautta. Modbus-tiedonsiirtoväylä mahdollistaa hälytysten siirtämisen kiinteistön automaatiojärjestelmään.

Kohteen automaatiojärjestelmä ei ole vielä yhdistetty ulkopuoliseen valvomoon; kiinteistöä hoidetaan sisäisen kiinteistöautomaatiojärjestelmän valvonta-alakeskuksen kautta. Taurus-maalämpöpumppu hoitaa keskeytyksettä omat sisäiset prosessinsa, mutta mikäli ilmenee hälytyksiä, ne saadaan saman tien välitettyä eteenpäin kiinteistöautomaatiojärjestelmään vedetyn Modbus-väylän kautta.

Gebwellin kiinteistömaalämpöpumpun integroituminen talotekniseen kokonaisuuteen, josta saadaan hälytykset automaatiojärjestelmään, mahdollistaa kiinteistön teknisen ylläpidon helpottumisen ja tehostumisen.

”Kohde on vasta luovutettu, tähän asti ei ole ilmennyt mitään ongelmia. Maalämpöjärjestelmä toimitettiin aikataulussa ja se on toiminut vaivatta. Voin suositella Gebwellin maalämpöjärjestelmää toimisto- ja teollisuusrakennuksiin”, Kari Oinonen kertoo.