Lämpöpumpun pörssisähköohjaus on täyttänyt odotukset

Maalämpö oli itsestään selvä valinta Eetu Lukkarin uudisomakotitaloon. Lämpöpumpun valinta talvella 2021 valmistuneeseen omakotitaloon oli myös helppo: se olisi kotimainen alle 50 kilometrin päässä valmistettu Gebwell Aries maalämpöpumppu. Ja kun syksyllä 2022 tuli vielä mahdollisuus päästä pilotoimaan lämpöpumpun pörssisähköohjausta, kävi selväksi, että valinta oli ollut oikea.

Kuopion Hiltulanlahdessa sijaitsevassa omakotitalossa asuu viisihenkinen Lukkarin perhe koiransa kanssa. 212 lämmitettävää neliötä sisältävän omakotitalon ja autotallin lämmitysjärjestelmää mietittäessä maalämpö oli selvä valinta. ”Ilmavesilämpöpumppua mietimme myös, mutta valinta oli selvä oikeastaan alusta asti. Aiemmassa omakotitalossamme oli myös maalämpö, jonka toiminnasta oli vain hyviä kokemuksia,” kertoo Eetu Lukkari.

Uudistalon LVI-työt hoiti paikallinen Pipeco Talotekniikka Oy ja heidän esiteltyään Leppävirralla valmistetun maalämpöpumpun sekä sen ohjaukseen käytettävän Gebwell Smart mobiilisovelluksen, tuli Lukkari vakuuttuneeksi lämpöpumpun edistyksellisyydestä.

Lokakuussa kodin kiinteän sähkösopimuksen vaihtuessa pörssisähköön kuuli Lukkari mahdollisuudesta päästä pilotoimaan Aries lämpöpumppuun suunniteltua pörssisähköohjausta. Pörssisähköohjaus ohjaa lämpöpumpun lämmitystoimintoa sähkön spot-hinnan mukaan vuorokauden ajankohtaan, jolloin sähkön hinta on alimmillaan. Aiemmin Lukkari oli ohjannut lämpöpumpun toimintaa Gebwell Smart sovelluksen kautta aikaohjauksella. Hänen mukaansa tämä kuitenkin vaati melkein päivittäistä aikaohjelman rukkausta.

Pörssisähköohjaus on tuonut säästöjä lämmityskuluissa

Mitä tulee pörssisähköohjauksen tuomiin säästöihin sähkölaskussa, arvioi Lukkari säästön olevan reilu viisitoista prosenttia lämpöpumpun osuudelta. Joulukuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana lämpöpumpun lämmitykseen kuluttama sähköenergia olisi kustantanut keskiarvohinnan mukaan 380,29 € ja pörssisähköohjauksella 315,68 €. Tämä tarkoittaa 64,61 euron säästöä sähköenergialaskussa.*

Lukkarin mukaan pörssisähköohjaus on toiminut täysin odotetusti. ”Lämpöpumpun pörssisähköohjaus on toiminut täysin odotusten mukaan. Sisälämpötilan heilahtelut ovat pysyneet asteen sisällä eikä kukaan perheestämme ole huomannut muutosta,” kertoo Eetu. ”Ainoa huono puoli pörssisähköohjauksessa on, ettei enää tule seurattua lämpöpumpun ohjausta päivittäin, vaan lämpöpumpun automatiikka hoitaa sen,” naurahtaa Eetu.

Tutustu lämpöpumpun pörssisähköohjaukseen

* Laskelma perustuu Gebwell Smart pörssisähkökäyttöliittymään, jossa ilmoitetaan lämmitykseen kulutetun sähköenergian optimoituhinta ja pörssisähköhinta. Luvuissa ei ole mukana energiansiirtokustannusta eikä energiayhtiön sähköenergiasta laskuttamaa marginaalia.

Julkaistu 6.2.2023, säästöt päivitetty 13.4.2023