Gebwell Smart – den smarta miljön för uppvärmningsanordningar

Gebwell Smart-miljön

Varje Gebwell IoT värmesystem som utnyttjar smarta funktioner länkas redan vid fabriken till molntjänsten Gebwell Smart. IoT värmepumpen och fjärrvärmecentralen är anslutna till molntjänsten under hela garantiperioden och även därefter, så länge fjärranslutningstjänsten är giltig.

Molntjänsten utnyttjar Sakernas internet (Internet of Things), dvs. IoT-teknologi och tjänsten bygger på den mycket datasäkra IoT-molntjänsten Siemens Mindsphere. Siemens Climatix-styrenhet för IoT-värmepumpar har datasäkerhet (CSA CERT Security Assessment) på nivå SAL-2. Samtliga anslutningar är krypterade med HTTPS. Styrningen och molntjänsten är sammankopplade i enlighet med SHA-256-kryptering.

Genom molntjänsten får man värdefull information om enheterna som används för den smarta styrningen av bergvärmepumpen och för utvecklingen av funktioner. Gebwells produktutveckling satsar bland annat på att inom den närmaste framtiden utveckla funktioner som beaktar det lokala vädret och börspriset på el, så att systemen kan göras allt mer energieffektiva.

Gebwell Smart-miljön möjliggör fjärrstyrning av uppvärmningsanordningar

 

 1. Data som samlats in från bergvärmepumparna lagras i molntjänsten Siemens Mindsphere med förstklassig datasäkerhet.
 2. Fastighetsvärmepumpens eller fjärrvärmecentralens styrning sker lokalt från värmepumpens kontrollpanel eller via en fjärrförbindelse från det webbläsarbaserade Gebwell Smart-kontroll hub.
  Användaren kan styra Gebwell Aries bergvärmepumpen med den avgiftsfria appen Gebwell Smart, som kan installeras i samtliga iOS- och Android-enheter.
 3. Tack vare molntjänsten ser det molnbaserade kontrollcentret Gebwell Smart i realtid varje bergvärmepumps status och eventuella underhållsbehov.

Gebwell Smart-kontroll hub

Gebwells IoT värmepumpar och IoT fjärrvärmecentraler ansluts via molntjänsten till Gebwell Smart-kontroll hub. Ett installations-/serviceföretag kan kontrollera status på de uppvärmningssystem som de installerat på distans och i realtid. Man kan även skapa ID till fastighetsägare för tillgång till Gebwell Smart-kontroll hub om bostadsföreningen har Gebwells IoT-värmesystem till sitt förfogande.

För att kunna använda Gebwell Smart-kontroll hub måste värmepumpen eller fjärrvärmecentralen vara inom 3/4G-täckningsområde. Övervakning och styrning av värmesystemet via en webbläsarbaserad tjänst garanterar mer bekymmersfri och energieffektiv uppvärmning. Den tekniska supporten som möjliggör Gebwell Smart-kontroll hub ger användaren trygghet i händelse av eventuella störningar.

Gebwell Smart-kontroll hubs fjärrstyrda smarta funktioner

 • Servicepartnern kan fjärrövervaka anordningen som är installerad via webbläsaren.
 • Fastighetsägaren kan övervaka driften av värmesystemet.
 • Tjänsten erbjuder mångsidiga styrfunktioner och inställningsjusteringar.
 • Larminformation i realtid om temperaturavvikelser eller fel på anordningen finns tillgänglig.
 • Kontroll hub hjälper servicepartnern att lokalisera felet och instruera den som utför servicen. Genom kontroll hub kan reparationer utföras på distans utan besök på platsen, vilket effektiviserar serviceföretagets arbete och sparar kostnader.
 • Genom kontroll hub kan man aktivera värmeoptimeringstjänsten samt funktionen som beaktar det lokala vädret.
 • Baserat på driftsdata kan förebyggande underhåll utföras på värmeanordningarna, t.ex. för filtren i värmekretsarna.

Gebwells produktutveckling håller på att skapa mångsidiga rapporteringsfunktioner för Gebwell Smart-kontroll hub som kan användas för att övervaka driften av systemet. Gebwell IoT uppvärmningsanordningar kommer att tillhandahållas med en serviceavtalstjänst som erbjuds av installations- och underhållsföretag och som inkluderar proaktivt underhåll och optimering av systemets livscykel.

Uppvärmningsanordningar som kan anslutas till Gebwell Smart-kontroll hub:

Ett system som utvecklas kontinuerligt

Gebwells IoT värmepumparnas reglerenhet och egenskaper utvecklas genom ett kontinuerligt samarbete med experter och användare för att skapa den bästa möjliga användarupplevelsen. Gebwell IoT värmepumpar kommer snart att kompletteras med ytterligare tjänster för att förbättra energieffektiviteten och levnadsstandarden, såsom möjligheten till serviceavtal samt temperaturoptimering efter det lokala vädret.