F-gasförordningen styr användningen av naturliga köldmedel
Europeiska unionen publicerade förra året en ny F-gasförordning som trädde i kraft 11.3.2024. Förordningen är en del av EU:s bredare insatser för att minska utsläppen av växthusgaser och främja hållbar utveckling genom att styra industrin mot grönare teknik och material. Förordningen uppdaterar och skärper förordningen från 2014, som var det tidigare viktiga regelverket för F-gaser.
Unionens beslut att uppdatera F-gasförordningen återspeglar den globala trenden mot mer miljövänliga och hållbara metoder i industriella och kommersiella miljöer. Uppdateringen av F-gasförordningen är en viktig del av unionens Green Deal -program, som syftar till att uppnå koldioxidneutralitet i Europeiska unionen fram till 2050.
Viktiga punkter i den nya F-gasförordningen
Minskning av utsläppen: Förordningen syftar till betydande utsläppsminskningar. Enligt Finlands miljöministerium beräknas åtgärderna i förordningarna gällande ämnen som bryter ned ozonlagret leda till att man undviker ”utsläpp på cirka 500 megaton koldioxidekvivalenter fram till 2050. Mängden motsvarar cirka tio gånger Finlands totala utsläpp av växthusgaser 2022.”
Användningsbegränsningar: Förordningen begränsar kraftigt utsläppandet på marknaden av utrustning och produkter som innehåller starkt klimatuppvärmande fluorerade växthusgaser. Förbud mot att släppa ut nya produkter och apparater på marknaden träder i kraft olika år. För fluorerade växthusgaser som importeras till EU kommer kvoterna att minskas gradvis. Det fullständiga förbudet ska träda i kraft 2050.
Återvinning och återanvändning: Förordningen innehåller bestämmelser som främjar återvinning och återanvändning av gamla F-gaser i enlighet med säkerhetsföreskrifterna. Redan under de närmaste åren införs nya begränsningar som minskar användningen av nyproducerat köldmedier med hög klimatpåverkan vid service av utrustning.
Tillstånd och uppföljning: Ökade krav på tillstånd och utsläppsuppföljning för handel med fluorerade gaser.
Kvoter och tillgång på HFC-ämnen
Minskningen av HFC-köldmedier hanteras genom kvotförfarandet för nyproducerade köldmedier som släpps ut på marknaden. Kvoten av köldmedier som ska släppas ut på marknaden kommer gradvis att minska. År 2027 är kvoten cirka 12 procent av 2015 års utgångsnivå, år 2030 cirka fem procent och år 2040 endast cirka tre procent av utgångsnivån. Tillgången till helt nya HFC-köldmedier beräknas upphöra vid ingången av 2050.
Användningen av F-gaser i nya värmepumpar som släpps ut på marknaden kommer att begränsas enligt följande:
Värmepumpar med en märkeffekt på mindre än 12 kW
- från och med 2027 måste köldmediets GWP vara 150 eller lägre
- från och med 2032 får F-gaser inte längre användas
Värmepumpar med en märkeffekt på 12–50 kW
- från och med 2027 måste köldmediets GWP vara 150 eller lägre
Värmepumpar med en märkeffekt på över 50 kW
- från och med 2030 måste köldmediets GWP vara 150 eller lägre
”Serviceförbud” begränsar användningen av nyproducerat köldmedium
Förordningen reglerar också underhållet av utrustning som använder HFC-ämnen i enlighet med köldmediets GWP-värde. Förordningen begränsar användningen av nyproducerat köldmedium vid underhåll av utrustning. Från och med 2026 kommer ett ”serviceförbud” att gälla för värmepumpar med köldmedium på över 2500 GWP. I praktiken innebär ”serviceförbudet” att regenererat eller återvunnet köldmedium används i stället för nyproducerat köldmedium, och endast fram till 2032. I Gebwell’s värmepumpar används endast köldmedier med en GWP under 2500: R407C, R134A, R410A och R513A.
Behörighetskraven ökar
Behörighetskraven för installatörer och servicepersonal som hanterar köldmedier kommer att utvidgas till att omfatta alla fluorerade köldmedier samt naturliga köldmedier. Samtidigt blir behörigheterna också tidsbegränsade, och behöriga personer måste delta i fortbildning eller motsvarande vart sjunde år. Personer som redan har examen ska delta i fortbildning senast 2029. Innehållet i behörighets- och utbildningskraven preciseras inom två år.
F-gasförordningen i korthet:
- Förordningen förbjuder INTE försäljning eller import av något köldmedium.
- Utsläppandet av HFC-föreningar på marknaden kommer att begränsas genom en gradvis minskning och slutligen kommer de att tas bort helt år 2050.
- Förordningen inför applikations- och enhetsspecifika begränsningar för nya enheter som GWP-gränser
- Förordningen begränsar användningen av köldmedier som används vid underhåll, så kallat “serviceförbud”.
- Förordningen föreskriver att endast behöriga instanser får hantera köldmedier.
Naturliga köldmedier ersätter fluorerade köldmedier i värmepumpar
Under de senaste åren har värmepumpar traditionellt använt fluorkolväten (HFC, hydrofluorocarbons) såsom R-407C, R-410A och R-413A. Alla dessa är ofarliga för ozon, det vill säga de har en ODP på 0, men alla har en relativt hög växthusgaspotential, GWP (global warming potential).
Till exempel har köldmediet R410A, som kanske är det vanligaste i värmepumpar idag, en GWP på 2088. I praktiken innebär siffran att köldmediet R410A, om det släpps ut i luften, skulle ha en 2088 gånger större inverkan på den globala uppvärmningen än samma mängd koldioxid (CO2) över en tidsperiod på 100 år.
Den REACH-förordning som är under beredning kan medföra ytterligare begränsningar
I och med den nya F-gasförordningen finns det bara en handfull köldmedier kvar med låg GWP. Den kommande REACH-förordningen som införs inom ett par år kan eliminera även en del av dessa, PFAS-ämnena, så om du vill vara på den säkra sidan kan du välja naturliga köldmedier som ammoniak, kolväten (propan och butan) och koldioxid.
Gebwell G-Eco värmepumpar med naturligt köldmedium
Vi på Gebwell Oy valde det naturliga köldmediet R290, även känt som propan, som köldmedium för vår nya G-Eco-värmepumpsserie. R290 har en GWP på endast 3, vilket gör den till ett mycket mer miljövänligt alternativ till HFC-köldmedier.
Vi valde R290 som köldmedium för vår nya värmepumpsserie på grund av dess utmärkta egenskaper, vilket gör den idealisk för värmepumpar. Köldmediet R290 har potential att producera höga utgångstemperaturer.
Våra nuvarande värmepumpsmodeller Aries, T, Gemini och Taurus kommer att finnas kvar i vårt sortiment och kommer att produceras normalt.