Gebwells totalleverans bakom den lyckade entreprenaden

På fastigheten Backåkersvägen 15 med byggnadsår 1969 genomfördes en totalsanering och ändring av användningsändamålet. Arbetet blev klart 2016. Fastigheten hade tidigare använts för hälsovårdstjänster, och efter saneringen blev den ett bostadshus med 46 bostäder. Tidigare värmdes fastigheten i Hagalund i Helsingfors upp uteslutande med fjärrvärme.

Hela värmesystemet från Gebwell

I samband med saneringen förnyades även fastighetens värmesystem. I fastigheten installerades ett hybridvärmesystem med fjärrvärme och bergvärme, tillverkat och levererat av Gebwell. Gebwell levererade precis alla anordningar som behövdes till detta system som kombinerar berg- och fjärrvärme. Till fastigheten levererades en Gemini-värmepump på 40 kW, en 2-kretsig fjärrvärmecentral, en separat värmeväxlare och två specialberedare på 1 000 liter, den ena för uppvärmning och den andra för kylning. Sommartid kyls fastigheten via golvvärme med värmepumpar.

Värmesystemsentreprenaden sköttes av Finhaka Ab. Enligt företagets VVS-projektchef Sami Määttä lyckades projektet utmärkt, mycket på grund av att hela värmesystemet kom från en leverantör. Gebwell levererade allt som behövdes i fastigheten – en fjärrvärmecentral, en värmepump och beredare.

Entreprenören: Ett friktionsfritt projekt

Sami Määttä lovordar Gebwell för leveranssäkerheten och det friktionsfria samarbetet.

”Alla anordningar levererades i rätt tid, vi hade aldrig några problem med komponenternas kompatibilitet eller ibruktagning och vi fick hjälp av ett och samma ställe”, berättar Määttä.

Enligt Määttä fungerade anordningarna precis som planerat. När inställningarna har justerats, sköts matningen och styrningen av fjärr- och bergvärmen automatiskt.

”Jag skulle rekommendera fjärrvärmeentreprenader i samarbete med Gebwell för fastighetsbolag som planerar gå över till ett energieffektivt hybridsystem med fjärrvärme och bergvärme”, summerar Sami Määttä från Finhaka Ab.

Hybridsystemet med fjärrvärme och bergvärme på Backåkersvägen 15:

  • Gebwell GEMINI-värmepump 40 kW,
  • 2-kretsig fjärrvärmecentral,
  • separat värmeväxlare,
  • 2 st. specialberedare på 1 000 liter, den ena för uppvärmning och den andra för kylning.