Fjärrvärme

 

 

Så här fungerar fjärrvärme

Fjärrvärmeproduktionen blir koldioxidsnålare

Fjärrvärmeproduktionen i Finland har förändrats avsevärt under de senaste årtiondena. Produktionen har gått mot en klart mer koldioxidsnål och miljövänlig riktning. Tidigare baserades produktionen huvudsakligen på kombinerad el- och värmeproduktion med fossila bränslen som naturgas och stenkol. År 2010 var andelen fossila bränslen fortfarande 58 % – naturgas 30 %, stenkol 21 % och olja 7 %. Andelen förnybara energikällor var då endast 18 %, och spillvärme utnyttjades sparsamt, endast 2 % av fjärrvärmeproduktionen.

År 2024 utgjorde andelen förnybara energikällor, spillvärme och elpannor redan 73 % av fjärrvärmeproduktionen – förnybart 53 %, spillvärme 16 % och elpannor 4 %. Andelen fossila bränslen hade sjunkit till endast 16 % (olja 3 %, stenkol 6 % och naturgas 7 %).

Värmen transporteras med vatten i fjärrvärmenätet

Värmen överförs från fjärrvärmeverket till kunden med hjälp av hett vatten som cirkulerar i fjärrvärmenätet. När en fastighet ansluts till fjärrvärme installeras en fjärrvärmecentral i byggnaden, som överför värmen från fjärrvärmenätet till fastighetens värmesystem samt till uppvärmning av tappvarmvatten via värmeväxlare.

Övergång till fjärrvärme

För att kunden ska kunna ansluta sig till fjärrvärme måste han eller hon först säkerställa tillgången på fjärrvärme på den egna orten. Nästa steg är att införskaffa en fjärrvärmecentral, som fås med installering från en värmeentreprenöraffär, eller som helhetsleverans från ett energi- eller fjärrvärmeföretag.

Leverans av fjärrvärme

I fjärrvärmenätet flyttas värmen till kunderna i form av hett vatten. Vattnet leds till fastighetens värmecentral, där det avger värme till kundernas värmenät och för uppvärmning av bruksvatten med hjälp av värmeväxlare. Värmen kan användas för att värma upp rum och bruksvatten samt för ventilation. Vattnet i fjärrvärmenätet återvänder nedkylt i returledningen till produktionsanläggningen för att värmas upp på nytt.

En pålitlig uppvärmningsform

Fjärrvärmens driftsäkerhet uppgår till nästan hundra procent. Fjärrvärmekunden är i genomsnitt utan fjärrvärmeleverans endast 1–2 timmar per år. Avbrotten kan exempelvis bero på skador i nätet, reparationer på grund av dessa eller på att nya kunder ansluts till fjärrvärme. Man strävar dock efter att tidsplanera avbrott utanför uppvärmningssäsongen genom att använda temporära lösningar.