Gebwell teki hypyn tulevaisuuteen

Lämpöpumpuistaan, kaukolämmönjakokeskuksistaan sekä energiavaraajistaan tunnettu Gebwell Oy on tehnyt jättiharppauksen kohti tulevaisuutta, ja samalla lunastanut kehityksen kärkipaikan Euroopassa omalla toimialallaan. Yrityksen lanseeraamat uuden sukupolven kiinteistölämpöpumput ovat aikaansa edellä sen kilpailijatuotteisiin verrattuna, lämpöpumpun käyttämän ympäristöystävällisen kylmäaineen ansiosta.

Uudet Gebwell G-Eco lämpöpumput esittäytyivät suurelle yleisölle maailman johtavilla LVI- ja energiateknologian ISH-messuilla 17.–21. maaliskuuta 2025 Frankfurt am Mainissa. Yritys osoitti messuyleisölleen, kuinka sinnikkään tuotekehitystyön avulla vihreänsiirtymän tavoitteet voidaan muuttaa todeksi jo tänä päivänä ja täyttää alati kiristyvät F-kaasuasetuksen raja-arvot pitkälle tulevaisuuteen.

Vihreänsiirtymän tulevaisuus on nyt

EU:n ilmastotoimiin liittyvä lainsäädäntö tiukkenee. Gebwell Oy:n liiketoimintajohtaja Petrus Monni kertoo, että myös EU:n fluorattuja kasvihuonekaasuja koskeva säädös tulee asteittain kiristymään. Vuoden 2030 jälkeen 50 kW lämpöpumppujen kylmäaineen GWP-arvon tulee jäädä alle 150.

”Sääntelyn muutos on ollut jo pitkään tiedossamme. Halusimme olla kiinteistölämpöpumpuissa kärkijoukoissa ja aloittaa tuotekehityksen riittävän ajoissa”, Monni taustoittaa Gebwellissä tehtyä kehitystyötä, jonka tuloksena syntyneissä G-Eco lämpöpumpuissa käytetään aidosti luonnollista R290 kylmäainetta.

”Tämä on iso siirtymä ympäristöystävällisiin kylmäaineisiin.”

GWP-arvo kertoo, kuinka paljon lämpöenergiaa kasvihuonekaasu vangitsee ilmakehään tietyksi ajanjaksoksi suhteessa hiilidioksidiin. Hiilidioksidilla GWP-arvo on 1. Perinteisten lämpöpumppujen kylmäaineen arvo voi olla yli 2000. ”Meidän R290 kylmäaineemme GWP-arvo on vain 0,02”, Petrus Monni sanoo.

”Tietyt asiakkaat ovat jo ilmaisseet haluavansa lämpöpumppuihinsa tästedes vain luonnollisia aineita.”

100 % kotimainen

Tiesitkö, että suurin osa Suomen kaukolämmönjakokeskuksista valmistetaan Leppävirralla?

Paikkakunnan lämmityslaiteosaamisen juuret ulottuvat 70-luvulle. Vahva pohjoissavolainen metalliklusteri, josta suuriakin laitekokonaisuuksia on viety maailman ääriin, on toiminut myös 20-vuotiaan Gebwell Oy:n kasvualustana.

”Kotimaisuus, suomalaisen työn arvostus, avainlipputuotteet sekä kotimainen omistus ovat arvoja, joista Leppävirralla pidetään kiinni”, sanoo Jari Rastas. Myös keskeinen sijainti kotimaan maalämpömarkkinoita ajatellen on yritykselle tärkeää. Yrityksen vastuullisuus näkyy tahtona pitää työpaikat paikkakunnalla ja olla mukana kehittämässä seutukuntaa.

Asiakaslähtöistä palvelua

Gebwell korostaa toiminnassaan asiakassuuntautuneisuutta. Yrityksen tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Leppävirralla. Parhaan mahdolliseen tuotekonseptin saavuttamiseksi tiivistä yhteistyötä tehdään niin asiakkaiden kuin LVI-suunnittelijoiden ja energialaitosten kanssa.

”Pystymme tarpeen mukaan tekemään nopeitakin ratkaisuja ja asiakaskohtaisia muutoksia asiakkaiden tarpeisiin”, Seppo Hakanen toteaa. ”Se on meidän kilpailuetumme näillä markkinoilla. Meidät tunnetaan joustavuudestamme tehdä yhdessä lämmitys- ja jäähdytysratkaisuihin liittyviä ratkaisuja ja projekteja.”

Petrus Monni painottaa sitä, että yrityksen kehittäminen kohdistuu niin tuotteisiin kuin palveluun. ”Sen lisäksi, että kehitämme ja valmistamme tehokkaita sekä toimivia lämmitysjärjestelmiä, haluamme olla mukana tekemässä myös malliratkaisuja LVI-suunnittelijoille. Tuotteemme ovat monimutkaisia järjestelmiä. Se vaatii erityisosaamista. Tarjoamme täsmälliset laitetoimitukset ja urakoitsijoiden käyttöön kahden vuosikymmenen kokemuksemme. Myös huollot sekä ylläpito kuuluvat tärkeänä osana palvelurepertuaaria”, Petrus luettelee. Hän kertoo, että älyominaisuuksia hyödyntävät Gebwell Smart -lämmityslaitteet linkitetään tehtaan pilvipalveluun IoT-teknologian avulla.

Maalämpö osana yhteiskunnan resilienssiä

Rakennusteollisuus RT seuraa tiivisti rakennusalan ja rakennustuotteiden kehitystä. Uudet innovaatiot kiinnostavat, eikä Gebwell Oy:n tekemä läpimurto ole jäänyt huomaamatta.

Rakennusteollisuus RT teki maaliskuussa yritysvierailun Gebwellin Leppävirran tehtaille.

Vierailuun osallistuivat Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell, Pasi Pitkänen KUMONI Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin hallituksen puheenjohtaja sekä Priima-Yhtiöiden hal­lituksen puheenjohtaja Jari Rastas.

Tilaisuuden aikana tutustuttiin Gebwellin tuotantoon ja keskusteltiin rakentamisen tämänhetkisestä tilanteesta sekä vihreästä siirtymästä.

Vierailun yhteydessä Aleksi Randell nosti keskustelujen pintaan yhteiskunnan resilienssin. Siihen liittyen hän halusi avattavan silmät hajautetulle omavaraisuudelle ja hajautetulle lämmöntuotannolle, jossa maalämmöllä voisi vallitsevan energiamurroksen aikana olla oma merkittävä ratkaisijan roolinsa.

”Hajautettu omavaraisuus kuuluu hyvin vahvasti yhteiskunnan resilienssinä laajaan huoltovarmuuteen”, Randell tähdentää.

Kuvassa Gebwell Oy:n liiketoimintajohtaja Petrus Monni, Priima-Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Jari Rastas, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell, KUMONI Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Pitkänen sekä Gebwell Oy:n kaupallinen johtaja Seppo Hakanen.
Kuvassa Gebwell Oy:n liiketoimintajohtaja Petrus Monni, Priima-Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Jari Rastas, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell, KUMONI Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Pitkänen sekä Gebwell Oy:n kaupallinen johtaja Seppo Hakanen.