Nopanen valde den smidiga och tysta Qi-bergvärmepumpen

I slutet av 2016 stod Harri Nopanens egnahemshus klart i Klamila by i Vederlax kommun. Det 164 kvadratmeter stora huset är försett med ett bergvärmesystem som får sin termiska energi med Gebwells Qi-bergvärmepump. Enligt Nopanen har det funnits tillräckligt med värme.

”Nu när vi har bott ett år i det här huset måste jag säga att bergvärmepumpen har fungerat helt utan problem”, säger Nopanen.

Innan han lät bygga sitt eget hus saknade Harri Nopanen helt erfarenhet av bergvärme. Han bodde tidigare i ett radhus med direkt eluppvärmning, öppen spis och luftvärmepump. Innan han lät bygga sitt egnahemshus hade Nopanen redan fattat beslut om att skaffa ett bergvärmesystem.

”Jag jämförde olika former av uppvärmning och besökte bygg- och bostadsmässor för att lära mig mer om olika alternativ. Det fanns flera saker som talade för att skaffa ett bergvärmesystem, såsom uppvärmningsenergins konkurrenskraftiga pris och smidigheten vid användning. Även de positiva erfarenheterna bland släktingar och bekanta som bytt till bergvärme spelade in då jag fattade mitt beslut”, konstaterar Nopanen.

Harri Nopanen bad om anbud för bergvärmeentreprenaden av flera aktörer och valde slutligen Kymen Energiatekniikka Oy.

”Toni Mänttäri på Kymen Energiatekniikka hade goda referenser, därför ville jag att han skulle montera bergvärmesystemet i mitt hus. Dessutom kändes det bra att stödja en ung lokal företagare”, motiverar han sitt val.

Bergvärmeentreprenad utan problem

Då Harri Nopanen började bygga sitt hus våren 2016 var drömmen att kunna flytta in i det nya hemmet till jul.

Husbygget påbörjades i april och i maj borrades en bergvärmebrunn på tomten. Efter detta drogs rör för bergvärme och golvvärmen installerades. Gebwells Qi 6-bergvärmepump monterades på hösten och värmen kunde slås på i oktober. Arbetet inomhus och efterarbetet utfördes inne i huset som värmdes upp med bergvärme. I enlighet med önskemålen kunde paret Nopanen flytta in sitt hus innan jul. Även bergvärmeentreprenaden förlöpte enligt planerna.

”Allt från borrning till montering gick precis som planerat. På det stora hela förlöpte arbetet enligt tidtabellen som överenskommet och kommunikationen med entreprenören fungerade utan problem. Inga problem förekom under monteringarna”, säger Harri Nopanen.

”Själv hade jag en lätt uppgift som byggherre. Då timmermannen och bergvärmeentreprenören redan var bekanta med varandra sedan tidigare fungerade deras samarbete mycket bra. Under entreprenaden kände jag mig trygg och omhändertagen”, säger Nopanen.

”Gebwell var en ny bekantskap för mig, men Toni på Kymen Energiatekniikka kunde garantera att det rörde sig om ett företag som tillverkar högklassig och hållbar utrustning. Det var viktigt att få en tyst pump eftersom det tekniska utrymmet finns vid huset bakom väggen i barnens sovrum”, motiverar Harri Nopanen sitt val.

Felfritt bergvärmesystem med engångsinställning

Nopanen är nöjd med valet av bergvärmesystem.

”Huset har hållits varmt och pumpen fungerat utan problem. Det räckte att ställa in motståndet för tappvatten en gång för tillräcklig uppvärmning och tappvatten. I en barnfamilj är förbrukningen av varmvatten stor, men vi har haft tillräckligt med vatten sett till användningen”, säger Nopanen. ”Elräkningen är ganska liten trots att huset som värms upp är stort. Elräkningen har hållits i skick, som jag gissade att den skulle göra”, fortsätter Nopanen.

”Jag vågar rekommendera Gebwells bergvärme även till andra och det har jag i själva verket redan gjort. Min kusin som bygger sitt eget hus har även valt Gebwells bergvärmepump. Det är samma entreprenör, Kymen Energiatekniikka, som utför min kusins bergvärmeentreprenad”, säger Nopanen.

”Jag själv som nöjd användare av bergvärme har svårt att förstå varför någon inte skulle välja bergvärme för sitt hus, eftersom jag anser att det är den enda vettiga uppvärmningsmetoden. Utgående från mina egna erfarenheter kan jag säga att Gebwells bergvärmesystem är ytterst lätt att använda”, säger Harri Nopanen.