Pulkkinens familj värmer upp sitt hus förmånligt med bergvärmepumpen Qi

Juha Pulkkinen från Uleåborg valde Gebwells bergvärme för sitt nya egnahemshus redan i byggskedet. Installeringen av uppvärmningssystemet inleddes i december 2015 och togs i bruk i mars 2016. Det finns sammanlagt över 230 kvadratmeter uppvärmd yta i bostadshuset och i garaget och förrådet.

Hur såg det behov ut som bergvärmesystemet skulle täcka?

“Det viktigaste kriteriet i valet av uppvärmningssystem var allmänt taget att bergvärmen är förmånlig. Bergvärmen har ett mer oberoende pris jämfört med fjärrvärmen” berättar Juha Pulkkinen om sitt val.

Representanten för Gebwells återförsäljare Terawatt Oy rekommenderade Gebwells Qi-bergvärmepump som kändes som det bästa alternativet som uppvärmningssystem i Pulkkinens hus.

“Även det faktum att Gebwells bergvärmepump är inhemsk påverkade valet” fortsätter Pulkkinen.

Tekniskt lyckad entreprenad

Bergvärmeprojektet inkluderade planering, montering och ibruktagning av systemet. Enligt Juha Pulkkinen förlöpte arbetet som VVS-entreprenören gjorde bra. Terawatt som gav Pulkkinen anbudet var entreprenör i installeringen av uppvärmningssystemet.

Enligt Juha Pulkkinen gav helhetsleveransen ett bra slutresultat även om problem inte helt gick att undvika under projektet. En skruv som elmontören råkade skruva genom en plywoodskiva och som tog i en matarskruv orsakade störningar i systemet, men efter att problemet lokaliserades och rättades till kunde projektet avslutas.

Dimensioneringen av de tekniska utrymmena hade kunnat vara större med tanke på uppvärmningsmaskinerna, men allt som allt är Juha Pulkkinen nöjd med resultatet.

“Monteringen av uppvärmningssystemet löpte tekniskt sätt riktigt bra” bedömer Pulkkinen.

Värmen har räckt till

Efter ett år antar Pulkkinen att bergvärmelösningen har gett inbesparingar i uppvärmningskostnaderna.

“Jag gissar att bergvärmen varit mycket förmånlig jämfört med fjärrvärmen. Och jag har blivit positivt överraskad av hur enkelt det är att använda systemet” konstaterar Pulkkinen.

“Värmen har i allmänhet räckt till. Ibland har varmvattnet tagit slut då familjens två små pojkar tycker om att bada och duscha utan att spara på vattnet” skrattar Juha Pulkkinen.

För vem kan Juha Pulkkinen rekommendera ett Gebwell-projekt?

“Jag kan rekommendera ett bergvärmeprojekt för vem som helst, eftersom både monteringen och användningen är så enkla. Entreprenören gör monteringen och tar hand om ibruktagandet. När allt satts i rullning behöver användaren inte ens göra några justeringar. Det finns tillräckligt med bruksanvisningar och handledningsmaterial” berättar Pulkkinen.

 

Juha Pulkkinen ja Qi-maalämpöpumppu.
Juha Pulkkinen and Gebwell Qi ground source heat pump.