Avustusta pientalon fossiilisesta lämmityksestä luopumiseen edelleen haettavissa

ELY-keskuksen vuonna 2020 esittelemä avustus pientalon fossiilisesta lämmityksestä luopumiseksi on ollut menestys. ELY-keskuksen mukaan maaliskuuhun 2023 mennessä jo yli 27 800 pientalon omistajaa on hakenut avustusta fossiilisen öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtamiseen kestävämpään energiaan perustuvaan lämmitykseen, kerrotaan ympäristöministeriön tiedotteessa.

Syksystä 2022 asti avustusta on voinut hakea öljylämmityksen vaihtamisen lisäksi myös maakaasulämmityksen vaihtamiseen. Jo reilut 16 000 pientalon omistajaa on toteuttanut lämmitystaparemontin ja saanut tuen tililleen, yhteensä avustusta öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseen on maksettu reilut 62 miljoonaa euroa.

Helmikuussa 2023 myönteisiin avustuspäätöksiin on jo sidottu määrärahaa yhteensä noin 86 miljoonaa euroa. Kun myönteisen avustuspäätöksen saaneet ovat toteuttaneet lämmitystavan vaihdon, arvioi ELY-keskus ilmastopäästöjen pienenevän noin 123 kilotonnilla vuosittain, ELY-keskus tiedottaa.

Helmikuussa 2023 ELY-keskus arvioi avustusta olevan jaettavissa vielä 57 miljoonaa euroa. Määrärahan arvioidaan tämänhetkisellä hakemusvauhdilla riittävän vuoden 2024 loppuun saakka.

Hakemustilanne 21.3.2023:

  • Hakemuksia tullut 27 381
  • Myönteisiä päätöksiä tehty 22 626
  • ​​​​​​Kielteisiä päätöksiä tehty 3 073

Avustuksella tuetaan pientalojen fossiilisen lämmityksen vaihtoa

Avustuksella tuetaan öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtamista kestävämpään energiaan perustuvaan lämmitykseen pientaloissa. Avustus on tarkoitettu ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen, kuten omakotitalon tai paritalon omistajille öljy- tai maakaasulämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Maalämpöön, kaukolämpöön tai ilma-vesilämpöön vaihdettaessa avustus on 4000 euron suuruinen ja muihin lämmitystapoihin, pois lukien fossiilisilla polttoaineilla toimivat järjestelmät, 2500 euron suuruinen. Lue lisää avustuksesta ELY-keskuksen sivuilta.

Huomioitavaa on, että avustuksen saamiseksi on entinen öljylämmitysjärjestelmä poistettava käytöstä ja öljysäiliö puhdistettava ja poistettava. Öljysäiliön saa jättää paikalleen ainoastaan ympäristösuojeluviranomaisen luvalla tai, jos rakennuksen sisällä sijaitsevan säiliön poistaminen ei onnistu ilman kantavia rakenteita purkamatta. Usein kysyttyihin kysymyksiin avustuksesta löydät ELY-keskuksen sivuilta.

Tutustu Gebwellin omakotitaloille suunniteltuihin maalämpöpumppuihin ja kaukolämmönjakokeskuksiin ja pyydä tarjous.