Energiatehokas maaviileä lisää asumismukavuutta kesäkaudella
Maalämmityksen valinneissa talouksissa ei tarvitse tänäkään kesänä kärvistellä helteen kuumentamassa sisäilmassa, koska maalämpöjärjestelmää voidaan hyödyntää sisäilman viilentämiseen. Omakotitalon ja suuremmankin kiinteistön maaviilennys on ympäristöystävällinen ja energiaa säästävä tapa parantaa asumismukavuutta hiostavilla helteillä.
Viileys nousee maalämpökaivosta
Maaviilennys on toimintaperiaatteeltaan varsin yksinkertainen prosessi. Maalämpökaivon lämmönkeruuputkistossa oleva neste kiertää kiertovesipumpun avulla viilennyskonvektoriin. Keruupiirin viilennyslinjasta saatava maaliuos luovuttaa viileyttä konvektorin läpi ajettavaan huoneilmaan.
Maalämmön porakaivon keruupiirissä kiertävän liuoksen lämpötila on kesällä keskimäärin n. 0 °C – 8 °C, mikä tarkoittaa huoneilmassa muutaman asteen viileämpää lämpötilaa.
Gebwellin myyntipäällikkö Heikki Immonen kertoo, että viilennyksen määrään vaikuttaa ratkaisevasti laitteiston ja lämpökaivon mitoitus.
”Maaviilennyksen mitoituksessa on oltava tarkka, ettei siltä odoteta liikaa. Pienitehoisella konvektorilla ei välttämättä saada aikaan kuin kevyt ’lehmän henkäys’. Konvektorissa on oltava tarpeeksi tehoa ja lämpökaivon pitää olla oikein mitoitettu, jotta viilennyksestä saadaan riittävä. Voidaan pitää realistisena nyrkkisääntönä, että maaviilennyksellä pystytään tiputtamaan huonelämpötilaa muutamilla asteilla”, Immonen linjaa.
Maaviilennyksestä puhutaan monesti termillä passiiviviilennys. Mistä tämä juontaa juurensa?
”Maaviilennys, passiiviviilennys, vapaa viilennys – kyseessä on sama asia. Maalämpökaivossa olevaa viileää nestettä kierrätetään passiivisesti eli ei viilennetä koneellisesti, kuten ilmalämpöpumpulla. Passiiviviilennys toteutetaan kiertovesipumpun avulla, mikä on oikein mitoitettuna erityisen energiatehokasta”, Heikki Immonen sanoo.
Investointi- ja käyttökustannuksen osalta maaviileä on huomattavasti edullisempaa perinteisten ilmastointilaitteiden viilennykseen verrattuna. Maaviileän käyttökustannukset ovatkin alle viidesosan koneelliseen jäähdytyksen kustannuksista.
Konvektori puhaltaa maaviileän huoneilmaan
Immosen mukaan viilennysasiat kannattaa huomioida jo lämmitysjärjestelmän suunnitteluvaiheessa. Paras tulos saadaan ennakoimalla viilennystarve ja toteuttamalla viilennyksen jako tarkoituksenmukaisesti. Useimmiten jako hoidetaan puhallinkonvektorilla.
”Seinämallin puhallinkonvektori sopii lähes kaikissa uudis- ja saneerauskohteissa huoneilman viilennykseen. Konvektori on käytännössä nestekiertoinen puhallinpatteri, jonka kennon läpi huoneilma kierrätetään, eli sen mutkikkaammasta laitteesta ei ole kyse. Viilennysjärjestelmän voi liittää myös osaksi ilmanvaihtoa, mutta silloin ilmanvaihtokanavien tulee olla suunniteltu nimenomaan viilennykseen. Mikäli viileän jako tapahtuu ilmanvaihdon kautta, tulee kanavien olla eristettyjä kondensoinnin estämiseksi”, Immonen sanoo.
Viilennyskonvektori on yleisimmin käytetty laite maaviilennyksen jakoon, koska se on helppo asentaa maalämpötaloon myös jälkeenpäin. Puhallinkonvektoreita on saatavana seinä- ja kattomallisina.
Tutustu Gebwellin käyntiääneltään hiljaiseen viilennyskonvektoriin »
Maaviileän asennus on nopeaa
Monesti jo maalämpöjärjestelmän hankintavaiheessa on varauduttu toteuttamaan lämmityksen ohella myös maaviilennys. Kustannustehokkainta onkin hoitaa samalla asennuksella koko järjestelmä täyteen toimintakuntoon. Uudisrakennusten suunnittelussa voidaan huomioida järjestelmän putkien läpiviennit ja konvektorien paikat, jolloin vältytään turhilta pintavedoilta ja lopputuloksesta saadaan siisti ja käytännöllinen.
Gebwellin Immonen kertoo, että maaviilennyksen asennus on melko nopeaa ja tilaajan kannalta vaivatonta.
”Asennustyö uudiskohteisiin on helppoa, kun putkistoja saadaan kuljetettua vapaasti rakenteissa ja konvektorit pystytään asemoimaan huoneisiin järkevästi ilman putkien pintavetoja. Kun tehdään vielä kiertovesipumpun ja konvektorin sähkökytkennät ja koteloinnit, niin mistään mittavasta urakasta ei ole kyse”, Immonen arvioi.
Gebwellin maalämpöpumppujen asennusryhmään on saatavana valmis viilennyslaajennos, jolla asennusliike pystyy helposti kytkemään maaviileän mukaan järjestelmään.
Gebwell Arieksen asennusryhmään on saatavana viilennys lisävarusteena. Kysy asennusliikkeeltäsi maaviilennysmahdollisuudesta, jos olet hankkimassa maalämpöpumppua.