Yli 100 vuotias Heinon Tukku panostaa uusissa toimitiloissaan energiatehokkuuteen

Heinon Tukun uudet Kuopiossa sijaitsevat toimitilat ovat energiatehokkuudessaan huippuluokkaa. Pienessä Neulamäessä sijaitseva uudisrakennus lämmitetään maalämpökaivoilla ja kylmälaitoksen avulla. Maalämpökaivoja ja kylmälaitosta hyödynnetään lisäksi kiinteistön jäähdytyksessä.

Toimitiloissa on monia erilaisia lämmitystarpeita

Kesäkuun alussa käyttöönotetuissa uusissa 100 henkeä työllistävissä toimitiloissa

sijaitsee kala- ja hevi-tuotantolaitokset, erilämpöisiä tuotantotiloja, logistiikan tiloja, iso pakastevarasto sekä toimistotilat. Yhteensä 7800 neliötä olevien tilojen lämmitystarpeet vaihtelevat kalatuotantolaitoksen nollasta asteesta toimistotilojen 20 asteeseen.

Heino konsernille ympäristöystävällisyys on tärkeä, mistä osoituksena yrityksen ympäristöjärjestelmä on ISO 14001 sertifioitu. Moderni kiinteistö lämmitetään ja jäähdytetään ensisijaisesti maalämpökaivoilla sekä kylmälaitoksen avulla. Kaukolämpöä hyödynnetään kulutushuippujen aikaan sekä paikataan mahdolliset laiterikkojen aiheuttamat katkokset.

”Uudet toimitilat ovat olleet käytössä vasta puoli vuotta, mutta jo tänä aikana järjestelmä on osoittautunut erinomaisen energiatehokkaaksi. Olemme hyvin tyytyväisiä sen toimintaan ja odotamme mielenkiinnolla ensimmäisen kokonaisen vuoden kulutuslukuja,” kertoo Heinon Tukku Kuopion Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen.

Gebwelliltä kohteeseen alajakokeskus sekä erilaisia asennusryhmiä

Gebwell toimitti järjestelmään lämmönvaihtimen, kaksi varaajaa sekä tusinan erilaisia, asennusta nopeuttavia ja helpottavia pumppuryhmiä siirtimillä ja ilman siirtimiä. G-Power kaukolämmönjakokeskuksen neljä siirrintä hoitavat tuotannon käyttöveden, toimiston käyttöveden, ilmanvaihto- ja kiertoilmakoneiden sekä lämmitysverkoston (patteri- ja lattialämmitys sekä lämmityspalkit) lämmitykseen.

Järjestelmään toimitetuista G-Energy erikoisvaraajista toinen on osana kiinteistön lämmitystä ja toinen osana jäähdytystä. Kiinteistön kylmälaitoksen lämmöntalteenottosiirtimet siirtävät lämpöä maalämpökaivoista sekä kylmälaitoksen lauhdelämmöstä kiinteistön 3000 litran lämmitysvaraajaan. 1000 litran erikoisvaraaja toimii puskurivaraajana jäähdytyspalkkiverkostolle, jonka vapaajäähdytyksessä hyödynnetään maajäähdytystä ja kylmälaitoksen jäähdytyspiiriä.

Kohteen LVIS- ja automaatiourakoinnista vastasi Bravida Finland Oy. LVI-Projektinhoitaja Kari Toivanen kertoo Gebwell Oy:n valikoituneen lämmitysjärjestelmän toimittajaksi normaalin tarjouskilpailun perusteella. ”Yhteistyö Gebwellin kanssa sujui oikein mukavasti, toimitusajat pitivät ja uskon, että yhteistyömme tulee jatkumaan vastaisuudessakin. Gebwellin toimittamat valmiit pumppuryhmät nopeuttivat ja helpottivat asennusta paikan päällä huomattavasti,” kertoo Toivanen.