Gebwell toimitti kaukokylmäkeskukset Tampereen Finlaysonin alueen kaukokylmähankkeeseen

Gebwellin kaukokylmäkeskusten toimitus tarkkoine 3D-mallinnuksineen sekä saumaton yhteistyö asennusliikkeen kanssa takasivat vaativan kaukokylmähankkeen onnistumisen. Gebwellin kotimainen laitevalmistus mahdollisti kaukokylmäkeskusten kohteen mukaisen räätälöinnin ennen niiden toimittamista työmaalle.

James Finlaysonin vuonna 1820 Tammerkosken rantamille perustama Finlaysonin puuvillatehdas on jättänyt jäljen niin maamme teollisuuteen kuin Tampereen kaupunkikuvaan. Historiallinen tehdasalue on tänä päivänä monipuolinen liiketoiminnan ja kulttuurielämän keskus. Alueelle toteutettiin mittava kaukokylmähanke, jossa Gebwell oli mukana laitetoimittajana.

Kaukokylmää Näsijärven pohjasta

Tampereen Sähkölaitos on Euroopan suurin järvivedellä tuotetun jäähdytyksen toimittaja ja Tampereen keskustassa hyödynnetäänkin ympäristöystävällistä lähijäähdytystä, jossa Näsijärven syvänteistä saatavaa jäähdytysenergiaa jaellaan putkiston välityksellä keskustan kiinteistöihin.

Gebwell oli mukana laitetoimittajana projektissa, jonka tarkoituksena oli liittää historiallinen Finlaysonin tehdasrakennuskokonaisuus Tampereen Sähkölaitoksen kaukokylmäverkkoon. Projektin tilaajana oli Tampereen Kiinteistö Invest Oy – kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi työeläkeyhtiö Varman omistamia Tampereen Finlaysonin alueen entisiä teollisuusrakennuksia.

Tilaajan edustaja, rakennuttajakonsultti Janne Rantaeskola WSP Finland Oy:sta kertoo, että hankkeen taustalla oli tarve saada tiensä päähän tulleen jäähdytysjärjestelmän tilalle moderni ja energiatehokas ratkaisu.

”Finlaysonin alueen vanhan vesijäähdytyslaitekannan ylläpitoon meni yllättävän paljon rahaa ja kun järjestelmää lähdettiin uusimaan, haluttiin energiaratkaisujen valinta tehdä tehokkuuden, ympäristöystävällisyyden ja kotimaisuuden perusteella”, Rantaeskola kertoo projektin taustoista.

Kaukokylmähankkeen ensimmäiseen vaiheeseen Gebwell toimitti 5 kaukojäähdytyskeskusta ja 2. vaiheen toimitus sisälsi 6 keskusta.

”Tilaajan kanssa tulimme kilpailutusvaiheessa siihen tulokseen, että huollon kannalta on järkevää ottaa vaihdinkeskusten koko paketti Gebwelliltä, myös kakkosvaiheen toimituksiin”, Janne Rantaeskola perustelee.

Mittojen mukaiset kaukokylmäkeskukset toimitettiin ajallaan

Finlaysonin kaukokylmähankkeen toisen vaiheen työt aloitettiin lokakuussa 2019 ja kohde valmistui huhtikuussa 2020. Hankkeen toinen vaihe kattoi liikekeskus Siperian, elokuvateatteri Finnkino Plevnan, Aamulehden toimitilat sekä Koskitehtaan, Värjäämön ja Viimeistämön rakennukset.

Putkiliike P. Nuora Oy oli hankkeessa pääurakoitsijana ja Harri Nuora toimi vastaavana työnjohtajana ja projektipäällikkönä.

”Itse asentaminen oli helppoa, mutta suurin haaste oli kaukokylmäkeskusten paikalleen saaminen. Finlaysonin kiinteistöt ovat vaativa kohde haalausten takia, mutta onneksi Gebwellillä on tuotanto Suomessa, joten pääsimme helposti vaikuttamaan lopputulokseen. Gebwellin edustajan kanssa kävimme etukäteen mittaamassa haalausreitit ja mallinsimme keskukset ennen toimitusta. Keskukset tehtiin suunnittelijan speksien mukaan Leppävirralla, ne purettiin kuljetusta varten, jonka jälkeen ne toimitettiin paikalle ja koottiin asennuspaikalle”, Harri Nuora kuvailee prosessin kulkua.

Gebwell toimitti kaukokylmäkeskukset vaiheittain sovitun aikataulun mukaisesti.

”Keskusten toimitus onnistui täsmällisesti ajallaan. Kaukokylmäkeskukset oli rakennettu annettujen mittojen mukaan – siksi painavien kaukokylmäkeskusten nosto- ja haalaustyöt vesikatoilla sekä ullakoilla menivät hienosti”, Nuora kertoo.

”Olemme vuosien saatossa tehneet lukuisia kaukolämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia. Gebwellin kanssa projektit ovat sujuneet aina mallikkaasti, joten meillä on yhteistyöstä vain myönteisiä kokemuksia”, Harri Nuora kiittelee.

Käsittämättömän hyvin onnistunut projekti

Myös tilaajan puolelta ollaan tyytyväisiä hankkeeseen kokonaisuutena.

”Hanke sujui suunnitellusti ilman minkäänlaisia ongelmia. Vaikka työ tehtiin haastavassa ympäristössä, projekti onnistui käsittämättömän hyvin, koska urakoitsijat ja laitetoimittajat pelasivat hyvin yhteen. Työ ei haitannut Finlaysonin kiinteistöjen asiakkaitten arkea millään tavalla ja kaikki sujui aikataulussaan nätisti”, Rantaeskola kertoo.

Hellekausina kaukoviilennyksen riittävyys ja järjestelmän toiminta punnitaan käytännössä.

”Paras palaute on se, että järjestelmä toimii kuten pitääkin. Gebwellin vaihtimet ovat erittäin laadukkaita ja toimintavarmoja. Helleaikanakaan ei ole tullut yhtään vikailmoitusta kaukoviilennysjärjestelmästä. Olemme tyytyväisiä kaikin puolin!”, Janne Rantaeskola sanoo.

Alla kuvia Finlaysonin kiinteistöihin toimitetuista kaukokylmäkeskuksista.