Hiljainen Gebwell Taurus osana Palvelukoti Kotivallin lähienergiaratkaisua

Sipoossa sijaitseva Betesda-säätiön Palvelukoti Kotivalli sai kesäkuussa 2017 käyttöönsä monipuolisen lähienergiaratkaisun. St1 Lähienergia suunnitteli ja toteutti palvelukodille uusiutuviin energialähteisiin perustuvan lämpölaitoksen, joka koostuu maalämpö- sekä aurinkosähköjärjestelmästä.

”Aikaisemmin toteutimme vastaavan lähienergiaratkaisun Palvelukoti Jokelassa. Betesda-säätiö oli tyytyväinen lopputulokseen ja kustannussäästöihin, joten he päättivät tehostaa myös Kotivallin lämmitysjärjestelmää”, St1 Lähienergia Oy:n myyntijohtaja Jussi Salo kertoo, mistä ajatus maalämpöjärjestelmän asennukseen lähti.

Uusiutuvaa energiaa ilman omaa investointia

Urakka toteutettiin St1 Lähilämpösopimuksella, jonka mukaan urakoitsija vastaa kokonaan asiakkaan lämpölaitoksen investoinnista. Järjestelmän säästöt hoitavat investoinnin maksun sekä tuovat asiakkaalle välitöntä positiivista kassavirtaa. Lämpölaitoksen korjausvastuu ja ylläpito on myös St1:n vastuulla koko sopimusajan.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että Palvelukoti Kotivallin lähienergiaprojektin alkuinvestointi oli 0 % sopimuksen arvosta. St1 Lähilämpösopimuksella asiakas säästää lämmityskustannuksissaan noin 15 % vuodessa vanhoihin lämmityskuluihin nähden ja samalla maksaa investointia pois. Sopimusaika on 15 vuotta”, selittää Jussi Salo.

Palvelukoti Kotivallin lämpöenergian lähteenä toimii 23 maalämpökaivoa. Lisäksi palvelukodin katolle asennettiin noin 200 m2 ja 20 kWp aurinkopaneelijärjestelmä, joka tuottaa vuosittain yhden sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutuksen verran ilmaista aurinkosähköä (n. 17000 kWh). Palvelukoti saavuttaa aurinkopaneeleilla jopa 2300 €:n vuotuiset säästöt (2018).

”Maalämpöjärjestelmä kattaa valtaosan kohteen lämmönkulutuksesta. Silti öljylämmitys jätettiin maalämpöjärjestelmän rinnalle turvaamaan tehon riittävyyttä talven huipputilanteissa”, kertoo Heikki Immonen, Gebwell Oy:n Etelä- ja Kaakkois-Suomen aluepäällikkö.

”Öljyn jatkuvasti nousevan hinnan takia maalämmöllä saatavat säästöt ovat merkittävät. Kotivallin lämmitysöljyn kulutus väheni muutamaan tuhanteen litraan vuodessa entisestä yli sadasta tuhannesta!” sanoo Salo.

Hiljainen Gebwell Taurus takaa asumismukavuuden ja kustannussäästöt

”Projektin suunnitteluvaiheessa kartoitimme tilannetta ja tulimme siihen johtopäätökseen, että Gebwellillä on paras maalämpöpumpputarjonta. Kohteen lämmönjakohuone sijaitsee asuntojen alapuolella, joten meidän oli varmistettava, että neljä maalämpöpumppua hyrräävät todella hiljaisesti, häiritsemättä asukkaita. Gebwell Taurus oli ominaisuuksiltaan paras vaihtoehto tähän projektiin”, Jussi Salo muistelee, miten Gebwell valikoitui teknologiatoimittajaksi.

Palvelukoti Kotivallin maalämpöjärjestelmä sisältää:

  • 4 kpl 90 kW Taurus maalämpöpumppua
  • G-Energy 2000 l käyttövesivaraajan
  • G-Energy 2000 l puskurivaraajan.

Uusiutuva energia hyödynnetään energiatehokkaasti palvelukodin ja sen käyttöveden lämmityksessä.

 

Palvelukoti Kotivalli
Koko 4 500 m2, n. 100 asukasta
Maalämpöpumppujen teho 360 kW
Maalämpöjärjestelmän sähkönkulutus (2018) 293 MWh
Lämmitysöljyn kulutus ennen 123 000 l / vuodessa
Lämmitysöljyn kulutus jälkeen n. 15 000 l / vuodessa
Arvioitu kustannusten vuosisäästö St1 Lähilämpösopimuksella n. 15 % (lyhentäen investointia samanaikaisesti)
Alkuinvestointi 0 €

 

”Vaikka projekti oli mittava ja monisäikeinen, palautteen perusteella asiakas ja asukkaat olivat erittäin tyytyväisiä työn jälkeen ja projektin lopputulokseen”, Salo tekee projektin yhteenvedon.

Yhteistyön sujuvuus tärkeässä roolissa

”St1 Lähienergian asiantuntijoilla on paljon kokemusta vastaavien projektien toteutuksessa. Yhteistyömme Kotivalli-projektissa sujui todella hienosti, koska ammattilaisten kanssa on helppo tulla toimeen”, Immonen linjaa tyytyväisenä.

Jussi Salo kiittää Gebwelliä yhteistyöstä: ”Hyvä, avoin kommunikointi mahdollisti sujuvan yhteistyömme tämän projektin aikana. Olemme saaneet tarvittavaa apua ja tietoa. Gebwell on myös osoittanut joustavuutta laitteiden toimituksissa. Tämä leppävirtalainen yritys on erittäin ketterä verrattuna moniin muihin alan toimijoihin. Gebwell kuuntelee asiakkaittaan ja kumppaneitaan ja on aina valmis palvelemaan paremmin.”