Jospak Oy:n toimitilat lämmitetään maalämmöllä ja jäähdytetään maaviileällä

Uusiutuvia ja kierrätettäviä pakkauksia valmistavalle Jospak Oy:n uusien toimitilojen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän valinta oli helppo – yrityksen ympäristöarvot ja vastuullisuustavoitteet ohjasivat ympäristäystävällisen maalämmön ja maaviileän valintaa.

Jospak Oy:n uudet 4000 neliön toimitilat Forssassa lämmitetään ja jäähdytetään maasta otettavalla energialla. Vuoden 2022 syyskuussa käyttöön otetuissa tiloissa on 1000 neliötä tuotantotiloja, 1000 varastotiloja ja 1500 neliötä toimisto- ja muita tiloja. Näiden lisäksi kiinteistössä on puolilämmintä tilaa välikatossa 1000 neliötä. Lämmitettäviä kuutioita kiinteistössä on noin 25 000.

”Energiankulutus on huomattavasti pienempää kuin vanhassa kaukolämmöllä lämmitetyssä kiinteistössämme. Maalämpö on oikeastaan yllättävän toimiva järjestelmä. On ollut positiivinen yllätys, miten hyvin lämpöä riittää ja vielä jäähdytyskin saadaan samalla järjestelmällä,” kiittelee Jospak Oy:n kunnossapitoasentaja Kimmo Virtanen.

Lämmitysjärjestelmän sydämenä kotimainen Gebwell kiinteistölämpöpumppu

Toimitilojen lämmityksestä huolehtii Gebwell Taurus 110 EVI kiinteistölämpöpumppu, jolla valmistetaan vaihtoventtiilin kautta myös lämmin käyttövesi. Lämpöpumppu on kiinteistön pääasiallinen lämmitysjärjestelmä, jolla tilat ja lämmin käyttövesi lämmitetään. Mahdollisia häiriötilanteita varten kiinteistöön on asennettu myös sähkökattila, mutta sitä ei ole tarvittu.

Lämmin käyttövesi valmistetaan noin 50 asteiseksi kahdella pystykierukalla varustetussa G-Energy Coil varaajassa ja tulistetaan 58 asteeseen 300 litran latauskierukalla varustetussa käyttövedenlämmittimessä. Taurus EVI lämpöpumpussa on tulistuksen poistosiirrin tulistuslämmön hyödyntämiseksi käyttöveden lämpötilan nostamisessa.

Kiinteistössä hyödynnetään niin passiivi- kuin aktiivijäähdytystä

Kuten tuotantolaitoksissa monesti, Jospakin hallissa jäähdytyksen tarvetta on pitkälle syksyyn tuotantokoneiden tuottaman lämmön myötä. Tilojen jäähdytys otetaan myös maasta, maalämmön keräämistä varten poratuista kahdeksasta 250 metrin lämpökaivosta. Kiinteistössä on toiminnassa passiivi- ja aktiivijäähdytys sekä lisäksi erillinen vedenjäähdytyskone. Jäähdytys toteutetaan ensin lämpökaivoista passiivijäähdytyksenä ja mikäli se ei riitä, jäähdytetään aktiivisesti lämpöpumpun kompressorilla. Lämpöpumpun oma automatiikka ohjaa sen, että kumpi jäähdytystapa, aktiivi- vai passiivijäähdytys, on kulloinkin käytössä. Virtasen mukaan vedenjäähdytyskone on kytkeytynyt päälle aivan kuumimmilla helteillä.

Kuvassa Gebwell maalämmitys/jäähdytysjärjestelmä: Gebwell Taurus lämpöpumppu, 1000 litran G-Energy Cooling puskurivaraaja jäähdytykseen, jäähdytyssiirrin, lauhdutussiirrin sekä latauskierukalla varustettu 300 litran käyttövedenlämmitin. Takana 1000 litran lämmityksen puskurivaraaja vasemmalla ja oikealla kahdella pystykierukalla varustettu G-Energy Coil käyttövedenlämmitin.

 

Aktiivijäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö ajetaan takaisin lämpökaivoihin ja viileä ohjataan maalämpönesteellä täytettyyn jäähdytysvaraajaan. Jäähdytyksen puskurivaraajan ja jäähdytyspiirin välissä on vaihdin, joten varsinaisessa jäähdytyspiirissä kiertää vain vesi. Jäähdytys jaetaan tiloihin ilmanvaihdon ja konvektoreiden kautta.

Tiloissa on lisäksi varajäähdytysjärjestelmänä vedenjäähdytyskone, joka kytkeytyy päälle, mikäli ulkona on 26 astetta lämmintä.

Asennus- ja käyttökokemukset ovat positiivisia

Toimitilojen LV- ja automaatiourakan toteutti Kylmäkeskus Sami Oy yhteistyössä Humppilan Putkiasennus Oy:n kanssa. Kylmäkeskus Sami myös suunnitteli kohteen lämmitys/jäähdytysjärjestelmän konehuoneen osalta.

”Gebwellin järjestelmä oli helppo käyttöönottaa ja käynnistää. Toki maaviilennyksen myötä kytkentä oli hieman mutkikkaampi kuin pelkän maalämpöjärjestelmän kytkentä. Kytkentöjen kanssa piti olla tarkempi, piti tarkistaa, että kaikki venttiilit on oikeissa paikoissa ja oikein päin, mutta muutoin asennus oli selkeä toteuttaa. Alussa järjestelmään tehtiin muutamia muutoksia asetuksiin, mutta sen jälkeen järjestelmä on toiminut moitteetta. Laitteiden toimitus tuli sovitusti ja ajallaan. Ja yleensäkin olemme olleet tyytyväisiä yhteistyöhön Gebwellin kanssa,” kertoo Kylmäkeskus Samin Miika Isotalo. Ja jatkaa yrityksellä olevan aikasempaakin kokemusta Gebwellin lämpöpumppujen asennuksesta sekä huollosta.

”Voin todellakin suositella vastaavaa maalämpö-maaviileäjärjestelmää muillekin. Toimistot ja tuotantotilat pysyvät halutussa lämpötilassa. Myös työntekijöiltä on tullut paljon positiivista palautetta mukavan tasaisesta lämmöstä, vedottomuudesta ja siitä, ettei lämpötila heilahtele,” suosittelee Jospak Oy:n Virtanen maalämpöä muillekin yrityksille.

Järjestelmä:

Gebwell Taurus 110 lämpöpumppu
1000 litran G-Energy Coil 2×25 pystykierukkavaraaja
1000 litran G-Energy jäähdytyspuskurivaraaja
1000 litran G-Energy lämmityspuskurivaraaja
300 l KVL -käyttövedenlämmitin latauskierukalla
lauhde- ja jäähdytyssiirrin aktiivijäähdytykseen

Kylmäkeskus Sami Oy on Humppilassa sijaitseva vuonna 1984 perustettu kylmäasennuksiin erikoistunut liike, joka asentaa myös lämpöpumppu- ja lämmöntalteenottojärjestelmiä.

Jospak Oy on Forssassa sijaitseva vuonna 2014 perustettu johtava kierrätettävien ja kaasutiiviiden kuitupohjaisten pakkausratkaisujen toimittaja elintarviketeollisuudelle.

Jospak tehtaan ja teknisen tilan kuvat: Jospak Oy