Kerrostaloyhtiö Helsingissä vaihtoi uusiutuvaan energiaan

Isännöitsijä Petri Kukkonen: ”Tämä on se kokonaisuus, jolla tehdään säästöjä.”

Helsingin Lehtisaaressa sijaitseva kerrostaloyhtiö siirtyi kaukolämmöstä uusiutuvaa energiaa hyödyntävään hybridijärjestelmään. Maalämmön, lämmöntalteenoton ja aurinkosähkön yhdistävä innovatiivinen järjestelmä tuo As Oy Lehtisaaren Salpalle tuntuvia säästöjä ja omavaraisuutta. Laitteet toimitti Gebwell ja urakan toteutti Tom Allen Senera.

As Oy Lehtisaaren Salpan kuusi kerrostaloa on rakennettu Helsingin Lehtisaareen 1960-luvulla.

Suurimmat säästöt hybridijärjestelmällä

Kuuden kerrostalon taloyhtiön energiasaneerausta ehdotti isännöitsijä Petri Kukkosen. Saneerauksen tavoitteena oli saada säästöjä lämmityskustannuksissa ja luopua kaukolämmöstä, jonka hinta oli nousemassa.

Hankkeen aikana taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimi Paavo Viitamäki. ”Halusimme lämmittää tehokkaammin kehittyneen maalämpötekniikan avulla ja hyödyntää poistoilman hukkalämmön”, hän kertoo.

Laskelmat osoittivat, että parhaat säästöt toisi hybridijärjestelmä, jossa maalämpöä ja poistoilman lämmöntalteenottoa täydentää aurinkosähkövoimala. ”Eurothan ne mielessä vilkkuu, ja tämä on se kokonaisuus, jolla tehdään säästöjä”, Petri Kukkonen toteaa. Ennakkoarvioiden mukaan uudella järjestelmällä lämmityskuluista saadaan pois kaksi kolmasosaa.

Taloyhtiön toiveet otettiin huomioon tarjouksessa

Taloyhtiö kilpailutti kaksi urakoitsijaa, joista Tom Allen Seneran tarjous voitti. Uuteen järjestelmään valittiin urakoitsijan ehdotuksesta Gebwellin lämpöpumput sekä lämminvesivaraajat. ”Luotimme siihen, että urakoitsijan ehdottamat laitteet ovat hyviä, lisäksi valmistajan kotimaisuus oli selkeä plussa”, Viitamäki toteaa.

Gebwellin maalämpöpumput sekä varaajat asennettiin vanhaan, kunnostettuun tekniseen tilaan.

Tekniseen tilaan asennettiin kahdeksan Gebwellin maalämpöpumppua.

 

Rakennusautomaatiolla energiatehokkuutta

Hybridijärjestelmän osat toimivat yhdessä rakennusautomaatiosovelluksen ohjaamana. Aurinkovoimalan tuottaessa sähköä yli kiinteistön kokonaiskulutuksen, ohjaa automaatio ylijäämäsähkön lämpimän käyttöveden lämmitykseen.

Lämpö kerätään poistoilmasta kerrostalojen katoilla olevilla lämmöntalteenottoyksiköillä ja ohjataan takaisin lämpöpumpuille. Hukkalämpöä voidaan varastoida lämpimillä keleillä maahan porattuihin energiakaivoihin. ”Ei huono idea, että lämpöä pumpataan maan alle talteen”, Paavo Viitamäki toteaa.

Energiankulutusta ja -tuottoa seuraavien mittarien perusteella automaatio ohjaa ylimääräisen aurinkosähkön hyötykäyttöön.

 

Uusiutuvasta energiasta omavaraisuutta

Järjestelmä on toiminut käynnistämisen jälkeen odotetusti. ”Lämpöä riittää, eikä eroa edelliseen järjestelmään huomaa”, Paavo Viitamäki toteaa. Viitamäen mukaan järjestelmän etuna on myös energiaomavaraisuus.

Petri Kukkonen ja Paavo Viitamäki ovat tyytyväisiä urakkaan ja voivat suositella vastaavaa järjestelmää laitteineen muillekin.

As Oy Lehtisaaren Salpan hybridijärjestelmä

  • Kuuden kerrostalon taloyhtiö
  • Asuntoja 168
  • Rakennusvuodet: 1967–1968
  • Asennetut lämpöpumput: 8 kpl Gebwell Taurus 110 EVI
  • Lämpökaivoja 36 kpl, syvyydet 300 m
  • Lämmityskulut kaukolämmöllä: n. 305 400 e/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä, LTO:lla ja aurinkosähköllä: n. 82 710 e/vuosi
  • Säästöt lämmityskuluissa n. 222 690 e/vuosi (73 %)