Tom Allen Senera on Suomen johtava ympäristöystävällisen lämmityksen ja jäähdytyksen toteuttaja

Tavoitteena on toteuttaa asiakkaille ympäristöystävällinen ja kustannustehokas lämmitys ja jäähdytys.

Tom Allen Senera syntyi, kun kaksi maalämpöalan yritystä Tom Allen ja Senera yhdistyivät vuonna 2015. Alan konkariyritys Tom Allen oli toiminut ympäristöystävällisen lämmityksen parissa jo vuodesta 1991 ja Senera oli perustettu vuonna 2008. Kahden alan edelläkävijän fuusiossa syntyi Suomen markkinajohtaja maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmien markkinoille. Tom Allen Senera työllistääkin tänä päivänä jo 110 lämmitysalan ammattilaista ja vuoden 2023 arvioitu liikevaihto on 63 miljoonaa euroa. Yritys on asentanut yli 12 000 lämpöpumppujärjestelmää erilaisiin kiinteistöihin.

Vuonna 2021 Tom Allen Senera sai entistä leveämmät hartiat, kun yritys siirtyi osaksi Pohjoismaiden johtavaa talotekniikkajärjestelmätoimittajaa, Assemblinia. Konsernin liikevaihto on noin 1,3 mrd euroa ja se työllistää Pohjoismaissa yli 7 100 henkeä.

Kokenut järjestelmäintegraattori

Tom Allen Senera toteuttaa rakennusten lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja KVR-urakkana, ”järjestelmäintegraattorina,” Tom Allen Seneran teknologiajohtajan, DI Mika Mannerin sanoin.

Yrityksen tarjoaman maalämpö-, ilma-vesilämpö- tai lämmöntalteenottoratkaisun toteutus alkaa järjestelmän mitoituksesta ja suunnittelusta, jotka ovat tärkeä osa mahdollisimman kustannus- ja energiatehokkaan järjestelmän aikaansaamiseksi. Mitoitus perustuu asiakkaalta saatuihin kiinteistö- ja kulutustietoihin.

Urakka jatkuu ammattitaitoisella järjestelmän asennuksella ja käyttöönotolla. Järjestelmän käynnistämisen jälkeen Tom Allen Seneran asiantuntijat varmistavat laitteiston optimaalisen toiminnan tekemällä asetusten viimeistelyn. Palveluihin kuuluu myös järjestelmän toiminnan seuraaminen etävalvonnan kautta sekä huoltopalvelut järjestelmän koko elinkaaren ajan.

”Tom Allen Senera toteuttaa ympäristöystävällistä lämmitystä suuriin kiinteistöihin kuten taloyhtiöt, toimisto-, liike- ja teollisuuskiinteistöt, julkiset rakennukset kuten koulut ja päiväkodit sekä pienempiin asuinkiinteistöihin eli omakoti- ja paritaloihin,” kertoo Tom Allen Seneran Teknologiajohtaja DI Mika Manner. ”Kaikki urakat toteutetaan luotettavasti, ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti – arvojemme mukaisesti,” hän jatkaa.

Vuosien yhteistyö Gebwellin kanssa on syventynyt tuotekehitysyhteisyöksi

Tom Allen Seneran ja Gebwellin yhteinen matka alkoi jo Seneran aikoihin kymmenisen vuotta sitten. Mannerin mukaan yhteistyö Gebwellin kanssa on ollut toimivaa ja on vuosien myötä syventynyt tuotekehitysyhteistyöksi. ”Pääsemme paljon vaikuttamaan laitteisiin, muun muassa teknisiin parametreihin. Gebwellin laitteita kuvaa tinkimätön laatu ja laitteiden tekniset speksit ovat alan, jopa maailman parhaimmistoa. Me johtavana toimijana haluamme myös laitteiltamme parasta laatua,” hehkuttaa Mika Manner Gebwellin lämpöpumppuja. ”Lämpöpumpuissa todetut mahdolliset haasteet on hoidettu kuntoon asianmukaisesti,” hän jatkaa.

Gebwell ja Tom Allen Senera palkittiin yhdessä Granlundin ja Keskon kanssa vuoden 2020 Euroopan lämpöpumppuyhdistys EHPA:n palkinnolla. Heat Pump City of the Year -kilpailun voitto tuli elintarvikemyymälöihin suunnitellulla energiankierrätysjärjestelmällä. Kumppanukset olivat myös mukana HYBGEO-hankkeessa, jossa tarkoituksena oli rakentaa Helsingin Kalasatamaan energiapositiivinen asuinkerrostalo.

Hiljattain valmistuneessa isossa projektissa Helsingin Lehtisaaressa As Oy Lehtisaaren Salvan kuuteen kerrostaloon asennettiin maalämpö, poistoilman lämmön talteenotto sekä aurinkovoimala. Yhteensä 168 asunnon kohteeseen Gebwell toimitti kahdeksan Taurus 110 EVI lämpöpumppua. As Oy Geowatti valmistui syksyllä 2023.

Gebwellin vahvuudet ovat kotimaisuus, paikallisuus ja asiantuntijat

Lämpöpumpputoimitusten täsmällisyys saa kiitosta Mannerilta. Vaikka alalla on ollut havaittavissa yleistä komponenttipuutetta, Gebwell on onnistunut toimituksissa aivan erinomaisesti. Myös kommunikointi Gebwellin kanssa toimii saumattomasti: ”Suora linja Gebwellille toimii hienosti, olen saanut eri asiantuntijat kiinni vaivattomasti ja hommat hoidetaan kuntoon,” Manner kiittelee. ”Todennäköisesti Gebwelliltä päin on hankalampi tavoittaa minua,” hän vitsailee.

Gebwellin vahvuuksista kysyttäessä tulee nopeasti vastaus ”Kotimaisuus, paikallisuus ja asiantuntijat puhelinsoiton päässä – tekninen tuki ei ole eurooppalaisten pitkien kanavien päässä.”

Tom Allen Senera
Työntekijöitä: 110
Liikevaihto arvio 2023: 63 miljoonaa euroa
Toiminta-alue: koko Suomi

Kuva: Tom Allen Senera, kuvassa teknologiajohtaja Mika Manner, hankepäällikkö Antti Hovi ja myyntijohtaja Teemu Hyry