Tampereella paritalon lämmitys ja jäähdytys hoituu Gebwell Aries -IoT-invertterimaalämpöpumpulla

Petri Poikolan ja Eetu Hannukselan Tampereella sijaitseva uusi moderni paritalo oli muuttovalmis vuoden 2018 alussa. Kaksikerroksisessa kahden perheen talossa on noin 120 m2 lämmitettävää tilaa per talon pääty. Uuteen paritaloon valittiin Gebwellin maalämpöjärjestelmä jo rakennusvaiheessa.

Mikä tekee tästä projektista erikoisen?

”Lämmönkeruuputkisto kerää lämpöä yhdestä yhteisestä kaivosta, jonka syvyys on noin 225 metriä. Molemmissa asunnossa on kuitenkin oma maalämpöpumppu”, kertoo Petri Poikola, joka toimii Lounais- ja Länsi-Suomen aluepäällikkönä Gebwellillä.

Energiatehokkuutta Aries -IoT-invertterimaalämpöpumpulla

Poikolan ja Hannukselan paritalo oli ensimmäinen kohde Suomessa, johon asennettiin kaksi huippuominaisuuksilla varustettua Gebwell Aries -IoT-invertterimaalämpöpumppua. Aries-lämpöpumpun kierroslukuohjattu kompressori mukautuu parhaiten paritalon energiatarpeen mukaan.

Aries-maalämpöpumpun lämmitysteho on 1.5 – 7.5 kilowattia. Asuntokohtainen lämpöhäviö on alle 4 kilowattia. Kotim

aiset Aries-invertterilämpöpumput lämmittävät paritalon asunnot ja asukkaiden käyttämän lämpimän käyttöveden energiatehokkaasti. Invertteriohjauksen ansiosta lämpöpumppu toimii aina oikealla teholla optimoiden lämmitystehon.

IoT-teknologiaa hyödyntävä Aries-lämpöpumppu yhdistyy heti asennettaessa automaattisesti turvalliseen Gebwell Smart -valvomoon. Valvomo sijaitsee Siemens Mindsphere -pilvipalvelussa, joka on tietoturvaltaan huippuluokkaa. Gebwellin huolto pääse tarvittaessa vaivattomasti tarkistamaan laitteiden toiminnan ja auttamaan mahdollisissa vikatilanteissa. Pilvipalvelun kautta Aries-lämpöpumppuihin voidaan myös ladata päivityksiä ja uusia ominaisuuksia kerralla koko laitekantaan, joten lämpöpumppu kehittyy elinkaarensa aikana. Tämä on uutta lämpöpumppualalla.

”Laitteiden asennuksen jälkeen maalämpöpumput oli nopeasti otettu käyttöön tehtaalta langattoman yhteyden kautta”, muistelee Hannuksela.

Loppukäyttäjä ohjaa Aries-lämpöpumppua laitteen luoman lähiverkon kautta Gebwell Smart -sovelluksella omalla älypuhelimella tai muulla älylaitteella niin kotisohvalta kuin ulkomailta.

”Itsekin käytän ja säädän lämpöpumppuamme puhelinsovelluksen kautta. Erittäin kätevää!”, Petri Poikola sanoo.

Lattiaviilennys parantaa asumismukavuutta

Tampereella sijaitsevaan paritaloon asennettiin myös lattiaviilennysjärjestelmä, jolla asunnot saadaan viilennettyä energiatehokkaasti. Verrattuna puhallinkonvektoriverkostoon, lattiaviilennysjärjestelmällä saadaan koko talo jäähdytettyä tasaisesti. Tampereen paritalossa lattialämmitys- ja jäähdytysverkosto on jaettu kahteen piiriin; kosteita tiloja voidaan lämmittää samanaikaisesti, kun muita tiloja viilennetään kesäisin.

Lattiaviilennyksessä hyödynnetään vesikiertoisen lattialämmityksen lämmitysputkistoja, joten erillisiä viilennyksen jakolaitteita ei tarvita. Lattiaviilennys saadaan jaettua äänettömästi sekä vedottomasti. Tällöin lattiaviilennysjärjestelmä tarjoaa optimaaliset lämpöolosuhteet ympäri vuoden ja lisää asumismukavuutta.

”Asunnossamme on laattalattia koko talossa, joten kondensoitumista lattiarakenteeseen ei ole tarvinnut suuremmin pelätä.  Lattiaviilennysjärjestelmä on toiminut erittäin tehokkaasti. Hienoa on myös se, että meillä ei ole ylimääräisiä laitteita näkyvillä huonetiloissa”, jatkaa Petri Poikola.

”Tämän kesän hellejaksoilla viilennysjärjestelmä pääsi kunnon testiin”, Eetu Hannuksela kertoo. Paritalossa huoneenlämpötila pysyi +22 asteen tienoilla kovillakin helteillä.

Vaivaton ja edullinen maalämpö

Kenelle Eetu Hannuksela voisi suositella Gebwell-projektia?

Pystyisin suosittelemaan maalämpöprojektia kenelle vaan. Varsinkin Aries-maalämpöpumppua”, toteaa Hannuksela ja jatkaa:

”Säästöodotuksiin ollaan päästy helposti sekä ollaan päästy nauttimaan maalämmön vaivattomuudesta.”