Toimitilakiinteistön lämmitys ja jäähdytys maalämmöllä

Vantaalainen toimitilakiinteistö Bisnespaja Avia lämpiää nykyaikaisesti ja edullisesti Gebwellin maalämpöjärjestelmällä.

Energiatehokkuutta Gebwellin maalämpöratkaisulla

Vantaan Aviapoliksessa sijaitseva, 5 000 m2:n kokoinen toimitilakiinteistö Bisnespaja Avia valmistui marraskuussa 2013. Kiinteistö sisältää erilaisia vuokrattavia toimitiloja pienille ja keskisuurille yrityksille aina autopesulasta toimistotiloihin.

Rakennus on varustettu energiatehokkailla taloteknisillä järjestelmillä ja mm. käyttäjäkohtaisella kulutusmittauksella. Tarvittava lämmitys- ja jäähdytysenergia tuotetaan pääasiassa maalämmöllä, jota täydentää kaukolämpö.

– Kohteeseen haluttiin käyttökustannuksiltaan mahdollisimman edullinen ratkaisu. Maalämpöön päädyttiin, koska sillä pystyttiin tuottamaan lämpöä kaikkein pienimmillä kustannuksilla ja samalla se on myös päästötöntä, perustelee LVI-urakoitsijana kohteessa toiminut Kalevi Junni Rinvestia Oy:stä.

– Gebwellin valitsimme monien kilpailijoiden joukosta siksi, että heillä oli paras, kohteeseen sopivin vaihtoehto tarjolla. Myös kotimaisuus vaikutti asiassa, Junni jatkaa.

Maalämmöllä jopa 75 % säästöä lämmityskuluihin

Gebwell-maalämpöpumppuja kytkettiin kohteeseen kolme kappaletta rinnakkain, jolloin tehoa saatiin yhteensä 240 kW. Lisäksi asennettiin kaukolämpölaitteisto, joka kattaa huippukuormaa kovimmilla, yli 20 asteen pakkasilla.

Junni on seurannut rakennuksen lämpökeskuksen tietoja nyt jo yli vuoden ajan, ja luvut kertovat huimista säästöistä pelkkään kaukolämpöön verrattuna.

– Energiakustannukset ovat vain noin yhden neljäsosan verrattuna siihen, jos lämpöenergia tuotettaisiin pelkällä kaukolämmöllä. Näin isoissa tiloissa se on suuri summa. Nopealla arviolla kustannukset olisivat noin 35 000 € vuodessa kaukolämmön tämänhetkisillä hinnoilla, kun nyt selvitään alle 9 000 €:lla. Junni laskee.

– Kiinteistön kokonaiskulutusarvio on 664 mWh, ja siitä lämpöpumppulaitoksen tuottama on 646 mWh, joten kaukolämmölle jää vain 18 mWh. Maalämpöpumput tuottavat siis 97 % tarvittavasta lämpöenergiasta. Lämpökerroin eli tuotetun energian suhde käytettyyn sähköenergiaan nähden on kohteessa myös erittäin hyvä, 3,82. Kiinteistön omistaja on ollut oikein tyytyväinen lämmitysratkaisuun, Junni kertoo.

Toimitilakiinteistön lämmitys ja jäähdytys Gebwell-maalämmöllä
Toimitilakiinteistön lämmitys ja jäähdytys Gebwell-maalämmöllä