Vaivattomuus vaikutti maalämmön valintaan

Risto Markkula on asunut nykyisessä talossaan reilut 11 vuotta. 1980-luvulla valmistuneessa yksikerroksisessa talossa on reilut 200 neliötä lämmitettävää tilaa.

Talossa ollutta 2 kuution vetoista lämminvesivaraajaa oli aikaisemmin lämmitetty puulla. Asukkaiden poissa ollessa pidemmän aikaa lämmitys oli hoidettu sähköllä. Markkula kertoo, että lämmitys puulla oli työlästä ja eläkepäivinä on mukavampi lämmittää vaivattomasti automaattisella järjestelmällä. Maalämpöjärjestelmän hankintapäätökseen vaikutti suurelta osin sen vaivattomuus.

Risto Markkulan mukaan laitetoimittajan valinnassa ratkaisi kotimaisuus.

”Olihan se erittäin tärkeää, että laitteet toimittaa suomalainen valmistaja”, Markkula toteaa.

Markkula oli kuullut Gebwellin maalämpöratkaisuja jälleenmyyvän LVI Sioma Oy:n asiantuntijalta rohkaisevia arvioita Gebwellin laitteiden toimintavarmuudesta.

”Niissä on kuulemma ollut todella vähän lastentauteja”, Risto Markkula perustelee valintaansa.

Pakkanen ei ehtinyt puraista

Taloon asennettiin Gebwellin Qi-maalämpöpumppu syksyllä 2016. Markkulan mukaan hankinta sujui kivuttomasti avaimet käteen-periaatteella.

”Asentajat tulivat ja tekivät hieman reikiä. Sitten tuotiin pumppu ja puskurivaraajat paikalle. Asennus sujui jouhevasti eikä siinä ehtinyt pakkanenkaan puraista, kun maalämpö saatiin taloon”, Risto Markkula kertoo.

”Asentajat tulivat aamulla ja lähtivät illalla. Työskentelystä ei ollut häiriötä ja jälki oli siistiä”, Markkula kiittelee.

Sujuvaa asennusta

Millainen oli lopputulos Risto Markkulan mielestä?

”Oikein hyvä kaiken kaikkiaan. Jos asentajien työskentely ja maalämpöön siirtyminen sujuvat samaan tapaan joka talossa, niin Gebwell-projektista ei voida sanoa mitään negatiivista”, Markkula kiittelee.

Risto Markkulan mukaan maalämpöpumpun hankinnassa harmitti ainoastaan se, ettei sitä ollut aikaisemmin tullut hankittua.

”Olin miettinyt maalämmön hankintaa jo muutama vuosi sitten, mutta asia jäi silloin vielä hautumaan”, Markkula kertoo.

Risto Markkula voisi lämpimästi suositella Gebwellin maalämpöpumppua kaikille, joilla on talossaan vesikiertoinen keskuslämmitys. Markkulan mukaan hänen tapauksessaan lämmityskustannuksissa säästäminen ei ollut lähtökohtana maalämmön hankinnalle vaan sen huolettomuus.

”Varmasti konkreettista kustannusvertailua voidaan tehdä siinä vaiheessa kun ollaan eletty kokonainen vuosi maalämpöä käyttäen. Mutta jo nyt ollaan päästy nauttimaan maalämmön vaivattomuudesta”, Markkula toteaa.