
Helppo ja luotettava kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto
Kaukolämmön toimintaperiaate
Kaukolämmön tuotanto on vähähiilistymässä
Kaukolämmön tuotantorakenne Suomessa on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä. Tuotannossa ollaan siirrytty huomattavasti vähähiilisempään ja ympäristöystävällisempään suuntaan. Aiemmin tuotanto perustui pääasiassa sähkön ja lämmön yhteistuotantoon fossiilisilla polttoaineilla, kuten maakaasulla ja kivihiilellä. Vuonna 2010 fossiilisten polttoaineiden, kuten maakaasun (30 %), kivihiilen (21 %) ja öljyn (7 %), osuus oli yhteensä vielä 58 %. Uusiutuvien energialähteiden osuus oli tuolloin vain 18 %, ja hukkalämpöjen hyödyntäminen vähäistä, vain 2 % kaukolämmön tuotannosta.
Vuonna 2024 uusiutuvien, hukkalämpöjen ja sähkökattiloiden osuus energialähteiden tuotannosta oli jo 73 % – uusiutuvat 53 %, hukkalämmöt 16 % ja sähkökattilat 4 %. Fossiilisten polttoaineiden osuus oli enää vain 16 % (öljy 3 %, kivihiili 6 % ja maakaasu 7 %).
Tutustu Energiateollisuus ry:n koostamaan Kaukolampovuosi 2024 tilastoon
Lämpö kulkee veden mukana kaukolämpöverkostossa
Lämpö siirtyy kaukolämpölaitoksesta asiakkaalle kaukolämpöverkossa kiertävän kuuman veden avulla. Kaukolämpöön liityttäessä kiinteistöön asennetaan kaukolämmönjakokeskus, joka luovuttaa kaukolämpöverkosta otetun lämmön kiinteistön lämmitysverkostoon sekä lämpimän käyttöveden valmistuksen lämmönsiirtimien avulla.
Kaukolämpöön liittyminen
Jotta asiakas voi liittyä kaukolämpöön, on hänen ensin varmistettava kaukolämmön saatavuus omalta paikkakunnalta. Seuraavaksi on hankittava kaukolämmönjakokeskus, joita saa asennuksineen lämpöurakoitsijaliikkeestä tai kokonaistoimituksina energia- tai kaukolämpöyrityksiltä.
Kaukolämmön toimittaminen
Kaukolämpöverkossa lämpö siirretään asiakkaille kuumana vetenä. Vesi johdetaan kiinteistön kaukolämmönjakokeskukseen, jossa se luovuttaa lämpöä asiakkaiden lämmitysverkkoon ja lämpimän käyttöveden valmistukseen lämmönsiirtimien avulla.
Lämpöä voidaan käyttää huoneiden ja käyttöveden lämmittämiseen sekä ilmanvaihtoon. Kaukolämpöverkon vesi palaa jäähtyneenä paluujohdossa takaisin tuotantolaitokseen uudelleen lämmitettäväksi.
Luotettava lämmitysmuoto
Kaukolämmön toimitusvarmuus on lähes sataprosenttinen. Kaukolämpöasiakas on keskimäärin vain 1–2 tuntia vuodessa ilman lämmöntoimitusta. Tästäkin ennakoimatonta keskeytystä oli vuonna 2024 keskimäärin vain 27 minuuttia.
Keskeytykset voivat johtua esimerkiksi verkon vaurioista ja niiden korjaustyöstä tai uusien asiakkaiden liittämisestä kaukolämpöön. Keskeytykset pyritään kuitenkin usein siirtämään lämmityskauden ulkopuolelle käyttämällä väliaikaisratkaisuja.