Maalämpöinvestointi – sijoituksella noin 10 % vuosittainen tuotto

Kiistatta voidaan todeta, että maalämmitys on edullisin lämmitysmuoto. Maalämpö on vapaasti käytettävää lämmitysenergiaa – ja sen keruu maaperästä on edullista. Toki puulämmitys oman metsän puilla tai muilla ilmaisilla puilla on vielä maalämpöäkin edullisempi vaihtoehto, mutta valtaosalle meistä puulämmitys oman metsän puilla ei ole mahdollista.  Maalämpöpumppu tuottaa yhtä kulutettua sähkökilowattituntia kohti vähintään 3 kilowattia lämmitysenergiaa.

Maalämpöjärjestelmän rakennusvaiheen investointi on yleensä suurempi muihin lämmitysjärjestelmiin verrattuna. Toisaalta sen käyttämä lämmitysenergia on ilmaista, joten öljy- tai sähkölämmitykseen verrattuna 150 neliön omakotitalossa säästetään reilu 100 € joka kuukausi lämmityskustannuksissa. Jos lämmitysjärjestelmän hankintaa tarkastellaan keskimääräisellä 15 000 maalämpöinvestointikustannuksella, saadaan investoinnin takaisinmaksuajaksi keskimäärin 8 vuotta. Maalämpöinvestointi maksaa itsensä siis takaisin suhteellisen nopeasti.

Ohessa on suuntaa antavat esimerkkilaskelmat lattialämmitteisen 150 neliön uudisomakotitalon maalämpöinvestoinnista ja 200 neliön öljylämmitteisen omakotitalon lämmityssaneerauksesta.

 

MAALÄMPÖINVESTOINTI – ESIMERKKILASKELMA

Uudis OKT, 150m2, lattialämmitys OKT öljylämmityksen saneeraus, 200m2, patterilämmitys
Investointi 8 000 €* 21 000 €
Vuosittainen energiakustannus vaihtoehtoisella lämmityksellä/ ennen saneerausta 1 250 € (12500 kWh) 3 000 € (3000 l)
Vuosittainen energiakustannus maalämmön asentamisen jälkeen 450 € 600 €
Vuosittainen lainan lyhennys 891 € 2 338 €
Rahoituskulu keskimäärin 91 € 238 €
P/E 11,3 9,7
ROI 8,9 % 10,3 %

* Uudiskohdelaskelmassa käytetty investointikustannuksena (15 000 € – 7000 €) maalämpöjärjestelmän ja poistoilmalämpöpumpun erotusta.

Laskelmassa sähkön hinta 0,1 €/kWh, öljyn hinta 1 €/l, lainan korko 2 %, laina-aika 10 v.

 

Kannattava maalämpöinvestointi – nettotuotto vähintään 10 %

Maalämpöinvestoinnilla saadaan keskimäärin 10-13 % nettotuotto sijoitetulle pääomalle. Tuotto on erinomainen sijoitukselle, jonka ainoa riski on energiahintojen raju putoaminen. Jos maalämpöinvestoinnin tuottoa verrataan esim. osakemarkkinoiden 10 % sijoitetun pääoman tuottoon, osakesijoittaminen on huomattavasti riskialttiimpaa.

Maalämpöinvestoinnin vuosituottoon vaikuttavat mm. öljyn hinnan nousujohteinen kehitys, lämmitettävän kiinteistön koko ja lämmönjakotapa. Mitä suurempi kiinteistö tai sen energiankulutus on, sitä kannattavampaa maalämpöön siirtyminen on.

Varsinkin vanhemmissa järjestelmissä lämmönjakotavoista parhain hyötysuhde saadaan vesikiertoisella lattialämmityksellä, jolloin lämmitysveden lämpötilaa voidaan pitää matalampana kuin vesipattereissa. Toisaalta nykyisillä maalämpöpumpuilla päästään miltei samaan hyötysuhteeseen, mutta tarkempia kannattavuuslaskelmia tehdessä lämmönjakotapakin kannattaa huomioida.

 

Maalämpöinvestointi lisää asunnon jälleenmyyntiarvoa

Maalämpöjärjestelmän hankinta kiinteistöön nostaa aina asunnon jälleenmyyntiarvoa, oli kyse sitten omakotitalosta tai kerrostalokiinteistöstä. Mikäli olet aikeissa myydä asuntosi, on maalämpö erinomainen sijoitus asunnon myyntihintaa ajatellen. Arvonnousu on vähintään tehdyn investoinnin suuruinen.

Maalämmön ekologisuus on nykyisin yhä tärkeämpi myyntivaltti asuntomarkkinoilla. Ympäristöystävällisillä ratkaisuilla toteutetuista asunnoista ollaan valmiita maksamaan hieman enemmän, koska niissä on pienemmät käyttökustannukset. Myös maalämpöjärjestelmän edullinen käyttö ja sen vaivattomuus ovat kovia valtteja kiinteistökauppoja tehtäessä. Asuntosijoittajia kiinnostaa nimenomaan parempi vuokratuotto asumiskustannuksiltaan edullisemmassa kiinteistössä.

Maalämpö on pitkäikäinen sijoitus, jossa investoinnin takaisinmaksuajan jälkeen voidaan nauttia alhaisista lämmityskustannuksista. Varsinkin isommissa kiinteistöissä yleisimmät syyt maalämpöinvestointeihin ovat usein energiakustannusten säästö ja jälleenmyyntiarvon nousu. Maalämpöinvestointi on laskenut monissa taloyhtiöissä myös yhtiövastikkeen määrää.

Mutta minkä suuruisista investoinneista sitten on kyse? Maalämpöinvestoinnin hintaan vaikuttavat monet tekijät yksin ja yhdessä. Kiinteistön koko, maantieteellinen sijainti, lämmönkeruupiirin toteutus, maalämpöpumppu ja monet muut seikat määrittävät maalämpöinvestoinnin suuruutta. Omakotimittakaavassa puhutaan noin 15 000 – 25 000 €:n sijoituksesta.

Olemme koonneet maalämmön hintaan vaikuttavista seikoista tietoa sivuillemme. Lue tarkemmin maalämpöinvestoinnin hinnasta täältä.

Tiedätkö sinä, kuinka paljon teidän taloudessanne voitaisiin säästää maalämpöinvestoinnilla? Kokeile ilmaista säästölaskuriamme, jolla vertailet helposti nykyistä lämmitysjärjestelmää maalämpöön.