Gebwell mukana opiskelija-asuntoloiden energiaremontissa Turun Haliskylässä
Aiemmin kaukolämmöllä lämmitettyjen kerrostalojen lämmitysjärjestelmä päivitettiin ympäristöystävälliseen ja energiatehokkaaseen Gebwell hybridilämmitykseen.
Turun ylioppilaskyläsäätiön Haliskylän 14 kerrostaloa on remontoitu perusteellisesti kolmen viimeisen vuoden aikana.
”Täydellisessä peruskorjauksessa kerrostalojen soluasunnot on muutettu 300 yksiöksi ja talojen parvekkeet, ikkunat ja julkisivut on korjattu. Myöskin kiinteistöjen talotekniikka on nykyaikaistettu, muun muassa ilmanvaihto, vesi- ja viemärilinjoja sekä sähkö- ja atk- kaapelointeja on uusittu,” kertoo Turun ylioppilaskyläsäätiön kiinteistöjohtaja Ismo Aaltonen.
Perusparannuksen yhteydessä myös lämmitysjärjestelmä uusittiin Gebwell maalämpö-kaukolämpöhybridijärjestelmäksi. Hybridijärjestelmän kohteeseen asensi kokenut Gebwell lämpöpumppuasennusliike Varsinais-Suomen Lämpöpumppu Oy.
”Kiinteistöjen lämmitys ja käyttöveden esilämmitys hoituu maalämpöjärjestelmällä. Riittävä lämmityksen teho ja käyttöveden loppukuumennus varmistetaan Gebwell G-Power kaukolämmönjakokeskuksella. Käyttöveden esilämmitystä varten kohteeseen on asennettu erilliset esilämmitysvaraajat, joissa käyttövesi esilämmitetään maalämpöpumpuilla,” kertoo Mikko Hietaoja Varsinais-Suomen Lämpöpumpulta.
Maalämmön keräämistä varten Haliskylään on porattu 9000 metrin kaivokenttä. ”Erikoiseksi Haliskylän kaivokentän tekee se, että kesäaikaisin sitä ladataan kaukolämmön paluuvedellä”, jatkaa Hietaoja. Kaivokenttää hyödyntämällä kaukolämpöverkostoon palautuva vesi saadaan jäähdytettyä riittävän alhaiseen lämpötilaan energialaitosta varten ja samalla kaivokenttään saadaan ladattua energiaa lämmityskautta varten. Kaukolämmön paluulämmön siirtämistä varten Gebwell kaukolämmönjakokeskukset on varusteltu ylimääräisillä lämmönvaihtimilla.
Lämmitysjärjestelmän muutos toteutettiin kahdessa vaiheessa. Syksyllä 2014 asennettiin ensimmäinen järjestelmä, jossa on 100 kilowatin Gebwell lämpöpumppu, kaksi 3000 litran energiavaraajaa ja 2-piirinen kaukolämmönjakokeskus. Toinen järjestelmän varaajista toimii lämmityspiirin puskurivaraajana ja toisessa tapahtuu käyttöveden esilämmitys. Puskurivaraajia käyttämällä parannetaan kaukolämpö-maalämpö hybridinjärjestelmän toimintaa ja pidennetään kompressorien käyttöikää. Käyttöveden esilämmitys tuo kustannussäästöjä ja energiatehokkuutta, kun lämpöpumput saavat käyttötunteja kesälläkin.
Toisessa vaiheessa kohteeseen toteutettiin kaksi 170 kilowatin maalämpöjärjestelmää, joissa molemmissa on ensimmäisessä vaiheessa asennetun järjestelmän mukaisesti puskurivaraaja ja käyttövedenesilämmitysvaraaja sekä kaukolämmönjakokeskus.