Gebwell varaajat osana logistiikkakeskuksen ympäristöystävällistä lämmitystä ja jäähdytystä

Savon Kuljetuksen logistiikkakeskuksessa on panostettu erityisesti hiilineutraaliuteen

 

Gebwell tunnetaan erityisesti kaukolämmönjakokeskusten ja lämpöpumppujen valmistajana, mutta tuotevalikoimaamme kuuluvat olennaisesti myös erilaiset varaajat.

Savon Kuljetuksen kesäkuussa 2022 avatussa logistiikkakeskuksessa Kuopion Pienessä Neulamäessä varaajamme toimivat monenlaisissa eri tehtävissä. Kokonaisuudessaan lähes 7000 neliön suuruisessa kiinteistössä sijaitseva Savon Kuljetuksen logistiikkakeskus on niin sanottu läpivirtausterminaali, jossa tavara puretaan rekoista ja jaetaan jakeluautoihin. Logistiikkakeskukseen saatiin yhdistettyä aiempien kolmen eri terminaalin ja erillisen toimiston toiminnot.

Logistiikkakeskuksessa on panostettu hiilineutraaliuteen; kiinteistön lämmitys ja viilennys toteutetaan maasta otetulla energialla ja osa lämpöpumppujen kuluttamasta sähköstä tuotetaan katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla.

Logistiikkakeskuksen kautta kulkee kappale- ja lavatavaraa paketeista kauppoihin jaettaviin isojen leipomojen lämpimäisiin ja kylmätuotteisiin sekä kiviainekseen.

Muun muassa leipomojen lämpimäisten jakeluterminaalina toimivassa logistiikkakeskuksessa maalämpö ja maaviileä jaetaan tiloihin laipioon asennettujen säteilylämmittimien kautta.

 

Maalämpö ja maaviileä jaetaan kiinteistön laipioon asennettujen säteilylämmittimien kautta. Suomessa vielä epätyypillinen lämmönjakotapa on osoittautunut oivaksi valinnaksi, kun järjestelmän säädöt on saatu asetettua kohdalleen.

Keskuksessa on toimistotilojen sekä normaalilämpöisen 3500 neliön terminaalin lisäksi 600 neliön kylmätila, jossa lämpötilan tulee olla 3,5–5 plusasteen välillä sekä 400 neliön -18 asteen pakastetila. Tiloja jäähdytetään maaviileällä hiilidioksidilämpöpumpun avulla. Tilojen viilennyksessä syntyvä lämpö ohjataan lämpökaivoihin sekä suoraan rakennuksen lämmitykseen. Jäähdytysverkostoon on liitetty puskurisäiliöksi solukumieristetty G-Energy Cooling puskurivaraaja.

Gebwell G-Energy-varaajat on sijoitettu vierekkäin logistiikkakeskuksen tekniseen tilaan. Edessä solukumieristetty jäähdytyksen puskurivaraaja G-Energy Cooling.

 

Järjestelmään kuuluu lisäksi kolme varaajaa, joita hyödynnetään sekä käyttöveden että lämmityksen tarpeisiin. Käyttöveden esilämmitykseen käytetään G-Energy PW varaajaa, jossa hyödynnetään jäähdytysprosessin hukkalämpöä. Lämmitysverkoston puskurivaraajana toimii G-Energy Custom -erikoisvaraaja, jossa käyttöveden esilämmitystä jatketaan. Varsinaisena lämpimän käyttöveden varaajana hyödynnetään G-Energy Custom HST-varaajaa, jossa valmistetaan oikean lämpöinen käyttövesi.

 

G-Energy Custom HST varaaja käyttöveden lämmitykseen, G-Energy PW puskurivaraaja käyttöveden esilämmitykseen ja G-Energy Custom puskurivaraaja lämmitykseen.

 

Lue lisää Savon Kuljetuksen sivuilta.