Gebwellin laitteet keskeisessä roolissa Kotkan kampuskorttelin energiakeskuksessa

Kotkan kampuskortteli on jo kooltaan huomiota herättävä – kokonaisuuteen kuuluu XAMK:n kampus, Satama Areena ja hotellitila. Mittaa kokonaisuudella on noin 150 metriä ja leveyttä noin 40 metriä. Satama Areenan sisällä on kuitenkin jopa ulkomuotoa ainutlaatuisempi energiakeskus, jossa Gebwellin laitteet ovat keskeisessä osassa. Projekti on kotkalaisille merkittävä, ja asukkaat onkin pidetty ajan tasalla töiden edetessä.

Suurkohteen energiakeskus on toteutuksena tiettävästi Suomen ensimmäinen – kohteessa yhdistyvät nerokkaalla tavalla kaukolämpö, lämpöpumput, ja rakennuksen sisäinen energian kierrättäminen. Pitkä yhteistyö ja hyvät kokemukset Gebwellistä ohjasivat myös suuren kohteen lämmitysratkaisuvalinnoissa. Kohteessa on kolme Gebwellin lämmönjakokeskusta, kolme (tilavuudeltaan 2000:sta 5000 litraan) Gebwellin erikoisvaraajaa sekä lukuisia siirtimiä. Kokonaisuus on siis järjestelmänä massiivinen.

Asiakkaan toivomassa ratkaisussa kaukolämpö on myös turvaavana lämmitysmuotona, eli vaikka kohteessa on hybridilämmitysratkaisu, kaukolämpö kykenee tarpeen tullen kattamaan kohteen lämmöntarpeen sataprosenttisesti. Täydelle teholle mitoitettu kaukolämpöliittymä kattaa lämmityksen aina 29 pakkasasteeseen asti.

Energiakeskuksessa on kolme kotimaista G-Power keskusta. Kuvassa jäähdytyskeskus.

 

Gebwellin laitteet haluttuja Kotkassa

Satama Areenan sisällä oleva energiakeskus on noin 200 neliön laajuinen tila. Energiakeskus toimittaa lämmitystä ja jäähdytystä kolmelle asiakkaalle kokonaisuudessa. Energian kierrättäminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että auringon lämmittämältä puolelta rakennusta voidaan siirtää lämpöä rakennuksen varjoisemmalle puolelle.

Sen lisäksi, että Gebwellin lämmönjakokeskukset ja varaajat ovat uudessa kohteessa, Gebwellin kaukolämpöratkaisuilla on vahva jalansija laajemminkin Kotkassa. Mikä on siis vaikuttanut Kotkan Energian päätökseen valita Gebwellin laitteet?

”Gebwellin kanssa on tehty pitkään yhteistyötä. Heidän työssään ja laitteissaan korostuvat laatu, mutta ennen kaikkea kyky palvella asiakasta. Kampuksenkorttelin urakoitsija esitti, että kohteeseen tulee Gebwellin laitteet – tämä oli myös meidän omissa toiveissamme”, kertoo Kotkan Energian asiakkuuspäällikkö Risto Mellas. ”Gebwellin tarjoama kokonaisuus on ollut pääsääntöisesti aina parempi verrattuna kilpailijoihin.”

Kotkassa kaukolämmöllä on ansaitusti hyvä maine. Öljy- ja kaasulämmityksestä siirrytään juuri kaukolämpöön. Gebwellin lämmönjakokeskuksia on Kotkassa hyvin eri kokoisissa kohteissa.

”Pientaloasiakkaille on mennyt lähes yksinomaan Gebwellin lämmönjakokeskuksia. Myös oma väkemme pitää laitteista niiden helpon huollettavuuden vuoksi, olivat laitteet sitten kerrostalo- tai pientalokohteessa”, Mellas kertoo. ”Laitteiden rakenne on sellainen, että asentajan on helppo vaihtaa esimerkiksi pumppu tai mikä hyvänsä huoltoa vaativa osa.”

Energiakeskuksessa on lisäksi kolme Gebwellin valmistamaa G-Energy erikoisvaraajaa, kaksi 2000 litran ja yksi 5000 litran varaaja. Kuvassa G-Energy Cooling varaaja.

 

Gebwellin puolella ollaan iloisia Kotkan Energian kuulumisista. Kun asiakkaalla on kiire ja hätä, Gebwell on kyennyt nopeuttamaan prosessejaan ja toimitusaikojaan.

”Asiakas on meille kaikista tärkein, ja pyrimme tekemään kaikkemme, että asiakkaallemme jää toiminnastamme mahdollisimman positiivinen kuva”, Gebwellin myyntipäällikkö Jarno Suhonen kiteyttää. ”Tämä ohjenuora on meillä käytössä kaikilla eri toimintamme osa-alueilla aina suunnittelusta valmistukseen, myyntiin ja tekniseen tukeen. Se on mielestämme hyvän yhteistyökumppanuuden perusta, ja samalla myös edellytys yhteistyön jatkumiselle.”

Nopea reagointikyky erottaa Gebwellin siis kilpailijoistaan. Mutta mitä muita syitä kotkalaiset näkevät yhteistyölle?

”Totta kai hinta vaikuttaa. Joskus myös myyntihenkilön vaihtuminen eri toimijoilla voi vaikuttaa valintaan, mutta tärkeimpiä ovat teot. Pelkkä mukava myyntihenkilö ei riitä”, Mellas pohtii. ”Gebwellin laatu on hyvä ja toimitukset pelaavat. Olen varma, että muutkin tiimissäni ajattelevat näin.”

Gebwellin neuvoja lämmityskauden alun lähetessä:

Lämmityslaitteiden kunto kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen talven pakkasia. Kaukolämmönjakokeskukset ovat käytännössä lähes huoltovapaita, mutta muutama seikka on hyvä muistaa ennen lämmityskautta:

  • Jos kesäsulku on laitettu kiinni, tulee se luonnollisesti avata lämmityskauden alkaessa. Mikäli säätimeen on tehty kesällä säätöarvojen muutoksia, tulee säädin palauttaa takaisin lämmitysasentoon.
  • Lämmitysverkoston paine kannattaa tarkistaa. Yleisenä nyrkkisääntönä on, että lämmitysverkoston paineen tulisi olla noin barin korkeampi kuin paisunta-astian esipaine. Paisunta-astian esipaine kannattaa myös tarkistuttaa aika ajoin. Verkoston paine tulee varmistaa aina kiinteistökohtaisesti.
  • Jos kaukolämmönjakokeskuksen ikä lähenee 20 vuotta, kannattaa miettiä sen uusimista tai vähintäänkin tarkkailla keskuksen kuntoa säännöllisesti.
  • Mikäli tarvitsee apua tarkistuksiin, kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen.

Teksti: Justus Luokkanen, FinDHC
Kuvat: Kotkan Energia