Gebwellin maaviilennys Kone Oyj:n pääkonttoriin Munkkiniemen kartanoon

Kone Oyj:n omistama Munkkiniemen kartano remontoitiin perusteellisesti 200-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Rakennuksen jäähdytyksestä pitää nyt huolen Gebwellin maalämpöjärjestelmä.

Suuri suomalainen yritys luottaa toiseen suomalaiseen

Kone Oyj:n pääkonttorina vuodesta 1967 toiminut Munkkiniemen kartano on kokenut mittavan remontin viimeisen puolen vuoden aikana. Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevan kartanon on alun perin rakennuttanut kauppias Gustaf Adolf Matheiszen vuonna 1815, joten ikää arvorakennuksella on nyt tasan 200 vuotta.

Kone Oyj on pitkän linjan suomalainen hissivalmistaja, joka kuuluu alansa johtaviin yrityksiin koko maailmassa. Heidän konttoritilojensa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän laitetoimittajaksi valikoitui toinen suomalainen toimija, Gebwell, joka toimitti Munkkiniemen kartanoon maalämpö- ja kaukolämpöjärjestelmät.

Gebwellin toimittama maalämpöjärjestelmä koostuu kahdesta 32 kW:n maalämpöpumpusta ja kahdesta 500 litran energiavaraajasta, joista toinen on lämmitys- ja toinen jäähdytysjärjestelmää varten. Lämpökaivoja porattiin seitsemän kappaletta, ja niiden kokonaissyvyys on yhteensä noin 1400 metriä. Lisäksi Gebwell toimitti kohteeseen myös kylmäkeskukset.

Nyt remontti on kokonaisuudessaan valmis ja viimeisiä laitetestauksia tehtiin viime viikolla.

Energiatehokasta ja ympäristöystävällistä jäähdytystä

Maalämpöjärjestelmä suunniteltiin niin, että sen ensisijainen tarkoitus kartanossa on rakennuksen viilennys.

“Toimimme suunnittelutoimiston kanssa tiiviissä yhteistyössä tavoitteenamme lähteä tekemään kohteeseen jäähdytystä. Tässä tapauksessa suurin osa jäähdytystarpeesta pystytään hyödyntämään suoraan porakaivoista ja tarvittaessa maalämpöpumput tehostavat järjestelmää koneellisen kylmän osalta. Kohteen suunnittelusta vastasi Granlund Oy”, kertoo Jari Tarkiainen Gebwelliltä.

Maalämmöllä kartanon tilat saadaan viilennettyä edullisesti ja energiatehokkaasti. Kertainvestointi kannattaa erityisesti, kun on kysymys suuresta rakennuksesta.

“Kohteessa halutaan panostaa energiatehokkuuteen. Jäähdytysratkaisussa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa sen sijaan, että tuhlattaisiin luonnonvaroja. Järjestelmään on investoitu paljon rahaa, mutta sen avulla jäähdytystä saadaan hyödynnettyä erittäin pienillä kuluilla.“

“Ja koska maalämpöjärjestelmä toimii samalla myös edullisena lämmönlähteenä, hyöty on ympärivuotinen”, lisää Tarkiainen.