Monnin Kauppatalossa yhdistyvät historia ja nykyaikainen energiatehokkuus

Leppävirran kirkonkylällä sijaitsevan Monnin Kauppatalon uudessa liikerakennuksessa on panostettu energiatehokkuuteen. Tärkeä osa sitä on Gebwellin maalämpöratkaisu, jonka yhteydessä käytetään lauhteen lämmöntalteenottoa.

Nykyaikaisia ratkaisuja perinteitä kunnioittaen

Leppävirralla vuonna 2012 palaneen K-marketin tilalle nousi keväällä 2015 uusi, moderni liikerakennus, jossa toimivat K-supermarket Monni ja Leppävirran Apteekki. Monnin kauppatalossa on toiminut tällä samalla paikalla jo 1930-luvulta asti, eli omistajasuvulla on yli 80 vuoden historia kaupanteosta Leppävirralla.

Nyt valmistunut noin 2000 m2 kokoinen liikerakennus on suunniteltu sopimaan kirkonkylän miljööseen ja sen materiaalina on käytetty puuta. Rakennus sijaitsee aivan Leppävirran kirkon vieressä, joten ulkoilmeen on oltava myös siihen sopiva.

Samalla kun uuden rakennuksen arkkitehtuurissa kunnioitettiin vanhaa ilmettä, panostettiin nykyaikaisuuteen erityisesti energiatehokkuuden suhteen. Valaistus on hoidettu led-tekniikalla, kylmälaitteet toimivat hiilidioksidikylmälaitoksen avulla ja kaupan lämmityksessä sekä viilennyksessä käytetään Gebwellin maalämpöratkaisua ja lauhteen lämmöntalteenottoa.

Gebwellin maalämpö takaa energiatehokkuuden

Kaupparakennuksen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä koostuu kahdesta Gebwellin Gemini-maalämpöpumpusta, kahdesta energiavaraajasta ja 15:sta energiakaivosta, joilla on syvyyttä 200 metriä.

Erityisen energiatehokkaaksi ratkaisun tekee rakennuksessa käytettävä lauhteen lämmöntalteenotto, jossa hyödynnetään kylmäkoneiden lauhteiden lämpö kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen. Lisäksi kohteessa käytetään taloudellisia säteilylämmittimiä lämmitykseen ja jäähdytykseen.

Tärkeänä liikerakennuksen rakennustöissä pidettiin kotimaisuutta ja paikallisuutta. Lämmitysratkaisujen suhteen tässä tapauksessa olikin harvinaisen hyvät lähtökohdat – onhan Leppävirta ainoita kuntia Suomessa, joilta löytyy omasta takaa kansainvälisesti toimiva maalämpölaitteiden valmistaja.