Pienimäen omakotitaloon Gebwellin vaivaton maalämpö

Toni Pienimäen omakotitalo on puurakenteinen puolitoistakerroksinen uudisrakennus, joka valmistui joulun alla 2016. Talossa on lämmitettävää pinta-alaa 170 neliötä ja lämmitys hoituu puhtaasti maalämmöllä.

”Maalämmön hankinnasta päätettiin jo talon rakentamisen suunnitteluvaiheessa, koska olin kuullut vain hyviä arvioita sen huolettomuudesta ja lyhyestä takaisinmaksuajasta”, Pienimäki kertaa syitä lämmitysjärjestelmän hankinnan taustalla.

”Olin vertaillut eri vaihtoehtoja ja messuilla käydessä pyydettiin tarjouksia maalämpöjärjestelmistä. Päädyimme lopulta tilaamaan maalämpötoimituksen LVI-asennus Ala-Hulkolta Ilmajoelta”, Pienimäki kertoo hankinnan taustoista.

Poraus ja asennus ongelmitta

Lämpökaivo porattiin kesäkuussa, sen jälkeen, kun sokkeli oli valettu. Pienimäen tontti on vanhaa pellon pohjaa ja jo porausvaiheessa oltiin varauduttu, että maaporausta on tehtävä parikymmentä metriä, ennen kuin peruskallio alkaa. Porauksen jälkeen vaakavedot ja läpiviennit sokkelista tehtiin valmiiksi. Maalämpöpumppu tuli tontille heinäkuussa ja se asennettiin lattiavalujen jälkeen.

Pienimäen mukaan asennus sujui hyvin. ”Isäni, jolla on kokemusta lvi-alalta, oli päällikkönä asennuksissa”, Pienimäki naurahtaa.

”Kokonaistoimituksessa kaikki kokemukset olivat positiivisia. Gebwell oli yrityksenä uusi tuttavuus, mutta toimitus ja tarvikkeet tulivat ajallaan. Koska olin itse mukana asennushommissa, täytyy sanoa, että laitteet olivat erittäin kätevät asentaa”, Pienimäki kertoo.

Käyttöönoton jälkeen järjestelmä on kyykännyt vain kerran, mutta sekin ongelma ratkesi Gebwellin puhelinpäivystyksen avulla hetkessä.

”Pumpun vikatila saatiin hoidettua pienen soittotuokion jälkeen, kun yksi parametri oli vinossa kiertovesipumpun osalta. Asetus saatiin kuntoon kymmenen minuutin puhelinneuvonnalla”, Pienimäki kuvailee vikatilan ratkaisemista.

Maalämpö sopii hyvin uudisrakennuksiin

”Olen lopputulokseen tosi tyytyväinen. Ensimmäisen käyttökuukauden aikana kokeilimme erilaisia käyriä ja pienten säätöjen myötä lämpö saatiin sopivaksi”, Pienimäki kertoo.

”Maalämpöjärjestelmä on huoleton käytössä. Siellä se pumppu pörryyttää menemään aivan itsekseen”, Pienimäki kuvailee järjestelmän huolettomuutta.

”Olemme tosi tyytyväisiä maalämpöön. Energiatehokkuus ja vaivattomuus ovat maalämpöjärjestelmän edut muihin lämmitystapoihin verrattuna. Meillä on todella hyvät kokemukset, kun asetukset on kerran saatu paikalleen”, Toni Pienimäki arvioi.

”Edellisessä asunnossa oli suora sähkölämmitys ja, jos siihen vertaa, niin maalämpö on paljon energiatehokkaampi ratkaisu. Maalämmöllä vajaa 6 500 kWh sähköä on riittänyt koko vuoden lämmitystarpeisiin”, Pienimäki vertailee.

”Lämmin vesi on riittänyt hyvin kahden hengen perheelle, eikä ole loppunut silloinkaan, kun on ollut isompi porukka saunomassa”, hän jatkaa.

”Voin ehdottomasti suositella maalämpöä esimerkiksi muillekin uudisrakentamista suunnitteleville. Olen jo joillekin tuttaville kertonut Gebwellin maalämpöpumpusta, kun lämmitysasiat ovat tulleet puheeksi”, Toni Pienimäki kertoo.

”Koko projektin osalta kaikki meni putkeen”, kiteyttää Toni Pienimäki kokemuksensa maalämpöurakasta.