Poistoilman lämmöntalteenotolla energiatehokkuutta kerrostaloon

Kuopiolainen vuokranantaja Niiralan Kulma otti käyttöön Gebwellin PILP-ratkaisun kerrostaloyhtiössä ja aikoo jatkossa hyödyntää sitä myös muissa kohteissaan.

Lämmitysjärjestelmän uusiminen peruskorjauksen yhteydessä

Kuopiolainen, vuonna 1978 valmistunut kerrostaloyhtiö Myllärintie 40 peruskorjattiin vuoden 2014 aikana kokonaisvaltaisesti. Kolmesta erillisestä kerrostalosta koostuvassa kiinteistössä uusittiin mm. tekniset järjestelmät, asuntojen pinnat, parvekkeet ja kalusteet.

Peruskorjauksen tärkeänä tavoitteena oli parantaa kiinteistön energiatehokkuutta, ja siksi aikaisemmin käytössä olleen kaukolämpöjärjestelmän rinnalle päätettiin ottaa poistoilman lämmön talteenotto eli PILP-ratkaisu. Gebwell toimitti taloyhtiöön T2-sarjan hiljaiset lämpöpumput, energiavaraajat sekä hybridivalmiin kaukolämmönjakokeskuksen.

”Peruskorjauksen yhteydessä asennettiin katolle huippuimurit ja keruupatterit, joilta energia siirretään lämmönjakohuoneeseen lämpöpumpuille. Sieltä se johdetaan lämmitysvaraajiin, jotka taas hyödyntävät sen kiinteistön lämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen”, selventää Gebwellin Juha Liukkonen järjestelmän toimintaa.

Pilottikohde poistoilmaratkaisuissa

Talon omistaa Kuopion suurin vuokranantaja, Niiralan Kulma. Myllärintie 40 oli Niiralan Kulman kohteista ensimmäinen, jossa poistoilman lämpöä alettiin keskitetysti ottaa talteen. Järjestelmä otettiin käyttöön vuodenvaihteen 2014–2015 tienoilla.

”Tämä oli meille poistoilmaratkaisujen suhteen pilottikohde. Tutkimme jatkuvasti markkinoille tulevia, uusia järjestelmiä, ja poistoilman lämmön talteenotossa näemme tulevaisuutta. Halusimme kokeilla sitä aluksi tähän kiinteistöön”, kertoo kiinteistöjohtaja Olli Kuronen Niiralan Kulmasta.

”Ratkaisu ei ole kerrostaloissa vielä kovin yleinen, ja siksi se oli suunnitteluvaiheessa haasteellinen. Toteutus kuitenkin onnistui hyvin. Olemme tehneet yhteistyötä Gebwellin kanssa aiemminkin, ja tuttuuden ansiosta ongelmatilanteidenkin ratkaisu on helpompaa. Kokonaisuudessaan toteutus meni aivan ennakoitujen haasteiden mukaisesti.”

Talon asukkaiden arkeen lämmitysjärjestelmän uudistaminen ei ole aiheuttanut ongelmia.

”Asukkaille se ei ole aiheuttanut mitään häiriötä, tuskin he ovat edes huomanneet. Päinvastoin se on parantanut asumismukavuutta, sillä poistoilman lämmön talteenotto takaa asukkaille tasaiset olosuhteet asunnossa ilmanvaihdon osalta.”

Kaikki tuotettu energia talteen

Niiralan Kulmassa on varmistuttu PILP-ratkaisun toimivuudesta ja uskotaan sen tuovan huomattavia säästöjä lämmityskustannuksiin.

”Samantyyppistä ratkaisua on suunnitteilla muihinkin kohteisiimme. Lähdemme siitä, että laskemme mahdollisimman vähän pois energiasta, joka on kertaalleen kiinteistöön tuotettu”, Kuronen sanoo.

”PILP-järjestelmä on ollut nyt kohteessamme käytössä noin kolme kuukautta, ja sillä saaduista säästöistä ei ole vielä tarkkaa dataa. Säästöt lämmityskuluissa ovat kuitenkin merkittäviä jo nykyisillä mittaustuloksilla.”