Raija Melan kodissa öljylämmitys vaihtui maalämpöön

Raija Mela asuu Leppävirralla vuonna 1989 valmistuneessa omakotitalossa, jossa on ollut jo vuoden ajan lämmitysjärjestelmän sydämenä Gebwellin maalämpöpumppu.

Mela kertoo, että miltei 30 vuotta vanha öljylämmitys oli vuosi sitten tullut tiensä päähän ja siksi hän päätti hankkia vaivattoman maalämmön omaan kotiinsa.

”Talon lämmitys hoitui tätä ennen puulämmitteisellä leivinuunilla sekä öljylämmitysjärjestelmällä, joka vanhuuttaan alkoi vuotaa vettä lattialle ja pysähdellä itsestään. Öljylämmitystä sai vahtia yhtenään, ja kiertovesipumppuja sun muita osia piti uusia sen verran tiuhaan, että päätin hankkia joko uuden öljylämmitysjärjestelmän tai jonkun muun lämmitystavan. Olen sen verran iäkäs, että haluan lämmityksen olevan mahdollisimman vaivatonta. Puulla lämmittäessä pitää kottikärryillä tuoda puita tupaan ja maksaahan se öljykin. Vanhassa järjestelmässä oli tosi pieni lämminvesivaraaja. Kun luonani oli isompi porukka saunomassa, niin piti aina välillä odotella veden lämpiämistä, että riittää kaikille”, Raija Mela kertoo.

Vaivaton maalämpöpumppu ystävän vinkistä

Ajatus maalämmön hankkimisesta sai vahvistusta, kun Raija Melan ystävän taloon asennettiin Gebwellin maalämpöpumppu ja kokemukset siitä olivat erinomaiset. Mela kysyi tarjousta muutamasta paikasta ja päätyi lopulta hankkimaan kotikylällään Leppävirralla valmistetun maalämpöpumpun paikallisen putkiliikkeen, Putki ja Asennus Ollikainen ky:n kautta.

”Keväällä 2017 tontille porattiin 180 metriä syvä lämpökaivo. Muistaakseni poraukseen meni pari päivää ja sen jälkeen tuotiin pumput ja varaajat. Laitteet mahtuivat hienosti pannuhuoneeseen, kun vanhat öljykattilat oli viety pois tieltä”, Raija Mela kuvailee vuoden takaisia tapahtumia ja jatkaa:

”Koko asennus meni hienosti ja jälki oli siistin näköistä. Putki ja Asennus Ollikainen hoiti homman huolellisesti loppuun käyttöönopastuksineen. Kaikki sujui kuin tanssi.”

Melan talon asuintiloissa on noin 125 neliötä lämmitettävää tilaa ja vuoden maalämpökokemuksen perusteella asukas vaikuttaa pitävän yhteiselosta maalämmityksen kanssa.

”Sain asennuksen yhteydessä opastusta pumpun käyttöön, mutta minun ei ole tarvinnut koskea koko pumppuun. Periaatteessa koko jutun voi unohtaa ja lämmintä riittää. Lämmin vesikään ei ole loppunut kesken. Talvella oli välillä jo liiankin lämmin, joten Joensuusta käymässä ollut vävypoika sääsi lämpöjä pienemmälle. Kaiken kaikkiaan vaivaton ja helppokäyttöinen tämä Gebwellin maalämpö on ollut”, Raija Mela sanoo.

”Olen erittäin tyytyväinen maalämpöpumppuun. Paljon aikaisemmin olisi pitänyt vaihtaa öljylämmityksestä maalämpöön, mutta parempi myöhään, kuin ei milloinkaan”, Mela naurahtaa.

”Olen jokaiselle lämmitysasioitaan miettineelle kertonut, kuinka hyvä ja hiljainen tämä Gebwellin maalämpöpumppu on. En keksi yhtään ainutta huonoa asiaa maalämpöpumpustani”, Raija Mela summaa tyytyväisenä.