Ylöjärvellä päästään yli 17 000 € säästöihin maalämmöllä

As Oy Honkakukkula on vuonna 1977 valmistunut rivitaloyhtiö Ylöjärven Siivikkalassa. Taloyhtiö kattaa kokonaisuudessaan 4 erillistä taloa, joissa on yhteensä 20 asuntoa sekä lisäksi varasto-/lämpökeskusrakennuksen.

Honkakukkulan talonyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sami Immonen kertoo, että asunnot ovat pääasiassa kolmioita ja lämmitettävää tilaa on 1604 neliötä asuintiloissa ja 125 neliötä talousrakennuksessa.

”Taloyhtiössämme käyttövesiputkiston uusiminen tuli ajankohtaiseksi ja päätimme hankkia maalämmön saman remontin yhteydessä. Päätös maalämmöstä syntyi muiden vastaavista kohteista saamien positiivisten kokemusten perusteella. Tontin peruskallio on lähellä maanpintaa ja kaikkien laskelmien mukaan maalämpöjärjestelmän hankinta oli kannattavaa. Päätettiin laittaa yhdellä remontilla käyttövesi- ja lämmitysasiat kuntoon”, Sami Immonen kertoo maalämpöremontin taustoista.

Huolellisen suunnitelman onnistunut toteutus

Jälleenmyyjän kyky tarjota maalämpöratkaisua juuri Honkakukkulan toiveen ja tarpeen mukaan oli ratkaiseva asia järjestelmän toimittajan valinnassa.

Pirkanmaan AutomaatioKeskus Melo Oy oli ainoa lähialueen toimittajista, joka pystyi tekemään pyynnöstämme tarjouksen ja suunnitelman, jossa vanha öljykattila jäi lisälämmön lähteeksi. Vanhalla öljykattilalla oli vielä käyttöikää jäljellä, joten kokonaistaloudellisesti tässä tilanteessa oli kannattavaa pitää öljylämmitys maalämmön rinnalla tasaamassa kulutushuippuja”, Immonen kertoo.

Honkakukkulan maalämpöremontti alkoi huolellisen suunnitelman pohjalta tehdyillä muutaman päivän kestäneillä lämpökaivoporauksilla alkusyksystä 2015. Honkakukkulan lämpökaivokentässä on 7 kappaletta 275 metriä syviä kaivoja. Maalämpöjärjestelmä koostuu Gebwellin Gemini64- ja T20-maalämpöpumpuista sekä kahdesta 1 000 litran varaajasta. Järjestelmässä on mukana energiamittaus, jonka kautta saadaan tarkat sähkön kulutustiedot.

”Kallio oli tontilla niin lähellä pintaa, että putkille louhittiin kanavat, mutta tämäkin oli otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa”, Immonen kertoo.

Kun talon lämpökeskuksesta purettiin pois vanha maanpäällinen 20 000 litran öljysäiliö, saatiin tilaan mahtumaan koko maalämpölaitteisto ja sekä käytössä oleva 1 500 litrainen, lisälämmön lähteeksi jäänyt öljysäiliö.

Sami Immosen mukaan maalämpöremontista ei koitunut asukkaille suunnatonta haittaa. Käytännössä kaikissa Honkakallion asunnoissa asuttiin remontin aikana. Maalämpöjärjestelmä saatiin luotua öljylämmityksen rinnalle kaikkiin neljään asuintaloon talvikauden aikana.

”Projektin edetessä taloja liittyi pikkuhiljaa mukaan maalämpöön ja kevätpuolella viimeisetkin asunnot pääsivät uuden lämmitysjärjestelmän piiriin”, Immonen kertoo.

Maalämmöllä 17 300 € säästöä

Honkakukkulan maalämpöjärjestelmän kulutuslukemat saadaan kerättyä oman sähkömittarin avulla. Sami Immosen mukaan myyjältä tarjousvaiheessa saadut ennakoidut energialaskelmat ovat pitäneet paikkansa, kun kulutusta ollaan päästy seuraamaan reaaliaikaisesti. Immonen on hyvin tyytyväinen taloyhtiön lämmityskustannusten säästöihin.

”Silloin kun taloyhtiössä oli pelkkä öljylämmitys, lämmityksen vuosittainen kustannus oli n. 30 000 euroa. Maalämmön käyttöönoton jälkeen öljyä on mennyt 1 400 €:n edestä ja sähkönkulutus on noin 11 300 €. Toisin sanoen maalämmöllä koko taloyhtiön lämmityksen kokonaiskustannukset ovat n. 12 700 €, joten vuosittaiseksi säästöksi kertyy 17 300 €”, Immonen laskeskelee tyytyväisenä.

Honkakukkulan asukkaille ei tullut maalämpöremontin myötä ylivoimaisia kustannuksia, koska hankinta rahoitettiin osittain säästöillä.

”Laskeskeltiin, että taloyhtiön remonttilainalla rahoitettu investointi on kokonaisuudessaan maksettu pois 8 vuodessa maalämmön osalta”, Immonen kertoo tyytyväisenä.

Vaivaton maalämpö asennettiin ongelmitta

”Lopputuloksena saimme vaivattoman maalämpöjärjestelmän, jonka toimitus asennuksineen sujui ilman ongelmaa. Kaikki meni sovitun mukaan. Sain

käyttökoulutusta järjestelmän laitteisiin, mutta mitään ei ole itse tarvinnut säätää. Etävalvonta toimii ja järjestelmän toimintaa voidaan tarkkailla vaikka omalta kotisohvalta ja mahdollisissa ongelmatapauksissa tulee ilmoitus sähköpostiin”, Immonen kuvailee maalämpöjärjestelmän helppoutta.

Gebwellin lämpöpumpuilla ja varaajilla toteutettu järjestelmä on toiminut ilman ongelmia.
 

Gebwellin lämpöpumpuilla ja varaajilla varustettu järjestelmä on toiminut ilman ongelmia ja lopputulos on miellyttänyt taloyhtiön väkeä.

”Ei meillä ole ollut ongelmaa lämmön riittävyyden kanssa. Lämmintä vettä on myös riittämiin. Pystymme itse seuraamaan todellisia lämmityskuluja oman mittarin kautta, joka kattaa myös kiertovesipumppujen sähkönkulutuksen. Luvatut säästöt ovat toteutuneet konkreettisesti”, Sami Immonen As Oy Honkakukkulasta kertoo.

”Omien kokemusten pohjalta voin suositella Gebwellin maalämpöprojektia esimerkiksi vanhemmille rivitaloyhtiöille, joissa öljynkulutus on ollut suurta. Olemme olleet tyytyväisiä taloyhtiössämme maalämpöön siirtymisen myötä kertyneisiin säästöihin”, Immonen sanoo.