Maalämpöpumppu siirsi Lötjösten kivitalon digiaikaan

Kuopiolainen Asko Lötjönen perheineen on käyttänyt maalämpöä jo 2000-luvun alusta. Vuonna 2019 Lötjöset ottivat maalämmön saralla askeleen digiaikaan, kun he alkoivat ohjaamaan kivitalonsa lämmitystä kännykällä.

”Olemme käyttäneet maalämpöä jo parisenkymmentä vuotta. Kaksi vuotta sitten vaihdoimme maalämpöpömpelin ja tämä nyt käytössä oleva Gebwell Aries -maalämpöpumppu invertteriohjauksella on täyttänyt kaikki toiveemme.”

”Erityisesti annan kiitosta ohjausjärjestelmälle, jota on helppo ja kiva käyttää kännykän kautta. Mullistavaa suorastaan. Eipä tarvitse enää köpötellä pömpelin ääreen muutoksia tekemään tai katsomaan, mikä hälyttää. Kaikki hoituu sovelluksen kautta.”

Datan parissa töissä – ja nyt myös kotona

Monipuolisen tutkimusdatan parissa töitään tekevän Askon mielestä juuri reaaliaikaisuus ja mahdollisuus itse säätää ja ”tutkia” tekevät Aries-maalämpöpumpusta niin hyvän ja mieleisen.

”Ennen Ariekseen siirtymistä taisin muokata pumpun asetuksia muutaman kerran vuodessa. Nyt teen sitä oikeastaan päivittäin. Ja siitä on tullut arkista, kuin lukisi uutisotsikot kännykästä.”

”Etenkin talvella seuraan sähkön kulutusta, kun lämpötila voi vaihdella vuorokauden aikana suurestikin. Ja kun meillä on käytössä pörssisähkö, niin seuraan sähkön hintaa ja laitan lämpimän veden ja talon lämpiämään välillä esimerkiksi öisin, jolloin sähkön hinta ei ole niin korkealla.”

”Kaikki tämä on helppo ja nopea tehdä. Lämpöpumpun käyttömukavuus on Gebwell Smart -kännykkäsovelluksella todella hyvä.”

Paikallisuus ja kotimaisuus plussaa

”Päädyimme Ariekseen huolellisen haarukoinnin perusteella, mutta päätös oli lopulta helppo. Vaakakupissa painoivat juurikin muita edellä ollut ohjausjärjestelmä sekä tieto siitä, että Gebwell osaa nämä hommat. Alusta loppuun.”

”Ja mikä mukavinta, saimme hoidettua asennuksen sujuvasti kuopiolaisen A-Pipen kautta. Vaihto-operaatiossa oli siis vahvasti läsnä savolaismeininki leppävirtalaisen Gebwellin kotimaisuuskulman lisäksi. Eikä hintakaan ollut päätöksen teossa esteenä, päinvastoin.”

Kestävää tekniikkaa ja lämpöä hyvällä omalla tunnolla

Lötjösten isossa kivitalossa riittää tilaa isommallekin perheelle. Lämmityskulut ovat silti maltilliset.

”On tässä säästänyt maalämmöllä pitkän pennin. Hyvä omatuntokin on kaiken aikaa, kun lämpö tulee omasta maaperästä, tuosta jalkojen alta. Kyllä se mukavalta tuntuu niin mielessä ja näkyy kukkarossa.”

”Ja täytyy vielä mainita invertterilämpöpumpun huolettomuudesta ja käyttömukavuudesta. Aiemmin pumppua täytyi huoltaa useammin mekaanisten osien temppuiltua herkemmin, niin nytpä näin ei ole, koska kompressorin käynnistyksiä ja virrankatkaisuja on huomattavasti vähemmän – kompressori ja mekaaniset osat eivät kuormitu niin paljon.”

”Tuolla se itsekseen ja hyvin hiljaa meitä lämmittää ja jos jokin ongelma ilmenee, tulee siitä kännykkään heti ilmoitus.”