Qi-maalämpöpumppu lämmittää Peurasaaren vanhan hirsitalon

Piritta Peurasaari oli miehensä kanssa aloittanut taloprojektin jo nelisen vuotta sitten teettämällä porakaivon tontilleen Torniojoen varteen Tornion pohjoispuolella. Tontille oli tulossa Ruotsin Ylitorniosta siirretty vanha hirsirakennus. Ennen varsinaista rakennusprojektia onni potkaisi Peurasaarta, kun hän voitti Gebwellin keväällä 2016 järjestämästä arvonnasta Qi-maalämpöpumpun.

”En ollut uskoa, kun minulle ilmoitettiin, että voitettiin maalämpöpumppu! Se tuli todella tarpeeseen”, Piritta Peurasaari kertoo innoissaan.

Maalämpöpumpun voitto sinetöi talon lämmitysjärjestelmän toteutuksen. Alun perin vedenottoon suunniteltu 100 metriä syvä porakaivo päätettiin valjastaa maalämpökaivoksi sen jälkeen, kun pumppu oli toimitettu Piritta Peurasaarelle.

”Itseasiassa 100 metriä syvä kaivo oli jo vuosia aikaisemmin porattu tontille ja alun perin se oli tarkoitettu vesikaivoksi, mutta asiaa Gebwelliltä tiedusteltuani selvisi, että kaivon ominaisuudet ovat erinomaiset myös energiakaivoksi”, Peurasaari summaa.

Maalämpö sopii avarien tilojen lämmitykseen

Rossipohjaisen talon lattiatöiden ohessa asennettiin lattialämmitysputkisto talon ala- ja yläkertaan. Muuraustöiden jälkeen päästiin asentamaan maalämpöjärjestelmää.

”Asentaja teki ammattitaitoista työtä ja pitkää päivää”, Piritta Peurasaari kuvailee maalämpöjärjestelmän asennusta.

Pitkässä hirsitaloprojektissa ollaan helmikuussa 2018 päästy siihen pisteeseen, että maalämpöjärjestelmä on juuri otettu käyttöön ja projekti etenee talon sisätilojen osalta. Työskentelyä talon sisätiloissa helpottaa vaivaton maalämpö.

Peurasaaren vanha hirsitalo lämpiää Qi-maalämpöpumpulla.
Peurasaaren vanha hirsitalo lämpiää Qi-maalämpöpumpulla.

”Seuraavana laitetaan väliseinät kuntoon, jonka jälkeen päästään sisustamaan. Rakentaminen on talon sisäosien osalta vielä kesken. Mutta varmasti jo kesään mennessä sisätilatkin ovat kutakuinkin kunnossa”, Peurasaari sanoo.

”Maalämpöpumppu on meille siinä mielessä uusi tuttavuus, että se on nyt vasta helmikuussa lähtenyt käyntiin eli tällä hetkellä ei energiasäästöistä ole vielä käsitystä. Mutta vaivaton se on”, Piritta Peurasaari sanoo.

”Me harjoitellaan vasta pumpun käyttöä näin ensi alkuun. Meillä on lisälämmönlähteenä leivinuuni ja olemme jo joutuneet pienentämään maalämpöpumpulta tulevaa lämpöä, kun talossa alkoi tulla liian kuuma”, Peurasaari kertoo maalämpökokemuksensa ensiaskeleista.

Piritta Peurasaari tuntee ihmisiä, joilla oli ennestään hyviä kokemuksia maalämpöpumpuista. Hän oli kuullut ennen omaa maalämpöprojektiaan mm. entisessä koulussa asuvalta tuttavalta kehuja maalämmön matalista käyttökustannuksista.

”Entisessä koulurakennuksessa asuvalla tutullani on käytössä maalämpö, koska muilla lämmitystavoilla heillä ei olisi välttämättä varaa pitää lämpöjä suurissa ja korkeissa tiloissa”, hän kertoo.

Peurasaarenkin talossa on runsaasti lämmitettävää tilaa. 120 neliötä kattavissa asuintiloissa alakerran huonekorkeus on normaalia korkeampi, noin 2,6 metriä. Peurasaaren kokemukset maalämmöstä ovat hyvin myönteiset.

”Uskallan varmasti suositella Gebwellin maalämpöpumppua varsinkin sellaisiin kohteisiin, joissa on paljon lämmitettävää tilaa. Minusta tämä maalämpö on helppo ja vaivaton kun pumppu vaan pyörii ja lämmintä riittää”, Piritta Peurasaari sanoo tyytyväisenä.