Lämpöpumput - vianmääritys

Lämpöpumput - yleinen vianmääritys

Teknisten laitteiden viat yleensä ilmaantuvat varoittamatta – eikä lämpöpumput tee tässä poikkeusta. Lämpöpumppujen häiriöt ilmenevät monesti yllättävinä lämmönjakelun häiriöinä, mutta myös erilaisina laitteiden antamina hälytyksinä. Epäiletkö, että lämpöpumpussasi on jotain vialla? Katso ensin nämä useimmiten huollostamme kysytyt asiat – vastaus voi löytyä alta!

Alla esitettyjen ohjeiden perusteella valtaosaan vikatilanteista voidaan saada ratkaisu omatoimisesti. Monesti vian paikantaminen vaatii hieman laitteeseen perehtymistä, mutta se ei ole vaikeaa, kun oppii tuntemaan lämpöpumppunsa perustoiminnot.

  1. Katso lämpöpumpun ohjauspaneelista mahdollinen häiriökoodi ja kirjoita koodi ylös. Tarkista onko lämpöpumpussa ohjelmallinen uudelleenkäynnistys tai reset-toiminto. Mikäli on, suorita uudelleenkäynnistys. Jos laitteessa ei ole reset-toimintoa tai ohjelmallinen nollaus ei poista häiriötä, sammuta laite pääkytkimestä ja odota 5 minuuttia ennen kuin kytket virran takaisin.
  1. Jos häiriö uusiutuu käynnistyksen jälkeen, niin kyseessä on todennäköisesti häiriö, joka vaatii esimerkiksi ylilämpösuojan kuittauksen.
  2. Muista tarkistaa lämpöpumpun syöttösulakkeet kiinteistösi sähkökeskuksesta, että lämpöpumpun omat sulakkeet.
  3. Jos vika ei tästä huolimatta poistu, ota yhteyttä huoltoon. Muista huoltoa tilatessasi kertoa vikakoodi ja mitä toimenpiteitä olet lämpöpumpulle jo tehnyt.
  1. Tarkista onko laite häiriötilassa (kohta A).
  2. Tarkista lämmityskäyrän asetukset ja nykyinen asetusarvo.
  3. Tarkista onko pumppu mennyt kesäpysäytystilaan tai alennettuun tilaan.
  4. Onko huonetermostaatit auki ja säädetty oikein.
  5. Puhdista lämmityspuolen roskasihti. Katso puhdistusohje oheiselta videolta.

  1. Tarkista lämmityskäyrän asetukset ja nykyinen asetusarvo.
  2. Tarkista onko laite häiriössä (kohta A)
  3. Tarkista toimiiko 3-tieventtiili oikein. Lämmityskäytössä yhden sakaran pitäisi osoittaa kohti asentoa B.
  4. Jos sinulla on viilennyskonvektori, katso konvektorin ohjeet alempana sivua.
  1. Tarkista, onko lämpöpumppu häiriötilassa.
  2. Tarkista, onko lämpimän käyttöveden tuotanto päällä. (kts. laitteesi ohjekirjasta – ohjekirjat löydät aineistopankistamme)
  3. Tarkista käyttöveden asetusarvo (kts. laitteesi ohjekirjasta – ohjekirjat löydät aineistopankistamme)
  4. Onko käyttövettä kulutettu paljon? Tilapäinen suuri kulutus voi aiheuttaa käyttöveden viilenemisen. Tarkista käyttöveden lämpötila ja odota kunnes asetusarvon mukaista käyttövettä on valmistettu riittävästi.

Tarkista termostaatin asento ja asetus. Yksittäisen huoneen viileneminen tarkoittaa sitä, että huonetermostaatti on säädetty väärin tai termostaatti on viallinen.

Ylipainehälytys:

  • Tarkista ovatko lämmityspiirin termostaatit auki.
  • Tarkista lämmityspiirin paine painemittarista
  • Tarkista onko lämmityspuolen roskasihti tukossa, kts. ohje videolta.

Alipainehälytys:

  • Tarkista keruupiirin paine painemittarista.
  • Tarkista ovatko keruupiirin sulut auki.
  • Tarkista onko keruupiirin roskasihti tukossa, ks. ohje videolta.

Hälytyskosketin aktiivinen/Ylilämpösuoja hälytys:

  • Kuittaa läpivirtausvastuksen ylilämpösuoja. Huom! Poista punainen vastuksen suojatulppa ylilämpösuojan kuittaamiseksi. Ohje löytyy oheisen videon tästä kohdasta


Anturin lämpötilahälytys:

  • Tarkista säätimen näytöltä, voiko anturin näyttämä olla oikein.
  • Jos anturi näyttää huomattavan vääriä lukemia (vähintään kymmeniä asteita) on anturi todennäköisesti rikki. Ota yhteys huoltoon ja kerro laitteen näytössä näkyvä vikakoodi.

Aries lämpöpumppu ja Gebwell Smart sovellus

  • Aries-lämpöpumppua käyttöönotettaessa ei ole tarvetta olla yhteydessä Gebwelillle, mikäli kysyttävää tai ongelmaa ei ilmene. Asentaja tekee käyttöönoton lähtökohtaisesti itsenäisesti. Lämpöpumppu otetaan käyttöön lähtökohtaisesti sovelluksen avulla, mikäli tämä ei jostain syystä ole mahdollista, käyttöönotto on mahdollista suorittaa lämpöpumpun säätimen kautta. Asennus-, käyttö- ja huolto-oppaasta löydät tietoa lämpöpumpun käyttöönotosta ja toiminnasta. Käyttöoppaassa ohjeistetaan käyttäjälle perusasetukset sekä annetaan vinkkejä lämpöpumpun toiminnan optimoimiseen. Mikäli käyttöönotossa ilmenee jokin ongelmaa tai kysyttävää, autamme mielellämme. Tarkastattehan ensin, löytyykö vastaus kysymykseenne Asennusohjeesta, joka on Aineistopankissa.
  • Mikäli olet ottamassa esimerkiksi ensimmäistä Aries-lämpöpumppuasi käyttöön lähiaikoina tai olet epävarma tulevaan käyttöönottoon liittyen, suosittelemme vahvasti varaamaan ajan käyttöönottoavustukseen kotisivuiltamme. Tällöin varaamme teknisen asiantuntijan ajan teille ja voitte käydä käyttöönoton läpi yhdessä.
  • Mikäli lämpöpumpun käyttöönoton yhteydessä ilmaantuu hälytys, tarkasta kyseisen hälytyksen toimintaohje.

Lisäkäyttäjäksi haluava

  • Lataa Gebwell Smart-sovellus laitteellesi Google Play tai Appstore sovelluskaupasta
  • Valitse sovelluksen alkunäytöstä ”Rekisteröidy”.
  • Syötä sähköpostiosoite, jolla haluat rekisteröityä sovellukseen.
  • Saat sähköpostiisi linkin rekisteröitymiseen.
  • Linkissä valitse rooliksi: Lisäkäyttäjä
  • Täytä vaadittavat tiedot.
  • Valitse ”Luo tili”.

 Pääkäyttäjä

  • Mene sovellukseen normaalisti.
  • Mene sivuvalikosta kohtaan ”Hallitse tiliä”
  • Lisää lisäkäyttäjäksi haluavan sähköpostiosoite.

Näiden toimien jälkeen lisäkäyttäjä pääsee seuraamaan ja muokkaamaan lämpöpumpun toimintaa pääkäyttäjän tavoin. Vain pääkäyttäjä voi lisätä lisäkäyttäjiä.

Etäyhteys lämpöpumppuunne on katkennut. Toimintaohjeena tällaisessa tilanteessa on:

Käytä lämpöpumppu virrattomana ottamalla virtajohto pois pistorasiasta muutaman parin minuutin ajaksi. Virtajohdon pois ottamisen sijasta voit käyttää lämpöpumppua virrattomana laittamalla lämpöpumpun sulakkeet alas parin minuutin ajaksi. Etäyhteyden pitäisi palautua muutaman minuutin kuluttua uudelleenkäynnistyksestä.

Mikäli etäyhteys ei palaudu toimintaohjeesta huolimatta, lähettäkää yhteydenottopyyntö tekniseen tukeemme.

Huomioittehan, että lähtökohtaisesti lämpöpumppu toimii, vaikka etäyhteys olisikin väliaikaisesti poikki.

Lämpöpumppua voi ohjata myös lämpöpumpun omalta säätimeltä. Lataa ohje tästä.

Etäyhteys lämpöpumppuunne on katkennut. Toimintaohjeena tällaisessa tilanteessa on:

Käytä lämpöpumppu virrattomana ottamalla virtajohto pois pistorasiasta muutaman parin minuutin ajaksi. Virtajohdon pois ottamisen sijasta voit käyttää lämpöpumppua virrattomana laittamalla lämpöpumpun sulakkeet alas parin minuutin ajaksi. Etäyhteyden pitäisi palautua muutaman minuutin kuluttua uudelleenkäynnistyksestä.

Mikäli etäyhteys ei palaudu toimintaohjeesta huolimatta, lähettäkää yhteydenottopyyntö tekniseen tukeemme.

Huomioittehan, että lähtökohtaisesti lämpöpumppu toimii, vaikka etäyhteys olisikin väliaikaisesti poikki.

  • Varmista, että huoneanturi on asennettu asuintiloihin.
    • Mikäli huoneanturi on asennettu asuintiloihin: Ole yhteydessä huoneanturin asentaneeseen yritykseen. Asentajan täytyy ottaa huoneanturi käyttöön lämpöpumpun säätimellä ja käynnistää laite kaksi kertaa tämän jälkeen. Tämä on ohjeistettu Arieksen asennusohjeessa, joka löytyy Aineistopankista.
    • Mikäli huoneanturia ei ole asennettu asuintiloihin: Ole yhteydessä lämpöpumpun asentaneeseen yritykseen huoneanturin asentamista varten. Huoneanturi on toimitettu lämpöpumpun mukana.

Ole yhteydessä lämpöpumpun asentaneeseen yritykseen. Asentajan täytyy ottaa lämmityspiirit käyttöön lämpöpumpun säätimellä ja käynnistää laite kaksi kertaa tämän jälkeen. Tämä on ohjeistettu Arieksen asennusohjeessa, joka löytyy Aineistopankista.

Käyttöveden asetusarvo on normaalisti 48-52°C, mukavuus asetusarvo 54°C. Huomioithan, että yli 55°C asetusarvolla lämpöpumppu käyttää sähkövastusta loppuosan lämmittämiseen. Huomioithan myös, että käyttöveden asetusarvo on lämpötila, johon varaajan pohjassa oleva lämpötila pyrkii. Käyttövesi on käytännössä 5-8°C lämpimämpää, sillä se otetaan varaajan yläosasta.

Säätimen ohjelmassa on ainoastaan kaksi eri asetusarvoa: säästö ja mukavuus. Kun sovelluksesta muutetaan käyttöveden mukavuus ja normaali asetusarvoa, kirjoitetaan säätimeen ”mukavuus” asetusarvoksi ja säästö asetusarvo kirjoitetaan säätimen säästö asetusarvoksi. Kun sovelluksesta valitaan mukavuus tai normaali asetusarvo, käyttöveden tila pysyy mukavuus asennossa, mutta asetusarvo muuttuu. Kun valitaan säästö asetusarvo, muuttuu käyttöveden tila ”säästö” tilaan.

Tarkasta, onko lämpöpumpussa aktiivisia hälytyksiä.

Mikäli on, katso kyseisen hälytyksen toimintaohjeet ja kuittaa hälytys.

Mikäli ei ole:

      • Tarkasta, onko lämpöpumppu päällä.
      • Tarkasta sulakkeet sekä lämpöpumpulta että sähköpääkeskukselta.
      • Tarkasta käyttöveden lämpötilan asetusarvo. Käyttöveden asetusarvo on normaalisti 48-52°C, mukavuus asetusarvo 54°C. Huomioithan, että yli 55°C asetusarvolla lämpöpumppu käyttää sähkövastusta loppuosan lämmittämiseen. Huomioithan myös, että käyttöveden asetusarvo on lämpötila, johon varaajan pohjassa oleva lämpötila pyrkii. Käyttövesi on käytännössä 5-8°C lämpimämpää, sillä se otetaan varaajan yläosasta.

Mikäli nämä kohdat tarkastettuasi vesi on edelleen haaleaa / kylmää, ole ensisijaisesti yhteydessä lämpöpumpun asentaneeseen yritykseen.

Tarkasta onko lämpöpumpussa aktiivisia hälytyksiä (ensisijaisesti Gebwell Smart sovelluksen kautta).

Mikäli on, tarkasta kyseisen hälytyksen toimintaohje ja kuittaa hälytys.

Mikäli ei ole, tarkasta seuraavat asiat:

      • Onko käyttöveden asetusarvoksi asetettu yli 55°C? Yli 55°C asetusarvolla lämpöpumppu käyttää loppuosan lämmittämiseen sähkövastusta.
      • Onko lämpöpumpun huoneasetusarvoksi asetettu korkeampi asetusarvo kuin todellinen huonelämpötilatoive on?

Huonetermostaattien tulisi antaa olla auki-asennossa (asteikossa korkeimmalla mahdollisella), ja säädellä lämpöpumpun sovelluksen kautta haluttua huonelämpötilaa. Lämpöpumppu säätelee lämmityspiiriin tarvittavan lämpimän veden lämpötilaa. Mikäli huonelämpötiloja halutaan säädellä huonekohtaisesti, tulisi aina vähintään yksi huonetermostaatti pitää kokonaan auki. Tällaiseen soveltuu usein esimerkiksi märkätilat. Mikäli esimerkiksi talvella halutaan pitää makuuhuoneet viileämpänä kuin muut tilat, muissa huoneissa pidetään termostaatit auki-asennossa ja muutamasta halutusta huoneesta hieman hienosäädetään lämpöä pienemmäksi termostaattien avulla.

Lattialämmityksen sekä pattereiden termostaatit voi vaikuttaa negatiivisesti energiankulutukseen. Ne hidastavat virtausta lämmitysjärjestelmässä, jolloin lämpöpumppu kompensoi tämän nostamalla verkoston lämpötilaa. Tämä vaikuttaa laitteen toimintaan kuluttaen enemmän sähköenergiaa. Termostaattien tarkoitus on reagoida vain niin sanottujen ilmaislämpöjen säätöön (aurinko, ihmisten tuottama lämpö, tulisijat jne…).

Mikäli energiankulutus on suurta nämä asiat tarkastettuasi, olethan yhteydessä lämpöpumpun asentaneeseen yritykseen.

 

Yleisimmät Aries lämpöpumpun antamat hälytykset on listattuna täällä.

Qi lämpöpumppu

  1. Tarkasta, onko lämpöpumpussa hälytyksiä. Mikäli on, kuittaa hälytys.
  2. Mikäli lämpöpumpussa ei ole hälytyksiä tai hälytys ei saa kuitattua ota lämpöpumpusta virrat pois päältä parin minuutin ajaksi ottamalla virtajohdon pistokkeesta tai lämpöpumpun sulakkeet alas.
  3. Mikäli lämpöpumppu ei lähde toimimaan virtojen poiskäyttämisen jälkeen, tarkasta että lämpöpumpun sulakkeet ovat ylhäällä myös etulevyn alta.

Viilennyskonvektori

  1. Tarkista, onko kaukosäätimessä toimivat paristot.
  2. Tarkista, onko konvektorin virta kytketty päälle pääkytkimestä.
  3. Tarkista, ovatko sulakkeet kunnossa.