Maalämpö on puhdasta, uusiutuvaa luonnon energiaa

 

 

Maalämpö ja lämmin käyttövesi

Meille tulee silloin tällöin tiedusteluja siitä, että riittääkö maalämpöpumpusta lämmin käyttövesi. Kerromme ohessa eri tavoista, joilla maalämpöpumpulla voidaan lämmittää käyttövettä ja eri tapojen vaikutuksesta lämpimän käyttöveden riittävyyteen.

Omakotitalojen maalämpöjärjestelmiä voidaan toteuttaa erilaisilla lämpimän käyttöveden lämmitystavoilla. Valmista lämmintä käyttövettä tekevissä järjestelmissä kylmä vesi lämmitetään käyttölämpöiseksi, kuten esimerkiksi Gebwellin Aries lämpöpumpussa. Myös käyttövedenlämmittimet, esim. Gebwell 300 käyttövedenlämmitin, perustuvat tähän toimintaperiaatteeseen.

Energiavaraajiin perustuvissa järjestelmissä kylmä käyttövesi lämmitetään lämmönsiirtimellä käyttölämpöiseksi kulutushetkellä. Lämmönsiirtimenä voi toimia kierukka tai levylämmönvaihdin. Kauko-, öljy- ja puulämmitysjärjestelmissä käyttöveden lämmitys toteutetaan näin.

Valmista lämmintä käyttövettä tekevän järjestelmän säiliö voi olla pienempi kuin varaajaan perustuvan järjestelmän säiliö, jossa vastaavaan käyttövesimäärään tarvitaan 2-5 kertaa suurempi varaaja. Syy tähän on, että varaajiin perustuvissa järjestelmissä säiliön on aina oltava haluttua veden lämpötilaa n.1-5 astetta lämpimämpi. Valmista käyttövettä varastoivissa järjestelmissä voi säiliön alaosassa olla kylmää vettä, ja säiliön yläosassa on vielä kuumaa vettä valmiina.

Valmista lämmintä käyttövettä säiliössä

Säiliön materiaali on yleensä ruostumatonta terästä. Maalämpöpumpussa lämmin käyttövesi lämmitetään joko latauskierukassa, joka on säiliön sisällä tai kaksoisvaippavaraajan toisessa osassa. Gebwell Aries maalämpöpumpussa lämmin käyttövesi lämmitetään latauskierukassa. Kylmä vesi tulee säiliön alaosaan ja lämmin vesi lähtee varaajan yläosasta.

Käyttöveden kulutushetkellä lämmittävät varaajat

Järjestelmissä, jossa käyttövesi lämmitetään kulutushetkellä varaajassa, on säiliön materiaali yleensä terästä. Säiliössä on lämmitysverkoston vettä, joka kiertää lattialämmitys- tai patteriverkostossa. Kylmä vesi lämmitetään kulutushetkellä lämmönvaihtimella, joka on joko levylämmönvaihdin tai säiliön sisällä oleva kierukka. Kierukan teho riippuu sen koosta ja säiliön sisäisistä virtaamista. Käyttöveden kulutushetkellä säiliön veden lämpötila jäähtyy kierukan ympäriltä.

Käyttöveden kulutushetkellä lämmittävät siirtimet

Kaukolämmössä lämmin käyttövesi lämmitetään kulutushetkellä lämmönsiirtimen avulla. Kaukolämmityksessä lämmintä käyttövettä riittää loputtomasti.

Lämpimän käyttöveden riittävyys eri lämmitystavoissa

Kaukolämmityksessä lämmin käyttövesi ei lopu, ellei kaukolämpöverkossa ole jotain vikaa.

Käyttövettä varastoon lämmittävissä järjestelmissä varaajan tai käyttövedenlämmittimen koko määrittelee sen, kuinka pitkäksi aikaa käyttövesi riittää ns. yhdellä valutuksella.

Lämmitysjärjestelmän lämmitysteho määrittelee sen, kuinka nopeasti käyttövesi latautuu uudelleen. Mitä suurempi teho, sitä nopeammin käyttövettä saa taas uudelleen. Esimerkiksi tyypillisessä sähkötoimisessa käyttövedenlämmittimessä on 3 kW sähkövastus, poistoilmalämpöpumppu ilman sähkövastusta 2-4 kW ja maalämpöpumpun kompressorilämmitys 5-10 kW.

Suuntaa antava taulukko käyttöveden riittävyydestä eri lämmitystavoilla ja varaajaratkaisuilla

Aries lämpöpumppu
(185 l, 55°C)
Aries lämpöpumppu
(185l, 65°C)
Aries lämpöpumppu
+ Gebwell 300
(460 l, 55°C)
Yksi suihku (38°C – 0,2 l/s) 20-25 32-35 60 minuuttia
Kaksi suihkua (38°C – 0,4 l/s) 8-12 14-16 30 minuuttia
55 asteista vettä 180 220 455 litraa
38 asteista vettä 290 360 750 litraa

 

Sähkövaraaja
(275 l, 55°C)
Sähkövaraaja
(275 l, 65°C)
Poistoilmalämpö-
pumppu

(180 l, 55°C)
Yksi suihku (38°C – 0,2 l/s) 33-36 45 20-25 minuuttia
Kaksi suihkua (38°C – 0,4 l/s) 15-17 20-22 8-12 minuuttia
55 asteista vettä 275 335 180 litraa
38 asteista vettä 440 550 290 litraa

 

Maalämpöpumpulla käyttöveden lämpötila saadaan nostettua kompressorilla vähintään 55 asteeseen, jonka jälkeinen kuumennus tehdään sähkövastuksella. Muillakin lämpöpumpuilla käyttöveden lämpötila saadaan kompressorilla nostettua n. 50-55 asteeseen, jonka jälkeinen lämmitys tehdään sähkövastuksella.