Maalämpö on puhdasta, uusiutuvaa luonnon energiaa

 

 

Mitä on maajäähdytys?

Ainakin jossain vaiheessa kesää viilennysmahdollisuus on varmasti tarpeen talossa kuin talossa. Maalämmön käyttäjät ovat tämän suhteen hyvässä asemassa, sillä maaviilennys on lähes ilmaista sen jälkeen, kun kertainvestointi laitteistoon on tehty.

Edullisuuden lisäksi maajäähdytys on myös ympäristöystävällinen tapa viilentää kiinteistö. Maaviilennyksestä käytetään myös nimeä maajäähdytys, passiiviviilennys, passiivijäähdytys, maakylmä ja maaviileä.

Maaviilennyksessä maalämmön energialähteeksi poratussa lämpökaivossa kiertävää maaliuosta käytetään myös kiinteistön viilennykseen. Maaviilennyksen hyödyntämiseen tarvitset lämpökaivon lisäksi vain kiertovesipumpun jäähdytysenergian tuottamiseen ja puhallinkonvektorin ja/tai IV-koneen jäähdytyspatterin maaviileän jakamiseen kiinteistön huoneilmaan.

Maakylmää voi käyttää myös teollisuuslaitosten sekä liikekiinteistöjen jäähdyttämiseen. Maakylmän hyödyntäminen lyhentää maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaikaa entisestään etenkin suurissa kohteissa.

 

Vaivaton ja kustannustehokas maaviilennys

Maaviilennys on hyvin edullista, ilmaisen viilennysenergian osuus on reilut 95-98 prosenttia. Sähköenergiaa kuluu vain kiertovesipumpun ja puhallinkonvektorin toimintaan. Maaviilennyksen avulla vältytään lisäksi jäähdytyskoneiden aiheuttamilta meluhaitoilta, ja niiden viemä tila voidaan käyttää muuhun tarkoitukseen. Jäähdytyskoneista luovuttaessa myös niiden huollon ja kunnossapidon tarpeet poistuvat.

Maaviileään hyödyntäessä ei tarvitse myöskään miettiä sitä, menevätkö lämmityksessä saadut säästöt hukkaan kesäkauden viilennyskäytön myötä. Maalämpöjärjestelmällä viilentämisen kustannukset ovat vain murto-osan siitä, mitä viilennys maksaa ilmalämpöpumpulla. Muutaman kymmenen watin ottoteholla voidaan tuottaa useamman kilowatin viilennysteho. Viilennyksen energiankulutus vastaa suuunnilleen yhtä yhtä hehkulamppua. Maakylmän hyötysuhde on siis aivan omaa luokkaansa.

Lisäksi huoneilman ylimääräinen lämpö siirtyy lämpökaivoon, eli mitä enemmän viilennät, sitä enemmän lataat lämpökaivoasi lämmityskautta varten.

 

Maakylmän jako kiinteistöön

Maakylmä jaetaan huoneistoon joko ilmanvaihdon kautta, puhallinkonvektorilla, säteilylämmittimien avulla tai lattialämmitysputkistojen kautta. Ilmanvaihdon kautta tapahtuva jäähdytys toteutetaan joko LTO-kojeella tai erillisessä kanavapatterissa. Tämä vaihtoehto on varteenotettava uudiskohteissa, jolloin maajäähdytys voidaan ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, esim. ilmanvaihtokanavien riittävässä lämpöeristyksessä.

Puhallinkonvektori koostuu lämmönsiirtimestä ja puhaltimesta, joka kierrättää huoneilman siirtimen läpi. Puhallinkonvektori voidaan sijoittaa esimerkiksi seinälle tai kattoon. Viilennyksen voi jakaa myöskin lattialämmitysputkiston kautta ns. lattiaviilennyksenä. Lattiaviilennyksellä saa viilennettyä koko talon tasaisesti. Jos lattialämmitysputkistoja hyödynnetään viilennykseen, kannattaa huonetilat ja kosteat tilat olla eri piirissä. Täten kosteita tiloja pystytään lämmittämään samanaikaisesti kuin muita tiloja viilennetään.

Gebwell maalämpöpumpulla avulla saat maaviilennyksen edut helposti käyttöösi. Kaikissa maalämpöpumpuissamme on valmius viilennyksen ohjaukseen. Gebwell maalämpöjärjestelmiin on mahdollista lisätä maaviilennys myös jälkikäteen, mutta vaivattominta on asentaa viilennys jo järjestelmän asennusvaiheessa.

Muun muassa näissä kiinteistöissä on toteutettu maalämmön rinnalle maaviilennys:

Kone Oyj:n pääkonttoriin Munkkiniemessä asennettiin Gebwell maaviilennys kesällä 2015.

Tampereella sijaitsevassa paritalossa maaviileä on toteutettu lattiaviilennyksenä.

Jospak Oy:n toimitiloja lämmitetään maalämmöllä sekä viilennetään maakylmällä – käytössä on sekä passiivi- että aktiiviviilennys.

 

Pyydä tarjous maalämpö- ja maakylmäratkaisusta lähimmältä Gebwell-jälleenmyyjältäsi.